Βουλή: Κόντρα για τα μέτρα - Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τη μείωση εισφορών!

Βουλή: Κόντρα για τα μέτρα - Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τη μείωση εισφορών!

Η ρύθμιση θα δώσει ανάσα σε μισθωτούς-επιχειρήσεις - Πέτσας: Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε όχι στην αύξηση των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων!

MHTSO_TSIPRA
Το μεσημέρι της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας στην Ολομέλεια της Βουλής έσπευσε να ζητήσει από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη περισσότερα θετικά μέτρα για τον κόσμο της εργασίας και τις επιχειρήσεις.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφιζε την ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμμένοντας στην διατήρηση των δυσβάσταχτων βαρών του νόμου Κατρούγκαλου αρνήθηκαν να στηρίξουν την κυβερνητική ρύθμιση που αναμένεται να δώσει σημαντική ανάσα σε χιλιάδες μισθωτούς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τελικά, το άρθρο 31 του νομοσχεδίου «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων» που προβλέπει μείωση των εισφορών κατά 3% (αθροιστικά 3,9% με την μείωση που θεσπίστηκε το περασμένο καλοκαίρι) εγκρίθηκε με την θετική ψήφο των βουλευτών της ΝΔ καθώς εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, καταψήφισε το ΚΚΕ ενώ Κίνημα Αλλαγής, ΜεΡΑ25 και Ελληνική Λύση δήλωσαν «παρών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σχολιάζοντας την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε: «και όμως δεν είναι fake news! Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα καταψήφισε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών! Δηλαδή, είπε όχι στην αύξηση των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων! Είπε όχι στην αύξηση της απασχόλησης! Είπε όχι στη μείωση της ανεργίας! Οι πολίτες κρίνουν και εμείς συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις για να κάνουμε τη ζωή τους καλύτερη».

Κλείσιμο
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η διάταξη εκτιμάται ότι θα αυξήσει το εισόδημα των μισθωτών από 100 εως 450 ευρώ ετησίως ενώ σημαντική ελάφρυνση θα υπάρξει και για τις επιχειρήσεις. Με την συγκεκριμένη ρύθμιση η κυβέρνηση στοχεύει στην ουσιαστική ελάφρυνση των μισθωτών, στην σημαντική ανακούφιση των επιχειρήσεων ώστε να διατηρήσουν τους εργαζόμενούς τους και στην διαμόρφωση ενός ελκυστικού πλαισίου για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Κ. Μητσοτάκης: Μένουμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας και προχωρούμε σε ελαφρύνσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Για το νομοσχέδιο υπήρξε τοποθέτηση και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην τήρηση των προεκλογικών της εξαγγελιών για ελάφρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, παρά τις δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία,.

«Το νομοσχέδιο που συζητούμε αποσκοπεί στην αντοχή και τη συνοχή της κοινωνίας. Παρέχει ασπίδες σε ευάλωτους και συνεχίζει με σταθερά βήματα στο δρόμο της κεντρικής στρατηγικής μας κατεύθυνσης: οι πολίτες να απαλλάσσονται σταδιακά από τα βάρη και παράλληλα να τονώνεται η απασχόληση. Κεντρικός στόχος η νέα αποκλιμάκωση των βαρών εργαζόμενων και εργοδοτών. Γνωρίζουμε από όλες τις έρευνες ότι το μη μισθολογικό κόστος στην πατρίδα μας παραμένει δυσανάλογα μεγάλο. Αποθαρρύνει επενδύσεις και ενθαρρύνει την εισφοροδιαφυγή. Συνεπώς κάθε μείωση του μη μισθολογικού κόστους διευκολύνει επενδύσεις και ενισχύει το πορτοφόλι των εργαζόμενων Σωρευτικά οι εισφορές μειώνονται 3,9%. Ωφελεί σχεδόν 2 εκατ. εργαζόμενους . Ετήσιο κέρδος 228 ευρώ για για μισθωτό των 1000 ευρώ, 456 ευρώ για μισθωτό των 2000 ευρώ. Ανάλογη κλιμάκωση θα έχουν και τα οφέλη για τις επιχειρήσεις. Εξαιρετικά σημαντική η παρέμβαση ειδικά για την μισθωτή εργασία που χτυπήθηκε από την πανδημία και πρέπει να κάνουμε πιο ελκυστική για να δημιουργήσουμε καλά πληρωμένες θέσεις απασχόλησης. Φαντάζομαι ότι όλα τα κόμματα μιλούν με μεγάλες και μικρές συνδικαλιστικές ενώσεις, τις παραγωγικές δυνάμεις που λένε ότι η μείωση εισφορών είναι πολύ σημαντική ίσως πιο σημαντική από τις φορολογικές ελαφρύνσεις. Η κυβέρνηση είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις της γι' αυτό και έχει προχωρήσει και σε μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών».
Ομιλία Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
 

Αλ. Τσίπρας: Δεν είναι δεδομένο αν η κυβέρνηση έχει την επιθυμία να στηρίξει την μεσαία τάξη

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την υγειονομική κρίση και τις επιπτώσεις στην οικονομία ενώ υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός επιχειρεί να διαχειριστεί τα προβλήματα όχι με ουσιαστικά μέτρα στήριξης των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων αλλά με επικοινωνιακά τρικ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «φιλοδωρήματα» τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ειπε «ντράπηκε και η ντροπή».

Ο ίδιος ζήτησε να γίνουν αποδεκτές οι τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ για καταβολή του δώρου Χριστουγέννων με δημόσια δαπάνη, παροχή έκτακτου επιδόματος στα πληττόμενα νοικοκυριά τον Δεκέμβριο και μέτρα ενίσχυσης των ατόμων με αναπηρία.

«Πράγματι η χώρα βρίσκεται σε κρίση. Απαιτείται επίγνωση της κρισιμότητας των στιγμών. Είμαστε εδώ να στηρίξουμε με δράσεις. Αυτό που δεν είναι δεδομένο είναι αν η κυβέρνηση έχει την επιθυμία να στηρίξει την μεσαία τάξη που ξεγέλασε ο κ. Μητσοτάκης για να γίνει πρωθυπουργός. Σας καλώ να τοποθετηθείτε επι των προτάσεών μας. Φτάνουν τα συνθήματα και τα πυροτεχνήματα. Δεν υπάρχει κοινό να ακούσει τις φαμφάρες του επικοινωνιακού επιτελείου σας» είπε ο κ. Τσίπρας αν και το κόμμα του τελικά αρνήθηκε να ψηφίσει την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Δευτερολογία στη Βουλή στη συζήτηση Ν/Σ του Υπουργείου Εργασίας


Το ανέκδοτο, οι 3 επιστολές και το χαμένο router

Ωστόσο, η χθεσινή αντιπαράθεση των δύο πολιτικών αρχηγών διανθίστηκε και από ανέκδοτο με τον Αλέξη Τσίπρα να αφηγείται την «ιστορία» με τον απερχόμενο πρωθυπουργό που αφήνει τρεις συμβουλευτικές επιστολές στον επόμενο.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας, απαντώντας στη δευτερολογία του πρωθυπουργού, υποστήριξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε επί 20 λεπτά για να πει ότι φταίνε οι προηγούμενοι, αλλά και για να καλύψει τους υπουργούς του.

Χρησιμοποίησε μάλιστα ένα γνωστό ανέκδοτο της πολιτικής: «Υπάρχει ένα ανέκδοτο με τον πρωθυπουργό που αναλαμβάνει και βρίσκει στο γραφείο του τρεις επιστολές από τον προηγούμενο. Ανοίγει την πρώτη επιστολή και λέει μέσα "πες ότι φταίνε οι προηγούμενοι". Η δεύτερη επιστολή γράφει "πες ότι φταίνε οι υπουργοί σου". Και η τρίτη επιστολή λέει "ετοίμαζε τις δικές σου επιστολές"».

Και συμπλήρωσε, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, ότι η κυβέρνηση είναι ακόμη στο πρώτο στάδιο, που λέει ότι «φταίνε οι προηγούμενοι», ότι «για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Πολάκης», προβλέποντας ότι σύντομα θα πει ότι φταίνε οι υπουργοί του και θα κάνει ανασχηματισμό και εν συνεχεία θα πάει σε εκλογές.

«Εγώ δεν βρήκα τρεις επιστολές στο Μαξίμου, ούτε ρούτερ δεν βρήκα» απάντησε άμεσα ο κ. Μητσοτάκης.
Το παράπονο του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Αλέξη Τσίπρα πριν λίγο στην Βουλή | Vouli | Ρούτερ | Router


Γιατί καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ

Κατά την συζήτηση των προωθούμενων διατάξεων η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θεανώ Φωτίου εξέφρασε την αντίθεσή της με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών υποστηρίζοντας ότι προκαλούν στέρηση πόρων για τον ΟΑΕΔ που παρέχονται για την εκπόνηση προγραμμάτων εκμάθησης ανέργων και εργαζόμενων.

Η ίδια υποστήριξε πως η κυβέρνηση αντί της μείωσης των εισφορών πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 650 ευρώ στα 750 ευρώ.

Ο εισηγητής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος σχολιάζοντας την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για «μελανό σημείο σε ότι αφορά την ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ. Οι μισθωτοί και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που σήμερα με την κυβέρνηση της ΝΔ ελαφρύνονται πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τους στερούσε αυτή την ελάφρυνση. Εχουμε μια αριστερά του χαβιαριού που αδιαφορεί για τις λαϊκές ανάγκες».

Ειδήσεις σήμερα:

Ένας νεκρος από Covid κάθε 40 δευτερόλεπτα την Τρίτη στις ΗΠΑ

ΗΠΑ: Ποιοι είναι οι 21 γερουσιαστές που εξέφρασαν, ιδιωτικά, περιφρόνηση για τον Τραμπ

Αθηνά Λινού στο protothema.gr: «Δεν είναι ακόμα πολύ εμφανής η μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης