«Ασπίδα προστασίας» το πράσινο τσάι

«Ασπίδα προστασίας» το πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι αποτελεί σήμερα αντικείμενο έντονου ερευνητικού ενδιαφέροντος, καθώς φαίνεται ότι σχετίζεται με μια σειρά από πολύ σημαντικές για τον οργανισμό διαδικασίες. Συγκεκριμένα, επιστημονικές έρευνες αναφέρουν ότι το πράσινο τσάι βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων καθώς και στον έλεγχο της χοληστερόλης, ενώ συμβάλλει και στην καλή υγεία του συκωτιού. Οι ευεργετικές ιδιότητές του οφείλονται στην περιεκτικότητά του σε ισχυρότατες αντιοξειδωτικές ουσίες,

«Ασπίδα προστασίας» το πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι αποτελεί σήμερα αντικείμενο έντονου ερευνητικού ενδιαφέροντος, καθώς φαίνεται ότι σχετίζεται με μια σειρά από πολύ σημαντικές για τον οργανισμό διαδικασίες. Συγκεκριμένα, επιστημονικές έρευνες αναφέρουν ότι το πράσινο τσάι βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων καθώς και στον έλεγχο της χοληστερόλης, ενώ συμβάλλει και στην καλή υγεία του συκωτιού. Οι ευεργετικές ιδιότητές του οφείλονται στην περιεκτικότητά του σε ισχυρότατες αντιοξειδωτικές ουσίες, τις κατεχίνες, με κυριότερη την επιγαλλοκατεχίνη, για την οποία μελέτες δείχνουν ότι η αντιοξειδωτική της ικανότητας είναι πολλαπλάσια (έως και 200 φορές) από αυτή της  βιταμίνης Ε. Τα συστατικά αυτά φαίνεται ότι συμβάλλουν σημαντικά, εκτός των άλλων, στη διατήρηση της καλής υγείας του δέρματος και των ιστών.

 Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, τα αυξημένα ποσοστά εμφάνισης του καρκίνου στις χώρες της Δύσης σχετίζονται άμεσα με τη διατροφή. Αυτό το ποσοστό μάλιστα αγγίζει το 70%, γεγονός που αυξάνει το ενδιαφέρον για τον ρόλο συγκεκριμένων τροφίμων και ποτών στην πρόληψη του καρκίνου. Σε επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Μάιο στο «International Journal of Cancer» αναφέρεται ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο εμφάνισης γαστρίτιδας, που θεωρείται ότι προηγείται πολλών περιστατικών καρκίνου του στομάχου.

Κλείσιμο

Σε αναφορά που έγινε από τους Jalil και συνεργάτες (Clin Exp. Pharmacol Physiol 2003) τονίζεται ότι η έκκριση ΝΟ (μονοξείδιο αζώτου) που προκαλείται από τις κατεχίνες του πράσινου τσαγιού βελτιώνει την κυκλοφορία, βοηθώντας στην καλύτερη και φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού. Σε επιδημιολογική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τους Shixian και συνεργάτες (J. Med Food, 2006) αναφέρεται ότι σε άτομα που ακολουθούσαν πρόγραμμα απώλειας βάρους επετεύχθη καλύτερο αποτέλεσμα ύστερα από συγχορήγηση εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού. Oπως αναφέρει μάλιστα και ο διατροφολόγος κ. Κωσταντίνος Ξένος, «τα συστατικά του πράσινου τσαγιού φαίνεται ότι συμβάλλουν σημαντικά εκτός των άλλων στην διατήρηση της καλής υγείας του δέρματος και των ιστών. Ιδιαιτέρως δε για το πρόβλημα της κυτταρίτιδας μελέτες δείχνουν ότι οι κατεχίνες μπορούν να συμβάλλουν σε πολλαπλό επίπεδο στην αντιμετώπισή της. Στην κυτταρίτιδα παρατηρείται σημαντική αλλοίωση των αγγείων που αιματώνουν τα λιποκύτταρα».

 Αλλο όργανο του σώματος που φαίνεται να επηρεάζεται θετικά από τις ιδιότητες του πράσινου τσαγιού είναι το συκώτι. Η λειτουργία του συκωτιού ελέγχεται συχνά με εξετάσεις αίματος, που καταμετρούν τα επίπεδα ενζύμων στο συκώτι. Τα επίπεδα αυτών των ενζύμων είναι συνήθως αυξημένα σε περίπτωση ασθένειας στο συκώτι. Η ίδια έρευνα που αναφέρεται στη σχέση πράσινου τσαγιού και μειωμένης χοληστερόλης αποδεικνύει και ότι το πράσινο τσάι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των ενζύμων στο συκώτι. Αν και είναι κυρίως συνδεδεμένο με τις χώρες της Ανατολής, το πράσινο τσάι έχει αρχίσει να γίνεται δημοφιλές και στην Ευρώπη, και να διατίθεται ευρέως.

 

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης