PROTOTHEMA

Ελλάδα

Δικαίωση για εργαζόμενη μητέρα

Εφετείο Αθηνών: Απαγορεύεται η απόλυση μητέρας, εγκύου ή λεχώνας

Εφετείο Αθηνών: Απαγορεύεται η απόλυση μητέρας, εγκύου ή λεχώνας

Ακόμη και αν απασχολείται με άκυρη σύμβαση εργασίας ή αν είναι συμβασιούχος

Απαγορεύεται η απόλυση μητέρας, εγκύου ή λεχώνας, ακόμη και αν απασχολείται με άκυρη σύμβαση εργασίας ή αν είναι συμβασιούχος, σύμφωνα με το Εφετείο Αθηνών το οποίο δικαίωσε μητέρα νεογέννητου τέκνου που απολύθηκε μετά από 5 χρόνια απασχόληση στον ίδιο εργοδότη.
          
Σύμφωνα με τους Εφέτες οι διατάξεις για την προστασία των εγκύων, των λεχώνων και των μητέρων από την απόλυση εφαρμόζονται και σε περίπτωση απασχόλησης της προστατευόμενης εργαζομένης με απλή σχέση εργασίας ή έμμισθης εντολής λόγω ακυρότητας των συμβάσεων που καταρτίσθηκαν μεταξύ αυτής και του εργοδότη της. Ακόμη, η προστασία παρέχεται στην εργαζόμενη έγκυο ανεξάρτητα από την εκ μέρους του εργοδότη γνώση της εγκυμοσύνης της.
          
Ειδικότερα, εργαζόμενη μητέρα κατάθεσε αγωγή ενώπιον της Δικαιοσύνης επισημαίνοντας ότι κατά το χρονικό διάστημα από 1.10.2005 έως 30.9.2010, εργάστηκε ως υπάλληλος, με αντικείμενο εργασίας το σχεδιασμό και τη συντήρηση ιστοσελίδων για το πρόγραμμα e-learning του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Πανεπιστημίου, με διαδοχικές συμβάσεις έργου.


Πάντως, σύμφωνα με το Εφετείο, οι  συμβάσεις αυτές αποτελούν κατ’ ουσίαν μία σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, καθόσον με την εργασία της κάλυπτε πάγιες  και διαρκείς ανάγκες του Πανεπιστημίου, το οποίο στις 30.9.2010 σταμάτησε να αποδέχεται τις υπηρεσίες της, καταγγέλλοντας την σύμβαση εργασίας.
          
Η καταγγελία της σύμβασης, κατά τους ισχυρισμούς της απολυθείσας, ήταν άκυρη, γιατί: 1) δεν έγινε εγγράφως, 2) δεν της καταβλήθηκε η νόμιμη αποζημίωση, 3) είναι καταχρηστική,   4)   ήταν, τότε, μητέρα νεογέννητου τέκνου, το οποίο απέκτησε στις 19.6.2010, 5) το Πανεπιστήμιο συνέχισε να αποδέχεται τις υπηρεσίες όλων των άλλων συνάδελφων της, μεταξύ των οποίων   και   δύο, με τους οποίους προσλήφθηκαν   την ίδια χρονική περίοδο και 6) επειδή αντιβαίνει στις διατάξεις του άρθρου 15   του ν. 1483/1984 για την προστασία της μητρότητας, κλπ.   
 
Κατά την  δικαστική απόφαση  αποδείχθηκε ότι η εργαζόμενη στις 19.6.2010 απέκτησε τέκνο, γεγονός το οποίο γνώριζε το Πανεπιστήμιο, αφού  της  είχε χορηγήσει   σχετική άδεια και επομένως δεν είχε δικαίωμα να καταγγείλει την εργασιακή σχέση της   πριν την συμπλήρωση έτους από τον τοκετό, δηλαδή πριν από την 19.6.2011.
          
Κατά την υπ΄ αριθμ. 644/2017 απόφαση του Εφετείου Αθηνών, σύμφωνα με την νομοθεσία (νόμος 1483/1984) για την προστασία των εγκύων, κ.λπ., (που εφαρμόζεται και σε περίπτωση απασχόληση της εγκύου εργαζομένης με βάση απλή σχέση εργασίας ή έμμισθης εντολής λόγω ακυρότητας των  συμβάσεων που καταρτίσθηκαν μεταξύ αυτής και του εργοδότη της), η προστασία  αυτή  παρέχεται στην εργαζόμενη έγκυο   ανεξάρτητα από την εκ μέρους του εργοδότη γνώση της εγκυμοσύνης της.
   
Έτσι, κατέληξε το Εφετείο ότι η  καταγγελία  είναι άκυρη, καθώς έγινε κατά παράβαση του άρθρου 15 παρ. 1 ν. 1483/1984, με συνέπεια το Πανεπιστήμιο να οφείλει στην απολυθείσα τις μηνιαίες αποδοχές της για το χρονικό διάστημα από 1.11.2010 έως 19.6.2011, οι οποίες ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 5.838 ευρώ.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

@εχεις δικιο18/06/201722:0419/06/201718:30

Σε κόβω για λιγδιάρη μισογύνη μπυροκοιλιά!!!

Απάντηση
ΜΗΤΣΟΣ19/06/201711:05

Δυστυχώς από τη μία έχουμε την ανάγκη της οικογένειας να κάνει παιδιά και από την άλλη την ανάγκη του εργοδότη να γίνεται η δουλειά που πληρώνει. Στην εποχή μας δεν υπάρχει η πολυτέλεια να πληρώνεις κάποιον για να κάθεται και στο τέλος να βγάζεις τη δουλειά εσύ...

Απάντηση
ΘΒ19/06/201702:57

Όλοι οι σχολιαστές σαν χαζοί κρίνετε μια δικαστική απόφαση, που εξέδωσαν άνθρωποι 100 φορές πιο μορφωμένοι από εσάς. Αλλά κανείς δεν μας λέει τη λύση. Να μην κάνουν παιδιά οι γυναίκες; Πώς θ' ανανεωθεί ο πληθυσμός τότε; Ήδη έχουμε τρομερή υπογεννητικότητα. Να μην δουλεύουν οι γυναίκες; Με έναν μισθό 600 ευρώ μπορείτε να θρέψετε μια ολόκληρη οικογένεια; Να απολύονται οι έγκυες ή λεχώνες; Ε, τότε πάλι οι γυναίκες δεν θα κάνουν παιδιά για να μην χάσουν τις δουλειές σας. Άρα κατ' εσάς ποια είναι η πιο ρεαλιστική λύση στην Ελλάδα των 1,3 παιδιών ανά γυναίκα και με μισθούς 600 ευρώ; Όχι μόνο να κρίνετε, αλλά και λύσεις.

Απάντηση
Cafe!!!19/06/201700:32

Εχω ενα φιλαρακο που εχει καφε... μονο πιπινια προσλαβανει μεχρι 25 ετων!!!και μισθο πολυ καλο!!!με το που μου λενε πατρεμενη χωρις παιδια ουτε για πλακα!!!πηγα να του πω εχω μια εμπιστη γυναικα εχει αναγκη για δουλεια...και μου λεει χαζος εισαι ρε...να μεινει εγκυος να την πληρωνω τσαμπα ωξω ρε!!!

Απάντηση
...19/06/201709:34

Ξέρουμε...Όπως έχεις και φίλους που παντρεύτηκαν γυναίκες του ανατολικου μπλοκ και είναι ευτυχισμένοι κτλ!Σε κάθε άρθρο ανάλογα με το θέμα επινοεις και νέα ιστορία!

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία