Βίντεο: Άτυπο σχολείο στο κέντρο φιλοξενίας των Βασιλικών

Βίντεο: Άτυπο σχολείο στο κέντρο φιλοξενίας των Βασιλικών

Η πρωτοβουλία της δασκάλας από τη Συρία και τα 25 παιδιά από 5 έως 13 ετών που «φοιτούν» μέσα σε μία πρόχειρη σκηνή

Βίντεο: Άτυπο σχολείο στο κέντρο φιλοξενίας των Βασιλικών
Η απουσία κυβερνητικής μέριμνας το προηγούμενο διάστημα και οι κοινωνικές αντιδράσεις από μία μικρή μερίδα πολιτών, υποχρέωσε τους πρόσφυγες
και μετανάστες που φιλοξενούνται στα hot spot, να δημιουργήσουν πρόχειρες δομές, ώστε τα παιδιά τους να έχουν έστω και τη στοιχειώδη πρόσβαση τουλάχιστον στη μόρφωση. Η δημιουργία ενός άτυπου σχολείου - το οποίο δεν θα είναι το μοναδικό - στο κέντρο φιλοξενίας των Βασιλικών αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Κλείσιμο
Το θέμα ανέδειξε με ρεπορτάζ που παρουσίασε η ΕΡΤ3 και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για την κατάσταση που επικρατεί στα hot spot
, την οποία βιώνουν καθημερινά οι ξεριζωμένοι αυτοί άνθρωποι. 

Η Ελλάδα ΔΕΝ ήταν έτοιμη να φιλοξενήσει τους δεκάδες χιλιάδες των μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν εντός της επικράτειας μετά το κλείσιμο των συνόρων και ειδικότερα του Βαλκανικού διαδρόμου. Δεν το λέμε εμείς αυτό, αλλά διεθνείς οργανώσεις. Πολλούς μήνες μετά, οργανώθηκαν ειδικά τμήματα για τα προσφυγόπουλα σε σχολεία, προκαλώντας, μάλιστα, σημαντικές αντιδράσεις σε μερίδα των πολιτών.

Αυτές καθ' αυτές οι εγκαταστάσεις που διαμένουν είναι ακατάλληλες, ενώ βασιλεύει η ανομία και η παρανομία, δίχως κανέναν έλεγχο. Το παράδειγμα του κέντρου φιλοξενίας των Βασιλικών δίνει ένα στίγμα. Δεκάδες άλλες άγνωστες πρωτοβουλίες των προσφύγων, προκειμένου να καλύψουν βασικές τους ανάγκες, λαμβάνουν χώρα, με την ελληνική Πολιτεία να βασίζεται στα... κονδύλια από την ΕΕ και στις κινήσεις των ΜΚΟ ή άλλων εθελοντών.

Στο άτυπο αυτό σχολείο, σε μία πρόχειρη σκηνή, 25 παιδιά από 5 έως 13 ετών, παρακολουθούν μαθήματα αγγλικών, αραβικών και μαθηματικών, από μία Σύρια δασκάλα. Στις δηλώσεις της που έκανε στην κάμερα της ΕΡΤ3, τόνισε πως απλώς κάθεται και περιμένει το πότε θα συνεχίσει το ταξίδι της και ότι με αυτόν τον τρόπο αισθάνεται ότι τουλάχιστον κάτι προσφέρει.

Δείτε το ρεπορτάζ από τα Βασιλικά...



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης