«Ηφαίστειο» τα κέντρα φιλοξενίας - Στήνονται νέες μικρές «Ειδομένες»

«Ηφαίστειο» τα κέντρα φιλοξενίας - Στήνονται νέες μικρές «Ειδομένες»

Ενώ η αντιπαράθεση ΕΕ-Τουρκίας τροφοδοτεί τους φόβους για αύξηση των προσφυγικών ροών - Ασφυκτικούν Λέσβος, Σάμος, Χίος

«Ηφαίστειο» τα κέντρα φιλοξενίας - Στήνονται νέες μικρές «Ειδομένες»
Η κραυγαλέα ανεπάρκεια της κυβέρνησης η οποία αδυνατεί να διαχειριστεί τους περίπου 54.000 πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην χώρα μετά την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας συντηρεί το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Την εικόνα δείχνουν τα επεισόδια στη Λέσβο και στο Βαθύ της Σάμου, οι πυροβολισμοί στο Κιλκίς την περασμένη εβδομάδα, οι νέες μικρές “Ειδομένες” που στήνονται από τους πρόσφυγες στη Βόρειο Ελλάδα, η παραμονή ακόμη και τώρα προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά, στην Ειδομένη, οι καθημερινές συμπλοκές μεταξύ προσφύγων. Η Λέσβος, η Σάμος και η Χίος ασφυκτιούν καθώς τα κέντρα φιλοξενίας είναι γεμάτα ενώ η διαδικασία του ασύλου και των επιστροφών καθυστερούν και ο μηχανισμός, με ευθύνη και των Ευρωπαίων υπολειτουργεί.

Κλείσιμο
Εν τω μεταξύ και προσωρινά μόνο το πρόβλημα βρίσκεται σε ύφεση. Η παρατεινόμενη διαμάχη της ΕΕ με την Τουρκία δημιουργεί αμφιβολίες για την τήρηση της συμφωνίας. Η αντιπαράθεση μεταξύ Άγκυρας και Βερολίνου με αφορμή την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από το γερμανικό κοινοβούλιο δυσχεραίνει την κατάσταση. Ήδη το σφράγισμα του Αιγαίου έχει ανοίξει άλλες οδούς στη Μεσόγειο με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η Κρήτη. Πάντως ακόμη και οι υπεύθυνοι του Συντονιστικού εκφράζουν φόβους ότι θα αυξηθούν οι ροές λόγω του καλοκαιριού και λόγω των προβλημάτων με την Τουρκία. Ακόμη και αν ο Ερντογάν δεν υλοποιήσει τις απειλές του να ανοίξει ξανά την στρόφιγγα δεν είναι καθόλου απίθανο να ξεφεύγουν από τον έλεγχο και να φθάνουν στα ελληνικά νησιά μερικές εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες την ημέρα -την Παρασκευή το πρωί καταγράφηκαν 150 αφίξεις. Αν και ο αριθμός δεν είναι μεγάλος ειδικά αν συγκριθεί με το τις χιλιάδες που έφθαναν καθημερινά πέρυσι είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί το πρόβλημα.

Εν τω μεταξύ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ προχωρούν με αργό ρυθμό και με προβλήματα αν και χθες οι Financial Times μετέδιδαν πληροφορίες για πρόοδο τις τελευταίες ημέρες μετά από περίοδο στασιμότητας. Σε κάθε περίπτωση δεν έχει ξεπεραστεί το βασικό ζήτημα που είναι η αντιτρομοκρατική νομοθεσία στη Τουρκία που το καθεστώς Ερντογάν εκμεταλλεύεται για να ασκεί διώξεις σε αντιπολιτευόμενους δημοσιογράφους, πολιτικούς και δικαστικούς. Στο πλαίσιο αυτό η βίζα για τους Τούρκους πολίτες που είναι το βασικό αίτημα της Άγκυρας δεν θα δοθεί στο τέλος Ιουνίου όπως προέβλεπε η αρχική συμφωνία και μετατίθεται για το Φθινόπωρο. Ακόμη και τότε όμως είναι αμφίβολο αν οι ευρωπαϊκές χώρες συμφωνήσουν.

Τους κινδύνους περιέγραψε ο πρόεδρος της ΝΔ στην προχθεσινή του ομιλία στην Σάμο: “Οι σχέσεις Τουρκίας και Ευρώπης εισέρχονται σε μια νέα περίοδο κρίσης. Η Τουρκία ανακαλεί τον πρέσβη της από τη Γερμανία. Υπάρχουν ουσιαστικές αμφιβολίες κατά το πόσο η συμφωνία για την απελευθέρωση της βίζας μπορεί να εφαρμοστεί. Σήμερα θα πρέπει η ελληνική Πολιτεία να είναι έτοιμη για ενδεχομένως αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών σε περίπτωση που η συμφωνία με την Τουρκία, καταρρεύσει».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης