Πώς θα γίνει στα σχολεία ο εορτασμός για την 42η επέτειο του Πολυτεχνείου

Πώς θα γίνει στα σχολεία ο εορτασμός για την 42η επέτειο του Πολυτεχνείου

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν αύριο, Τρίτη, με την κεντρική εκδήλωση στο Πολυτεχνείο και στη συνέχεια με την καθιερωμένη πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία

Πώς θα γίνει στα σχολεία ο εορτασμός για την 42η επέτειο του Πολυτεχνείου
Ξεκίνησε ο τριήμερος εορτασμό, στοΕθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο για την 42η επαίτειο του Πολυτεχνείου . Οι εκδλώσεις θα κορυφωθούν αύριο Τρίτη με την κεντρική εκδήλωση στο Πολυτεχνείο και στη συνέχεια με την καθιερωμένη πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας αύριο Τρίτη δεν θα γίνο0υν μαθ΄ματα στα σχολεία.Συγκεκριμένα Οι σχολικές εορταστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015. Την ημέρα αυτή δεν θα γίνουν μαθήματα σε όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μέλη των Συλλόγων Διδασκόντων και εκπρόσωποι των μαθητικών συμβουλίων καλούνται να διοργανώσουν στα σχολεία εκδηλώσεις, ομιλίες, που θα ανταποκρίνονται στη σπουδαιότητα και τη σημασία των γεγονότων, στο πλαίσιο των οποίων παρακαλούνται όπως λάβουν υπόψη και αξιοποιήσουν τις μαρτυρίες Αγωνιστών της περιόδου του Πολυτεχνείου.

Τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που στις 17 Νοεμβρίου είναι απογευματινά, καθώς και τα ολοήμερα σχολεία Π.Ε., θα πραγματοποιήσουν τις εορταστικές εκδηλώσεις στη διάρκεια του πρωινού κύκλου, έπειτα από συνεννόηση των Διευθυντών των αντίστοιχων συστεγαζόμενων σχολείων.Τα εσπερινά σχολεία, Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια και Επαγγελματικά Λύκεια θα πραγματοποιήσουν τις εορταστικές τους εκδηλώσεις τις τρεις τελευταίες διδακτικές ώρες τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015.

Ο υπουργός Παιδείας, Φίλης, με αφορμή την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου, στο μήνυμα του αναφέρει: «Συμπληρώνονται εφέτος 42 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, που οδήγησε στην τελική πτώση της αιματοβαμμένης δικτατορίας των συνταγματαρχών και στην αποκατάσταση της δημοκρατίας. Τα συνθήματα της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973, που εξέφραζαν τα αιτήματα του ελληνικού λαού εκείνη τη σκοτεινή περίοδο, μιλούσαν για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη.
Κλείσιμο

Τα αιτήματα αυτά παραμένουν επίκαιρα, ιδιαίτερα σήμερα στη δύσκολη για τη χώρα μας οικονομική και κοινωνική συγκυρία. Η πραγμάτωσή τους απαιτεί συνεχή προσπάθεια και αγώνα της νέας γενιάς για μόρφωση, πολιτισμό και εργασία.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, η ίδια η δημοκρατία, αποτελούν σταθερά τη μόνη εγγύηση μιας πορείας προς την ανάπτυξη και την ευημερία.
Το μήνυμα που στέλνει ο Νοέμβρης του 1973 στη σημερινή νέα γενιά είναι πως μόνο με την ενεργητική συμμετοχή της μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για να αλλάξουν οι συνθήκες ζωής και να χαραχθεί ένα ανθρώπινο και ελπιδοφόρο μέλλον.

Ο εθνικός διάλογος για την παιδεία, για την πραγματοποίηση του οποίου έχουμε ήδη δεσμευτεί, αποτελεί το πρώτο βήμα για την ουσιαστική συμμετοχή των νέων, όπως και όλων των άλλων μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, στα εκπαιδευτικά δρώμενα.

Καλούμε τη νέα γενιά να πρωτοστατήσει στην προσπάθεια για μια μεγάλη πολιτιστική και κοινωνική αναγέννηση, που αποτελεί κυρίαρχο αίτημα της εποχής μας.

Την καλούμε να διεκδικήσει, μέσα από τη ρήξη και την ανατροπή του χρεωκοπημένου χθες, μία άλλη πορεία, που θα οδηγήσει τη χώρα σε πολυδιάστατη ανάπτυξη και ευημερία, για να πραγματώσουμε το όραμα μιας κοινωνίας της ισότητας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων».

Σε δικό της μήνυμα η ΔΟΕ υπογραμμίζει: “ Κάθε Νοέμβρη, ο νους και η καρδιά όλων μας είναι εκεί, στο Πολυτεχνείο, στην εξέγερση των φοιτητών, της ηρωικής νεολαίας κατά της χουντικής τυραννίας, το Νοέμβρη του 1973.

Το Πολυτεχνείο, δεν είναι, απλά, μια επέτειος. Είναι ένα σταθερό σημείο αναφοράς του αγώνα για δημοκρατία, ένα διαχρονικό σύμβολο της απαίτησης για ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία. Τα συνθήματα για «Ψωμί - Παιδεία – Ελευθερία» και «Εθνική Ανεξαρτησία», σήμερα, 42 χρόνια από την εξέγερση ενάντια στον ολοκληρωτισμό των συνταγματαρχών, ενάντια σε αυτούς που καταπατούσαν συστηματικά την ελευθερία των πολιτών και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ηχούν επίκαιρα και διαχρονικά.

Σήμερα που ο λαός μας συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπος με τις σκληρές μνημονιακές πολιτικές που τον οδηγούν στην εξαθλίωση, αντιμέτωπος με τη διάλυση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας και Υγείας, τα διδάγματα του Πολυτεχνείου μάς δείχνουν πως όταν ο λαός θέλει, μπορεί. Μπορεί και πρέπει να πάρει την υπόθεση των αγώνων στα χέρια του. Να δώσει σκληρούς αγώνες για την παιδεία, για το εισόδημα, για τα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα, για τις δημοκρατικές κατακτήσεις που αμφισβητούνται με βίαιο τρόπο.

Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί αλλά και το σύνολο των εργαζομένων με συνέπεια περιφρουρούμε τη δημοκρατία και το αγαθό της δημοσίας παιδείας. Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου μας εμπνέει και μας καθοδηγεί. Το Πολυτεχνείο ζει. Ζει μέσα στις καρδιές όλων εκείνων που αντιλαμβάνονται ότι η ελευθερία είναι ένα αγαθό για το οποίο αξίζει να αγωνίζεται κανείς”.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης