Ενωση Αθέων: Πρόταση στα πολιτικά κόμματα για διαχωρισμό κράτους - εκκλησίας

Ενωση Αθέων: Πρόταση στα πολιτικά κόμματα για διαχωρισμό κράτους - εκκλησίας

Ζητούν αλλαγές στην Παιδεία, στο Σύνταγμα στην Δημόσια Διοίκηση αλλά και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας 

Ενωση Αθέων: Πρόταση στα πολιτικά κόμματα για διαχωρισμό κράτους - εκκλησίας
Μετά την πρόσφατη πρώτη επίσκεψή τους στο υπουργείο Παιδείας επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, όπου συζήτησαν την αθεϊστική ατζέντα τους με τον τέως αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό, κ. Τάσο Κουράκη, η Ένωση Αθέων ζητά τώρα από τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν, εν όψει εκλογών, επί των των γενικότερων αιτημάτων της. 

Οι αλλαγές, που προτείνονται, δεν εξαντλούνται στον χώρο της Παιδείας, αλλά αφορούν σε όλο το φάσμα διάρθρωσης του ελληνικού κράτους ξεκινώντας με την πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος. Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση Αθέων ζητά, μεταξύ άλλων, την αντικατάσταση της φράσης,«Εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδας», από μία άλλη, «αρμόζουσα σε ένα σύγχρονο κοσμικό κράτος, δεδομένου ότι αυτή δεν εκφράζει, ως οφείλει, όλους τους πολίτες του κράτους», όπως υποστηρίζει, και την κατάργηση της φράσης, «τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό», θεωρώντας ότι είναι «καταχρηστική και δεν εκφράζει το σύνολο των πολιτών», όπως και της φράσης, «ο προσηλυτισμός απαγορεύεται». 

Αναφορικά με τη δημόσια διοίκηση γίνεται λόγος για την πλήρη κατάργηση της καταγραφής του θρησκεύματος σε κρατικά αρχεία και έγγραφα καθώς και όλων των θρησκευτικών τελετών (αγιασμός, εκκλησιασμός, προσευχή, δοξολογίες, τρισάγια, θείες λειτουργίες) σε όλες τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και της παρουσίας θρησκευτικών λειτουργών σε αυτές. 

Από την αθεϊστική προσέγγιση δεν θα μπορούσε να λείπει και η «οριστική και παντελής κατάργηση του θρησκευτικού όρκου από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και από όλες τις καταθέσεις, μαρτυρίες και δηλώσεις, έγγραφες και προφορικές (στρατός, κυβέρνηση, δικαστήρια, ορκωμοσίες, αναλήψεις καθηκόντων κ.λπ.)». 

Η Ένωση Αθέων επιπλέον επαναλαμβάνει προς τα πολιτικά κόμματα τις θέσεις της για την παιδεία, που εστιάζονται, στην κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών, και των θρησκευτικών τελετών, «κατάργηση εορτασμού των αποκαλούμενων τριών Ιεραρχών σαν προστατών των ελληνικών γραμμάτων», με την ταυτόχρονη απομάκρυνση των θρησκευτικών συμβόλων από τα σχολεία. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης