Ποιοι έχουν πρόσβαση στους φακέλους του ΣΔΟΕ;

Ποιοι έχουν πρόσβαση στους φακέλους του ΣΔΟΕ;

Καταγγέλλεται από στελέχη της υπηρεσίας ότι ο νέος ειδικός γραμματέας παραβιάζει το φορολογικό απόρρητο χωρίς να έχει το δικαίωμα ως πολιτικό πρόσωπο

Ποιοι έχουν πρόσβαση στους φακέλους του ΣΔΟΕ;
Αναστάτωση στον φοροελεγκτικό μηχανισμό, αλλά και σοβαρό πολιτικό ζήτημα προκαλούν παρεμβάσεις του νέου ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ Παναγιώτη Δάνη στο έργο της υπηρεσίας. Αν και εκ της θέσεώς του ως πολιτικού προϊσταμένου έχει αρμοδιότητα να δίνει μόνο κατευθύνσεις και απαγορεύεται να αποκτά πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία των ελέγχων που βρίσκονται σε εξέλιξη, φέρεται να ζητάει σχεδόν σε καθημερινή βάση από τους τμηματάρχες να του φέρνουν στο γραφείο του φακέλους ελέγχου που τον ενδιαφέρουν, ακόμα και ερευνών που έχουν ανατεθεί στο ΣΔΟΕ από τους οικονομικούς εισαγγελείς!

Σύμφωνα με διασταυρωμένες και καλά πληροφορημένες πηγές, στο ΣΔΟΕ επικρατεί αναβρασμός, με ελεγκτές και προϊσταμένους του Σώματος να αντιδρούν έντονα στις ενέργειες του κ. Παναγιώτη Δάνη, καθώς θεωρούν ότι παραβιάζει βασικούς κανόνες της δικονομίας όταν οι υποθέσεις που αυτοί χειρίζονται -και ειδικά όταν πρόκειται για εισαγγελικές έρευνες- καταλήγουν στα χέρια μη εξουσιοδοτημένων από τον νόμο προσώπων.


Κλείσιμο
Οι εντολές εισαγγελέων
«Αν θέλει η κυβέρνηση να δώσει στον γραμματέα του ΣΔΟΕ το δικαίωμα να ανοίγει τους φακέλους, τότε να το κάνει με νόμο για να ελέγχεται και αυτός σε περίπτωση διαρροής απόρρητων πληροφοριών», λένε άνδρες του Σώματος. Φοβούνται μάλιστα πως επειδή παραβιάζεται το πρωτόκολλο ασφαλείας στην υπηρεσία, μπορεί να βρεθούν ξαφνικά και οι ίδιοι αντιμέτωποι με μηνύσεις και διώξεις λόγω εμπλοκής τρίτων προσώπων σε υποθέσεις που αυτοί χειρίζονται.

Επικαλούνται μάλιστα εντολές και έγγραφα που έχουν κατά καιρούς σταλεί από εισαγγελείς προς όλους τους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ, όπου λένε ξεκάθαρα πως, ειδικά όταν οι ελεγκτές ενεργούν ως προανακριτικοί υπάλληλοι σε έρευνες με δικαστική εντολή, «μόνον ο εισαγγελέας δικαιούται να λαμβάνει γνώση» - ούτε καν οι διοικητικοί προϊστάμενοι των υπαλλήλων. Αιτήματα και εντολές (γραπτές ή προφορικές) «για ενημέρωση ή ανακοίνωση στοιχείων σχετικώς με τις υπό έρευνα υποθέσεις είναι προδήλως μη σύννομες και πρέπει να αντιμετωπίζονται πάντοτε αρνητικώς» από τους υπαλλήλους «και να ενημερώνεται αμέσως ο αρμόδιος εισαγγελέας». Σε αντίθετη περίπτωση, μάλιστα, «αν δηλαδή ενδίδετε σε παράνομες αξιώσεις», οι εισαγγελείς προειδοποιούν τα στελέχη της υπηρεσίας ότι «και αξιόποινη παραβίαση του υπηρεσιακού απορρήτου (άρθρο 252 του Ποινικού Κώδικα) συντελείται, αλλά και πειθαρχικά αδικήματα περί την εκτέλεση των ανακριτικών σας καθηκόντων διαπράττονται».


Φορολογικό απόρρητο
Αλλά και για κάθε φορολογικό έλεγχο που βρίσκεται σε εξέλιξη, ειδικά τα πολιτικά πρόσωπα απαγορεύεται να διαβάζουν τους φακέλους, αφού, όπως λένε άλλες πηγές του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, «ούτε ο υπουργός, ούτε κανένας άλλος δεν επιτρέπεται να μαθαίνει για τα στοιχεία που καλύπτονται από το φορολογικό απόρρητο των πολιτών».

Παρά τις επίμονες επανειλημμένες προσπάθειες του «ΘΕΜΑτος» να επικοινωνήσει με τον κ. Δάνη, εκείνος δεν κατέστη εφικτό να ανταποκριθεί για να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα όσα του καταμαρτυρούνται. Στελέχη της υπηρεσίας πάντως έλεγαν για τον ίδιο πως «δεν έχει καταλάβει ότι είναι πολιτικό πρόσωπο και συμπεριφέρεται ως προϊστάμενος τμήματος». Λέγεται μάλιστα ότι στελέχη της υπηρεσίας τού θύμισαν ότι πρέπει να φέρεται ως πολιτικός προϊστάμενος και ότι ως διευθυντής που ήταν και ο ίδιος στο ΣΔΟΕ πριν από περίπου 15 χρόνια (όταν έχτισε τη φήμη του ως «σκληρού» ελεγκτή) «φερόταν σαν υπάλληλος, κρατούσε και εξέταζε εξονυχιστικά όλους τους φακέλους στο γραφείο του, ενώ ο διευθυντής έπρεπε να διοικεί και ότι τώρα, ως πολιτικός προϊστάμενος, πρέπει να εφαρμόζει πολιτική και όχι να ανακατεύεται στις υποθέσεις».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης