PROTOTHEMA

Ελλάδα

Δείτε βίντεο

Οικολογική καταστροφή στο Μαίναλο: Σκουπιδότοπος το δάσος!

Οικολογική καταστροφή στο Μαίναλο: Σκουπιδότοπος το δάσος!

Κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι υπάρχει συγκεκριμένη μεθόδευση, για να διοχετευτούν όλα τα σκουπίδια του Δήμου Τρίπολης στο ελατόδασος - Ξεκίνησαν κινητοποιήσεις

Το πρόβλημα με τα σκουπίδια στην Τρίπολη, που διεκδικεί τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του 2021, χρονίζει.


Η προσωρινή λύση που είχε δοθεί, να προωθούνται στην Αθήνα με μεταφορικό κόστος 90 ευρώ τον τόνο, αποκλείστηκε από τη νέα περιφερειάρχη, Ρένα Δούρου.

Από τη στιγμή που έγινε αυτό στις αρχές του χρόνου, τα σκουπίδια σωρεύονται στους δρόμους της Τρίπολης και έχουν φέρει τη δημοτική αρχή σε αδιέξοδο. Ένα αδιέξοδο που προσπάθησε να λύσει ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης κατεβαίνοντας εκτάκτως στην Τρίπολη την περασμένη Παρασκευή για σειρά επαφών με τις τοπικές αρχές.

Μάλιστα, ο υπουργός παρευρέθη και στη συνεδρίαση του ΦΟΣΔΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου όπου έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι από όλες τις παρατάξεις του δήμου, φορείς, αλλά και ανάστατοι κάτοικοι της περιοχής. Ο υπουργός θέλησε να εμπνεύσει ένα πνεύμα συνεργασίας ανάμεσα στους δήμους της Πελοποννήσου και τόνισε: «Ζήτησα από τους δημάρχους προσωρινά να συνεργαστούν και να δεχτούν μερικούς τόνους αποτριμμάτων. Αν γίνει κάτι τέτοιο, για ένα χρονικό διάστημα μπορεί και η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου να ξαναδεί ως λύση και να δεχτεί μέρος των απορριμμάτων από τον Δήμο Τρίπολης. Δεν θα δεχόμουν ποτέ να γίνει μια διάταξη, μια ΚΥΑ όπου η κυρία Δούρου να πάρει τα δικά σας απορρίμματα. Έχω επικοινωνήσει με την κυρία Δούρου και περιμένω απαντήσεις. Δεν υπάρχει περίπτωση να συναινέσει αν δεν δει συνεργασία και προσπάθεια από τον δήμο» διευκρίνισε.Στη συνεδρίαση εκφράστηκε από πολλούς δημάρχους η προθυμία να βοηθήσουν προσωρινά αναλαμβάνοντας ο καθένας να υποδεχτεί έναν μικρό όγκο σκουπιδιών. Μια τέτοια λύση που είναι σύμφωνη και με τη βούληση της κυβέρνησης όπως την εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης φαίνεται ότι δύσκολα θα υλοποιηθεί.

Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής, υπάρχει συγκεκριμένη μεθόδευση για να διοχετευτούν όλα τα σκουπίδια του Δήμου Τρίπολης στο ελατόδασος του Μαινάλου. Οι κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει με την παρουσία κατοίκων από πολλά χωριά, μαθητών, υπερηλίκων αλλά και θεσμικών παραγόντων της περιοχής οι οποίοι έχουν μπλοκάρει το δρόμο στο επίμαχο σημείο.

Όπως καταγγέλλει ο Δημήτρης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του αθλητικού συλλόγου Ορχομενού, οι εγκαταστάσεις του οποίου βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το σημείο που θέλουν να εναποθέσουν 600 τόνους σκουπιδιών υπήρξε συγκεκριμένη μεθόδευση το προηγούμενο χρονικό διάστημα: «Στο ένα χιλιόμετρο από το χιονοδρομικό της Οστρακίνας και στα δύο χιλιόμετρα από το ιστορικό Λεβίδι, μοναδικό χειμερινό τουριστικό προορισμό του Δήμου Τρίπολης, σε περιοχή Natura υπήρχε ένας παλιός ΧΑΔΑ που έχει κλείσει οριστικά από το 2011 και βρίσκεται σε φάση αποκατάστασης».«Έγιναν παράνομα εργασίες διάνοιξής του και πετάχτηκαν εκεί σκουπίδια. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε να ρίξουν εδώ άλλα σκουπίδια. Ταυτόχρονα είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με το δήμαρχο για άλλες λύσεις ενώ ξεκινήσαμε ήδη όσον αφορά στο Λεβίδι το διαχωρισμό των σκουπιδιών όπως προτάθηκε στη ΦΟΣΔΑ. Συζητάμε όλα τα ενδεχόμενα, εκτός από το οικολογικό έγκλημα να ριχτούν τα σκουπίδια στο Μαίναλο». 

Αξίζει να σημειωθεί πως σύσσωμοι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά παντός υπευθύνου και η υπόθεση θα εκδικαστεί την ερχόμενη Τρίτη.

Πέρα όμως από το τι γράφουν τα χαρτιά, οι εικόνες μιλούν από μόνες τους.

Δείτε αποκλειστικά στο protothema.gr το βίντεο από την επίμαχη περιοχή στο ελατόδασος του Μαινάλου. Τα σκουπίδια που βρίσκονται εκεί πετάχτηκαν παρανόμως πρόσφατα, με συνέπεια να αναρωτιόμαστε ποιος μπορεί να διανοηθεί ότι σ' αυτό το σημείο μέσα στο δάσος μπορούν να θαφτούν εκατοντάδες τόνοι σκουπίδια της Τρίπολης!
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

κπ16/02/201517:48

ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΟ ΜΑΙΝΑΛΟ, ειναι απαραδεκτο!

Απάντηση
δμ16/02/201501:48

Μα πως κανετε ετσι για λίγους τόνους σκουπίδια; Στο κάτω κάτω δικά σας είναι.

Απάντηση
βρωμύλοι ελληναράδες16/02/201500:17

του φραπέ και του τσιγάρου, η Γερμανία φταίει και γι αυτό.

Απάντηση
Τρόφιμα, εστιατόρια16/02/201500:03

Η "ουγκαντοποίηση" της Ελλάδας οφείλεται κατά αποκλειστικότητα στις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία