Η θρησκεία έμπνευση για την επίλυση του Κυπριακού, λέει ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ

Η θρησκεία έμπνευση για την επίλυση του Κυπριακού, λέει ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα χαρακτήρισε «σημαντικό και κρίσιμο» τον ρόλο των θρησκευτικών ηγετών της Κύπρου

Η θρησκεία έμπνευση για την επίλυση του Κυπριακού, λέει ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ
Ως εξαιρετικά σημαντικό και κρίσιμο χαρακτήρισε τον ρόλο των θρησκευτικών ηγετών της Κύπρου στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Άϊντα, σημειώνοντας ότι μπορεί να εμπνεύσουν τους πολιτικούς ηγέτες να σκεφθούν για τις ευκαιρίες που υπάρχουν για ολόκληρο τον λαό σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού.

Ο κ. Άϊντα μιλούσε στους δημοσιογράφους ύστερα από το γεύμα στην κατοικία του Σουηδού Πρεσβευτή στη Λευκωσία στο οποίο παρακάθισε με θρησκευτικούς ηγέτες της Κύπρου ή εκπροσώπους τους. «Έχουμε την ανάγκη να κοιτάξουμε μπροστά. Υπάρχει αρκετό παρελθόν, αρκετή ιστορία, αρκετά παράπονα αλλά λίγα μπορούν να γίνουν για το παρελθόν. Μπορείς όμως να κάνεις κάτι για το μέλλον. Και πιστεύουμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική στιγμή να κινηθούμε μπροστά λόγω των δραματικών επιπτώσεων της συνεχιζόμενης απουσίας λύσης και την διατήρηση του στάτους κβο που μπορεί εύκολα να υπονομευθεί, αλλά και των θετικών ευκαιριών που η επανένωση θα δώσει» σημείωσε ο κ. Άιντα.

Ολοι οι θρησκευτικοί ηγέτες, συνέχισε, είναι ανένδοτοι πως οι θρησκευτικές διαφορές δεν πρέπει να γίνουν εργαλείο για πολιτικούς λόγους.

Σημείωσε ότι όλες οι θρησκείες που εκπροσωπήθηκαν στο γεύμα, συγκεντρώθηκαν έχοντας πίστη στην ανθρωπότητα, στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανεκτικότητα και να ζουν μαζί. «Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα σε όποιον θα ήθελε να χρησιμοποιήσει την θρησκεία για πολιτικούς σκοπούς», υπέδειξε ο κ. Άϊντα.

Από πλευράς του, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, δήλωσε ότι το Κυπριακό πρόβλημα δεν είναι θρησκευτικό, γιατί ποτέ στην Κύπρο δεν υπήρχε θρησκευτικό πρόβλημα αλλά υπήρχε σύμπνοια.
Κλείσιμο

Ο Μουφτής Ταλίπ Αταλάϊ είπε ότι είναι ευτυχής για την συνάντηση με τους άλλους θρησκευτικούς ηγέτες και πως υποστηρίζει τον αγώνα τους. «Όλοι οι θρησκευτικοί ηγέτες συμφωνούν ότι η θρησκεία δεν είναι μέρος του Κυπριακού ενώ μπορεί να δείξει τον δρόμο και να διδάξει στους πολιτικούς πώς να διαχειριστούν την ειρήνη, την συμβίωση, όπως ζούσαμε στο παρελθόν για πολλούς αιώνες μαζί».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης