PROTOTHEMA

Ελλάδα

Απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

«Αντισυνταγματικές οι νέες περικοπές στις συντάξεις»

«Αντισυνταγματικές οι νέες περικοπές στις συντάξεις»

Αντισυνταγματικές οι διατάξεις του μνημονιακού νομοσχεδίου που προβλέπουν μειώσεις στις συντάξεις από 5% έως 10%, περικοπή δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων, περικοπή του ΕΚΑΣ και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από το 65ο έτος της ηλικίας στο 67ο

«Κόπηκαν» ως αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι ρυθμίσεις του νέου μνημονιακού συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου που προβλέπουν, για πέμπτη φορά από το 2010 μείωση των συντάξεων από 5% έως 10% από τις αρχές του νέου έτους.

Επίσης, ως μη συμβατές με το Σύνταγμα κρίθηκαν και άλλες διατάξεις  του νομοσχεδίου με τις οποίες αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης κατά δύο έτη και φτάνει στο 67ο και καταργούνται για τους συνταξιούχους τα επιδόματα (δώρα) Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως και το επίδομα θερινής άδειας.

Ειδικά, ως προς την περικοπή των συντάξεων η Ολομέλεια έκανε δεκτή την εισήγηση του συμβούλου κ. Αντώνη Κατσαρόλη, και έκρινε ότι η για πέμπτη συνεχόμενη φορά μείωση των συντάξεων μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, είναι αντίθετη σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων.

Η Ολομέλεια, η οποία συγκροτήθηκε από 30 δικαστές, γνωμοδότησε ότι οι διατάξεις για τις μειώσεις των συντάξεων και την περικοπή των δώρων προσκρούουν στα άρθρα 2, 4, 22 και 25 του Συντάγματος, που κατοχυρώνουν το σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου, την αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας και στην προστασία της εργασίας.

Ομόφωνα οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάνθηκαν ότι είναι αντισυνταγματική η περικοπή των επιδομάτων (δώρων) Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα θερινής αδείας από το νέο έτος και μετά.
Αντισυνταγματική κρίθηκε επίσης, και μάλιστα με ισχυρή πλειοψηφία από τους δικαστές, η μείωση των συντάξεων, καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα αναλογικότητας, δεν χρησιμοποιήθηκαν κριτήρια και γίνεται κατά άνισο τρόπο, και χωρίς ορθή κλιμάκωση.

Την ίδια θέση περί αντισυνταγματικότητας διατύπωσαν οι σύμβουλοι και για την αύξηση από 1.1.2013 της ηλικίας όσων δικαιούνται το ΕΚΑΣ ,από το 60ό έτος που είναι σήμερα, στο 65ο έτος.

Τι κρίθηκε συνταγματικό

Αντίθετα, η Ολομέλεια έκρινε συνταγματική, κατά πλειοψηφία την περικοπή των συντάξεων των άγαμων διαζευγμένων και θυγατέρων θανόντων συνταξιούχων που σύμφωνα με το νομοσχέδιο η ανώτατη μηνιαία σύνταξη τους θα ανέρχεται πλέον στα 720 ευρώ και εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 8.640 ευρώ. Ακόμη, νόμιμες κρίθηκαν από την Ολομέλεια  οι ρυθμίσεις που αφορούν τα συνταξιοδοτικά θέματα των βουλευτών.

Η Ολομέλεια κάνει λόγο για «επιλεκτική, μονομερή και διαρκή» επιβάρυνση των μισθωτών και εν προκειμένω των συνταξιούχων (περιορισμός συντάξεων - ειδικές εισφορές -φορολογικά μέτρα), έναντι – όπως αναφέρεται -άλλων ομάδων πολιτών που φοροδιαφεύγουν ή εισφοροδιαφεύγουν. Μάλιστα, χαρακτηρίζει «ως εύκολο και γρήγορο τρόπο ισορρόπησης - ισοσκέλισης των οικονομικών δεδομένων την πρακτική αυτή που δημιουργεί άνιση μεταχείριση των διοικούμενων πολιτών.Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

ερώτηση02/11/201209:44

Και τώρα που κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές, δεν θα γίνουν; Γιατί δε μας λέει το ρεπορτάζ;

Απάντηση
kyriakos02/11/201209:42

Να μη γινουν περικοπες!!! Να φυγει η τροικα. Μονο ετσι θα μειωθουν οι μισθοι 50% και δε θα ειναι κανεις υπευθυνος!!! Μετα οι μισθοι θα αυξανονται συνεχως!!! Σε 20-30 χρονια θα φτασουν στα τωρινα επιπεδα. Αλλα θα 'χουμε να το λεμε στα παιδια μας οτι εκει που χρειαστηκε υπευθυνοτητα ημασταν σταθεροι και αταλαντευτοι ως πανεξυπνος λαος.

Απάντηση
ΣΤΑ ΟΠΛΑ02/11/201208:24

ΕΔΩ ΔΕΝ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ, ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΘΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΡΙΑ ΣΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ.ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ

Απάντηση
taxrir02/11/201207:53

ΚΑΤΑΡΓΕΙΣΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ. ΤΙ ΤΟ ΘΕΛΕΤΕ ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΡΩΤΑΤΕ? ΑΦΟΥ Η ΧΟΥΝΤΑ ΚΑΝΕΙ Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΙ. Ο ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΛΑΟ. ΕΑΝ ΘΕΛΕΙ ΜΠΟΡΕΙ. ΘΕΛΕΙ? Η ΤΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Ο ΚΑΝΑΠΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΧΩΡΙΣΤΕΙ? ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ. ΕΩΣ ΟΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΝ ΠΑΡΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ? ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ ΑΓΑΠΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΤΩΜΑ!!!!

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία