Αιθαλομίχλη: Έσπασε «ρεκόρ» στη Θεσσαλονίκη

Αιθαλομίχλη: Έσπασε «ρεκόρ» στη Θεσσαλονίκη

Οι μετρητές έγραψαν 316 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, αριθμό υπερδιπλάσιο από το όριο συναγερμού, παρά τα έκτακτα μέτρα που έχουν επιβληθεί μέχρι και την Παρασκευή

Αιθαλομίχλη: Έσπασε «ρεκόρ» στη Θεσσαλονίκη
Άλλη μια νύχτα ασφυξίας γνώρισε το βράδυ της Τετάρτης, ανήμερα Χριστούγεννα, η Θεσσαλονίκη, καθώς η αιθαλομίχλη «έπνιξε» την πόλη παρά τις εκκλήσεις και τα μέτρα που επέβαλε η αντιπεριφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τον περιορισμό της χρήσης τζακιών προκειμένου να μην επιβαρυνθεί η ατμόσφαιρα.

Ενδεικτικό της κατάστασης που βίωσαν οι κάτοικοι της πόλης είναι ότι οι μετρητές στον Λαγκαδά στις 5 τα ξημερώματα κατέγραψαν 316 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, αριθμό υπερδιπλάσιο από το όριο συναγερμού των 150 μικρογραμμαρίων.

Σύμφωνα, μάλιστα, με κατοίκους της πόλης, το στρώμα της αιθαλομίχλης ήταν ορατό και δια γυμνού οφθαλμού καθώς οι μετεωρολογικές συνθήκες, όπως, άλλωστε, είχε προβλεφθεί, ευνοούσαν τα μέγιστα για την εμφάνιση του φαινομένου.

Και όλα αυτά παρά το «συναγερμό» που σήμανε από την Τρίτη η αντιπεριφέρεια θέτοντας για πρώτη φορά σε εφαρμογή τα έκτακτα μέτρα που προβλέπονται από την κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν δέκα υπουργοί με στόχο τον περιορισμό της αιθαλομίχλης. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη τα μικροσωματίδια ξεπέρασαν σε συνοικίες της δυτικής Θεσσαλονίκης τα 218 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, όταν το όριο συναγερμού είναι τα 150 μικρογραμμάρια.

Μέχρι και την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφεται από τον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Τσαμασλή, είναι σε ισχύ:
Κλείσιμο

-Σύσταση για διακοπή χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας, με εξαίρεση την περίπτωση που είναι ο μοναδικός τρόπος θέρμανσης και σύσταση για χρήση εναλλακτικών καυσίμων και πηγών θέρμανσης έναντι της χρήσης στερεών καυσίμων και καυσίμων στερεής βιομάζας,

-Σύσταση για ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18οC σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης για επίτευξη αποδεκτού επιπέδου θερμικής άνεσης χωρίς υπερκατανάλωση ενέργειας,

-Απαγόρευση λειτουργίας αποτεφρωτικών κλιβάνων,

-Απαγόρευση οποιασδήποτε καύσης σε ανοικτούς χώρους,

-Διακοπή της λειτουργίας των εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, με εξαίρεση των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν αέρια καύσιμα. Εξαιρούνται τα κτίρια περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας και συγκεκριμένα τα νοσοκομεία, οι κλινικές, τα αγροτικά – περιφερειακά ιατρεία, οι υγειονομικοί σταθμοί, τα κέντρα υγείας, τα ψυχιατρεία, τα ιδρύματα ατόμων με ειδικές ανάγκες, τα ιδρύματα χρονίως πασχόντων, οι οίκοι ευγηρίας − γηροκομεία, τα βρεφοκομεία, τα οικοτροφεία – ορφανοτροφεία, οι ξενώνες, τα άσυλα καθώς και οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

-Σύσταση για την εφαρμογή κανόνων οικολογικής οδήγησης και συμπεριφοράς (όπως: οδήγηση με χαμηλότερη ταχύτητα, μείωση των συνεχόμενων εναλλαγών γκαζιού – φρένου, αλλαγή στο σωστό χρόνο των ταχυτήτων κ.α.) μέσω ενημέρωσης των οδηγών από ηλεκτρονικές πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων κατά μήκος των οδικών αξόνων αστικών περιοχών.

Σε ανάλογη κατάσταση βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες και άλλες πόλεις της επικράτειας, όπως τα Ιωάννινα και η Κοζάνη, ενώ την Τετάρτη παρόμοια κατάσταση έζησαν και οι κάτοικοι της Τρίπολης όπου το πρόβλημα έγινε ιδιαίτερα αισθητό το πρόβλημα στο ανατολικό τμήμα της πόλης από αργά το απόγευμα με κύριο χαρακτηριστικό την έντονη οσμή καμένου ξύλου και την ενόχληση στα μάτια.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τους κατοίκους της πρωτεύουσας της Αρκαδίας, η αιθαλομίχλη τις τελευταίες δύο εβδομάδες αποτελεί καθημερινό φαινόμενο νυχτερινές ώρες, αφού οι κάτοικοι κρατούν αναμμένα συνεχώς τα τζάκια λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες, το φαινόμενο της αιθαλομίχλης στην Τρίπολη παρουσιάζει ύφεση.

Η ατμόσφαιρα, βέβαια, στην πόλη είναι επιβαρυμένη, γεγονός το οποίο γίνεται αντιληπτό τόσο από την θολότητα όσο και από την έντονη οσμή καπνού.

Παρά την ηλιοφάνεια, το νέφος της αιθαλομίχλης δεν επέτρεπε σε κανέναν να δει τον ήλιο στη μία μετά το μεσημέρι.

Πού είναι εντονότερο το πρόβλημα

Στις περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης, από την οδό Λαγκαδά μέχρι τον Εύοσμο και το Κορδελιό, είναι εντονότερο το πρόβλημα της αιθαλομίχλης,που εκδηλώθηκε τις τελευταίες μέρες, λόγω των καιρικών φαινομένων αλλά και της αυξημένης χρήσης εστιών θέρμανσης, όπως οι θερμάστρες και τα τζάκια.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Γιώργο Τσαμασλή, τα ποσοστά των αιωρούμενων μικροσωματιδίων, κατά μέσο όρο, έφτασαν τα 197 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, στις περιοχές της οδού Λαγκαδά και του Ευόσμου - Κορδελιού, τα 135 στο Επταπύργιο, τα 110 στις περιοχές Μαρτίου και Τούμπας και τα 90 στην οδό Εγνατία. Προς στιγμήν, μάλιστα, η τιμή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που κατέγραψε ο σταθμός της οδού Λαγκαδά, "άγγιξε" τα 316 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

«Λαμβάνουμε υπόψη το μέσο όρο των τιμών από κάθε σταθμό» διευκρινίζει ο κ. Τσαμασλής και σημειώνει ότι «το φαινόμενο είναι έντονο αυτές τις μέρες καθώς υπάρχει χαμηλή νέφωση και τα αιωρούμενα σωματίδια εγκλωβίζονται εύκολα στον αέρα. Παράλληλα, λόγω της αργίας των Χριστουγέννων, οι περισσότεροι έμειναν στα σπίτια τους για πολλές μέρες και διατηρούσαν τη θέρμανση σε υψηλά επίπεδα».

Σημειώνεται ότι η απόφαση της Αντιπεριφέρειας για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια ισχύει για τέσσερις ημέρες -μέχρι την Παρασκευή, ωστόσο το δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου παρέχεται για τις διπλάσιες μέρες της απόφασης, δηλαδή για οκτώ συνολικά μέρες. Την Παρασκευή θα εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση προκειμένου να αποφασιστεί είτε η συνέχιση της ισχύος των μέτρων είτε η αναστολή της.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης