Νεκρή η τελευταία άγρια αρκούδα στην Ελβετία

Νεκρή η τελευταία άγρια αρκούδα στην Ελβετία

Φύλακες την θανάτωσαν πριν από λίγες ημέρες - Η αρκούδα με την κωδική ονομασία Μ13 βρισκόταν σε χειμερία νάρκη, όμως ξύπνησε και ακολούθησε ένα 13χρονο κορίτσι και ένα ζεύγος τουριστών από την Ιταλία, στην πόλη του Ποσκιάβο. Το κορίτσι διακομίστηκε στο νοσοκομείο καθώς υπέστη σοκ.

Νεκρή η τελευταία άγρια αρκούδα στην Ελβετία
Η τελευταία εναπομείνασα άγρια αρκούδα της Ελβετίας δεν υπάρχει πια. Κρίνοντάς την επικίνδυνη για τους ανθρώπους, με τους οποίους ερχόταν όλο και συχνότερα σε επαφή, φύλακες την θανάτωσαν πριν από λίγες ημέρες.

Όπως μετέδωσαν ελβετικά μέσα ενημέρωσης, η αρκούδα με την κωδική ονομασία Μ13 βρισκόταν σε χειμερία νάρκη, όμως ξύπνησε και ακολούθησε ένα 13χρονο κορίτσι και ένα ζεύγος τουριστών από την Ιταλία, στην πόλη του Ποσκιάβο. Το κορίτσι διακομίστηκε στο νοσοκομείο καθώς υπέστη σοκ.
Κλείσιμο

Τα προβλήματα άρχισαν πέρυσι, την Άνοιξη, όταν η αρκούδα επιτέθηκε εναντίον μιας κατσίκας. Τότε οι φύλακες της έκαναν αναισθησία για να της τοποθετήσουν πομπό παρακολούθησης. Λίγους μήνες αργότερα, ο Μ13 επιτέθηκε εναντίον κοπαδιού προβάτων, όμως τραυματίστηκε από διερχόμενο τρένο πριν αιχμαλωτιστεί.

Έπειτα, ντόπιοι είδαν την αρκούδα να τρώει μέλι έξω από ένα πτηνοτροφείο, δίπλα σε σχολείο του Ποσκιάβο, γεγονός που ανάγκασε τις αρχές να στηκαν να υψώσουν ηλεκτροφόρο φράχτη γύρω από το κτήριο, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο εισέβαλε σε μια καλύβα και έμεινε εκεί επί μιάμιση ημέρα.

«Η θανάτωση έγινε με βάση το σχέδιο διαχείρισης για τις αρκούδες στην Ελβετία», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος της χώρας επιβεβαιώνοντας το συμβάν. Το σχέδιο αυτό επιτρέπει στους αρμοδίους να θανατώσουν ένα ζώο, εάν κριθεί ότι συνιστά απειλή για τους ανθρώπους.

Οι αρχές είχαν έρθει σε σύγκρουση με οικολογικές οργανώσεις, οι οποίες διαφωνούσαν ότι ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος ήταν ο θάνατος της αρκούδας. «Ήταν αδύνατο να αλλάξει η συμπεριφορά της αρκούδας», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι φύλακες των πάρκων άγριας ζωής στο καντόνι του Γκραουμπύντεν, όπου ζούσε ο – περίπου 2 ετών – Μ13.

Το WWF ήταν μεταξύ αυτών που καταδίκασαν την απόφαση των αρχών λέγοντας ότι οι προσπάθειες θα έπρεπε να εστιαστούν στον εκφοβισμό του ζώου ώστε τελικά να απομακρυνθεί από τις κατοικημένες περιοχές.
Σημειώνεται ότι ο Μ13 ήταν η τελευταία από τις τρεις – γνωστές τουλάχιστον – καφέ αρκούδες της Ελβετίας. Τα αδέλφια του, ο Μ12 και ο Μ14, χτυπήθηκαν θανάσιμα από αυτοκίνητα.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης