Αλ Γκορ, ο μεγαλοεπενδυτής των «πράσινων» funds

Αλ Γκορ, ο μεγαλοεπενδυτής των «πράσινων» funds

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έκανε την οικολογική του συνείδηση business και εξαργυρώνει τη φήμη του ως ακτιβιστή συγκεντρώνοντας δισεκατομμύρια δολάρια - για το καλό του πλανήτη…Θυμάστε τον θόρυβο που προκάλεσε το βιβλίο – ντοκιμαντέρ με τον καταγγελτικό τίτλο «An inconvenient truth”; Ηταν μόνο η αρχή που σήμανε το τέλος της οικολογικής αθωότητας του κ. Αλ Γκορ. Τώρα οι ανησυχίες του για το κλίμα έγιναν επενδύσεις σε εταιρείες, οι οποίες παράγουν φίλτρα για τις βιομηχανίες

Αλ Γκορ, ο μεγαλοεπενδυτής των «πράσινων» funds

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έκανε την οικολογική του συνείδηση business και εξαργυρώνει τη φήμη του ως ακτιβιστή συγκεντρώνοντας δισεκατομμύρια δολάρια - για το καλό του πλανήτη…Θυμάστε τον θόρυβο που προκάλεσε το βιβλίο – ντοκιμαντέρ με τον καταγγελτικό τίτλο «An inconvenient truth”; Ηταν μόνο η αρχή που σήμανε το τέλος της οικολογικής αθωότητας του κ. Αλ Γκορ. Τώρα οι ανησυχίες του για το κλίμα έγιναν επενδύσεις σε εταιρείες, οι οποίες παράγουν φίλτρα για τις βιομηχανίες που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα…

Κέρδισε το Νομπέλ Ειρήνης. Κέρδισε και ένα Οσκαρ. Εχασε βέβαια την ευκαιρία να ασκήσει την προεδρία των ΗΠΑ, αλλά φαίνεται ότι τώρα εξαργυρώνει πανάκριβα τη φήμη που απέκτησε ως υπέρμαχος της ειρήνης και πρωτίστως ως αρωγός κάθε «πράσινης», οικολογικής προσπάθειας που στόχο έχει την προστασία του περιβάλλοντος. 

Και όταν στην περίπτωση του Αλ Γκορ, πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ και πλέον διάσημου «οικολόγου» της σύγχρονης εποχής, χρησιμοποιείται ο όρος «εξαργύρωση», πραγματικά αυτός αποκτά την πλήρη διάστασή του. Και αυτό επειδή ο μίστερ Γκορ έπαψε να ασχολείται μόνο με τις ανά τον κόσμο περιοδείες και ομιλίες του, ή με την παραγωγή ντοκιμαντέρ που στόχο έχουν την αφύπνιση της οικολογικής συνείδησης όλων μας, και πλέον πέρασε στην άλλη όχθη. Εγινε μεγαλοεπενδυτής. Εκανε δηλαδή την οικολογική του δραστηριότητα business, συγκεντρώνοντας τεράστια κεφάλαια που θα επενδύονται σε project και επιχειρήσεις «οικολογικής στόχευσης».  

Ο Αλ Γκορ απέδειξε πως περισσότερο από ικανός πολιτικός είναι αποτελεσματικότατος ρήτορας. Προσθέστε στη συνταγή την παγκόσμια «μανία» με την προστασία του περιβάλλοντος και τη διεθνή αναγνώριση που συγκεντρώνει πλέον το έργο του μίστερ Γκορ ως ενεργού - ακτιβιστή οικολόγου και έχετε ένα χρυσωρυχείο έτοιμο προς εκμετάλλευση: το χρυσωρυχείο αυτό λέγεται «funds» και έχει εμπνευστή και διαχειριστή τον ίδιο τον παρ’ ολίγον πρόεδρο των ΗΠΑ! 

Κλείσιμο

Ηδη εδώ και αρκετούς μήνες δραστηριοποιείται το Global Equity Strategy Fund, ένα επενδυτικό κεφάλαιο με διαθέσιμα ύψους 2,2 δισ. δολαρίων και επενδύσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες όμως δραστηριοποιούνται στην κατασκευή προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον, που αφορούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κυρίως δραστηριοποιούνται στον χώρο των (αμφιλεγόμενων εσχάτως) βιοκαυσίμων. Το συγκεκριμένο fund θεωρείται σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα του είδους διεθνώς. Τραπεζικοί παράγοντες μάλιστα δεν διστάζουν να συστήσουν στους πελάτες τους -ιδίως σε μεριδιούχους Αμοιβαίων Κεφαλαίων- τη συμμετοχή τους στο Global Equity Strategy Fund, εκτιμώντας μάλιστα ότι σε ελάχιστα χρόνια θα έχει υπερδιπλασιάσει τη σημερινή του αξία.  

Τώρα ο Αλ Γκορ «ξαναχτυπά»! Στις αρχές της εβδομάδας ανακοινώθηκε η σύσταση ενός ακόμη επενδυτικού κεφαλαίου, του επονομαζόμενου Climate Solutions Fund, με εύγλωττο τίτλο και προφανείς επενδυτικούς σκοπούς. Το συγκεκριμένο επενδυτικό σχήμα θα ξεκινήσει τη δράση του με αρχικό κεφάλαιο ύψους 683 εκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που το καθιστά ένα από τα μεγαλύτερα «πράσινα» funds της διεθνούς σκηνής. Στόχος του επενδυτικού αυτού κεφαλαίου είναι η χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα δραστηριοποιηθούν στον ευρύτερο χώρο της λεγόμενης «εναλλακτικής οικονομίας».  

Η ειδοποιός διαφορά του σε σχέση με τα άλλα επενδυτικά κεφάλαια που ήδη κυριαρχούν στην αγορά είναι ότι θα χρηματοδοτεί τα πρώτα στάδια ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων που θα επικεντρώσουν τη δράση τους σε κάποιον από τους τέσσερις μεγαλύτερους κλάδους της «πράσινης οικονομίας». Ετσι, το Climate Solutions Fund θα επικεντρωθεί αυστηρά στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων με αντικείμενο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα βιοκαύσιμα, την εκμετάλλευση βιομάζας και την παραγωγή προϊόντων ελέγχου και αποτροπής των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (φίλτρα για βιομηχανίες κ.λπ.). 

Η χρηματοδότηση αυτών των εταιρειών θα γίνεται με τη μέθοδο της απόκτησης μετοχικών μεριδίων ή της συγχρηματοδότησης νέων έργων και προϊόντων, ενώ οι όροι συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών σε αυτό το νέο fund υπόκεινται στην κείμενη νομοθεσία των ΗΠΑ περί συμμετοχής σε επενδυτικά ή Αμοιβαία Κεφάλαια. Και πάντως, όπως προκύπτει και από το καταστατικό του νέου fund, το μέγιστο ύψος της επένδυσης κεφαλαίων σε κάποια νέα επιχείρηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 30 εκατομμύρια δολάρια. 

Σε αυτή τη φάση δεν έχει γίνει γνωστό σχεδόν κανένα όνομα από τους αρχικούς χρηματοδότες του νέου fund, εκτός από τα ήδη γνωστά ονόματα εκείνων των επενδυτών που συμμετέχουν (εξ αρχής) και στο έτερο επενδυτικό κεφάλαιο της εταιρείας του κ. Γκορ. Διότι, στην περίπτωση που έχει διαφύγει της προσοχής σας, ο δαιμόνιος πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει πλέον ιδρύσει εταιρεία συμμετοχών και επενδύσεων, αφού πλέον είναι υποχρεωμένος με τη νέα του ιδιότητα του... μεγαλοεπενδυτή! Ετσι, μάθαμε ότι μεταξύ των χρηματοδοτών αυτής της νέας προσπάθειας του κ. Γκορ είναι και η ελβετική τράπεζα Lombard Odier Darier Hentsch, το Συνταξιοδοτικό Ταμείο των Δασκάλων (!) της Καλιφόρνια (California State Teachers Retirement System), το σουηδικών συμφερόντων Ιδρυμα Mistra Foundation και το αυστραλιανό επενδυτικό σχήμα Victoria Super Fund. 

Οσον αφορά τώρα στην επενδυτική εταιρεία του μίστερ Γκορ, αυτή ονομάζεται «Generation Investment Management» και την «τρέχει» ο κ. Ντέιβιντ Μπλαντ, πρώην επικεφαλής της «Goldman Sachs Asset Management». Ο κ. Μπλαντ είναι ο διευθύνων σύμβουλος και φυσικά πρόεδρος είναι ο κ. Γκορ.  

To who is who 

# Ο Albert Arnold Al Gore Jr. γεννήθηκε στις 31 Μαρτίου 1948.  

# Πέρασε τα μαθητικά του χρόνια στην Ουάσινγκτον και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Harvard, απ’ όπου απέκτησε bachelor στα Νομικά το 1969. 

# Ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα, αλλά γρήγορα στράφηκε στην πολιτική, για να καταλήξει στη θέση του 45ου αντιπροέδρου των ΗΠΑ στο πλάι του Μπιλ Κλίντον (1993 - 2001).  

# Μετά την αποτυχία του να εκλεγεί πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών (2000), αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος.  

# Το 2007 του απονεμήθηκε το Νομπέλ Ειρήνης για τον αγώνα του στο θέμα των κλιματικών αλλαγών.  

# Σήμερα, πέραν της επενδυτικής-επιχειρηματικής του δράσης, ο κ. Γκορ είναι πρόεδρος της Επιτροπής Απονομής των Βραβείων Emmy, μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας «Apple Inc.», μέτοχος στον επενδυτικό όμιλο Kleiner Perkins Caufield & Byers, σύμβουλος στην εταιρεία «Google» και φυσικά ιδρυτής, πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της επενδυτικής εταιρείας «Generation Investment Management».

Τα οικολογικά funds …

# Global Equity Strategy Fund

(επενδυτικό κεφάλαιο με διαθέσιμα ύψους 2,2 δισ. δολαρίων)

# Climate Solutions Fund

(κεφάλαιο εκκίνησης: 683 εκατ. δολάρια)

# Generation Investment Management

(επενδυτική εταιρεία συμμετοχών την οποία «τρέχει» ο πρώην επικεφαλής της «Goldman Sachs»)

… και οι μη οικολογικές business!

# «Apple»(μέλος του Δ.Σ.) 

# Kleiner Perkins Caufield & Byers (μέτοχος) 

# Google (σύμβουλος)

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης