PROTOTHEMA

Οικονομία

Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

Αλλαγές για 40.000 εργαζόμενους: Και επισήμως οι ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο

Αλλαγές για 40.000 εργαζόμενους: Και επισήμως οι ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο

Οι διοικήσεις τους δεν θα διορίζονται πλέον από την κυβέρνηση αλλά θα αξιολογούνται και θα επιλέγονται από το Υπερταμείο στο οποίο οι θεσμοί έχουν δικαίωμα «βέτο» για όλες τις αποφάσεις μέσω του εποπτικού συμβουλίου

Μεταβιβάστηκαν επισήμως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου οι συμμετοχές του Δημοσίου (ΔΕΚΟ, κ.λπ.) στο Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ).


Στο Υπερταμείο πέρασαν 14 ΔΕΚΟ με 40.000 εργαζόμενους.

Οι διοικήσεις τους δεν θα διορίζονται πλέον από την κυβέρνηση αλλά θα αξιολογούνται και θα επιλέγονται από το Υπερταμείο στο οποίο οι θεσμοί έχουν δικαίωμα «βέτο» (όπως και η ελληνική πλευρά) για όλες τις αποφάσεις μέσω του εποπτικού συμβουλίου. 

Αναλυτικά στο Υπερταμείο μεταβιβάζονται από το Δημόσιο το 34% της ΔΕΗ (το 17% παραμένει στο το ΤΑΙΠΕΔ), το 50,3% της ΕΥΔΑΠ, το 51% της ΕΥΑΘ, τα ΕΛΤΑ, ο ΟΑΣΑ και οι θυγατρικές ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ, το 25% του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, η ΔΕΘ-HELEXPO, τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (μειοψηφικό ποσοστό), οι Ελληνικές Αλυκές, η ΕΤΒΑ - ΒΙΠΕ, η Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου και το ΟΑΚΑ. 

Εκτός βγήκαν τελικά η Αττικό Μετρό και οι Κτιριακές Υποδομές, ενώ ο ΟΣΕ και η ΕΛΒΟ αναμένεται να ενταχθούν σε επόμενη φάση.

Για την ΕΑΒ θα προηγηθεί αξιολόγηση ώστε να διαπιστωθεί το αν πλήττεται η αμυντική ικανότητα της χώρας.

Τι λέει το Υπερταμείο 

Όπως έγινε γνωστό από το Υπερταμείο, σκοπός είναι να συγκεντρώσει κάτω από μια ενιαία δομή τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων συμμετοχών σε στρατηγικής σημασίας δημόσιες επιχειρήσεις, και να προωθήσει νέα πρότυπα, αξιοποιώντας όλες τις ευκαιρίες της σύγχρονης εποχής, που θα οδηγήσουν στην αναμόρφωση του πλαισίου διαχείρισης προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. 

Οι παράγοντες του υπερταμείου προσέθεταν ότι οι στόχοι είναι υψηλοί και απαιτούν συλλογική προσπάθεια, διαφάνεια, αξιοκρατία, ανάληψη ευθύνης, μακρόπνοο στρατηγικό σχεδιασμό, εξωστρέφεια και ανοικτή επικοινωνία για να εδραιωθούν σχέσεις εμπιστοσύνης με τα στελέχη και τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ. 

Ενώ, δηλώνουν πως στο τέλος αυτής της μακράς διαδρομής, και όταν σταδιακά θα έχουν υλοποιηθεί οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, θα υπάρξει συμβολή στην επιτυχία του μετασχηματισμού του πιο νευραλγικού τομέα της ελληνικής οικονομίας, των δημόσιων επιχειρήσεων που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την οικονομία και είναι κομβικής σημασίας, προκειμένου η χώρα να μπορέσει να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και τον εθνικό της πλούτο.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

ΟΛΑ ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ20/01/201807:09

Υπαρχουν δυναμεις αντιστασης για να τον σταματησουν? Ο Ριζοσπαστης καθημερινως βγαζει αγωνιστικα πρωτοσελιδα αλλα απο ουσια ΤΙΠΟΤΑ! Μονο λογια λογια λογια.... και τα χιλιαρικα να πεφτουν....

Απάντηση
@20/01/201800:07

ΟΤτι ισχυει στον Ι.Τ. θα ισχυει ακι για το δημοσιο..ταχουμε πει αυτα μη λεμε παλι τα ιδια...οποιος και ν ανεβει επανω..λεφτα γιοκ!!!!

Απάντηση
Τόνυ19/01/201822:06

Τώρα κάνε απεργία κ παρέλυσε Αθήνα κ Θεσσαλονίκη άμα σε βαστάει.θα παραλάβεις τα τρία κ την απόλυση ξυπνητζη.

Απάντηση
Ρια 19/01/201817:17

Δεν πειράζει παιδιά, απο υπάλληλοι του Τσίπρα θα γίνετε ο περίφημος ιδιωτικός τομέας. Οταν εκ του ασφαλούς το παίζατε αριστεροί, φαντάζομαι δεν περιμένατε αυτήν την εξέλιξη. Θα βρεθούν υπεράριθμοι, επισης άνθρωποι με μειωμένα προσόντα, ενώ μάλλον θα βρεθούν και κάποιοι υπερβολικά υψηλόμισθοι. Εμείς οι καταναλωτές θα πληρώσουμε παραπάνω επειδή οι ΔΕΚΟ ειναι μονοπωλιακού χαρακτήρα. Αν κρίνουμε απο την πώληση του ΟΣΕ ούτε το δημόσιο θα εισπράξει τίποτα, θα αυξηθούν βέβαια οι καταθέσεις εξωτερικού των ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ που συμμετείχαν στην πώληση.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία