PROTOTHEMA

Οικονομία

Τι αναφέρουν οι πληροφορίες

ΕΚΤ: Δεν υπάρχει έξοδος από τα μνημόνια χωρίς γραμμή προληπτικής στήριξης

ΕΚΤ: Δεν υπάρχει έξοδος από τα μνημόνια χωρίς γραμμή προληπτικής στήριξης

Tο επόμενο τρίμηνο θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για το τραπεζικό σύστημα καθώς συμπίπτουν ο «λογαριασμός» του ελέγχου στα «κόκκινα δάνεια» (Troubled Asset Review), οι εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις του λογιστικού προτύπου «IFRS9» για τα εποπτικά Κεφάλαια και τα stress test

Το δρόμο της προληπτικής γραμμής μέσω της λεγόμενης «υβριδικής λύσης» έδειξαν στους τραπεζίτες τα στελέχη της ΕΚΤ με τους οποίους είχαν χθες επαφές.


Σύμφωνα με πληροφορίες Μπενουά Κερέ, Ντανιέλ Νουί και Γενς Βάιντμαν, στις χθεσινές, διαδοχικές, συναντήσεις που είχαν με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών επεσήμαναν ότι η διατήρηση του waiver που διασφαλίζει φθηνή ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία συνδέεται άμεσα με τη συμφωνία για την υβριδική λύση που θα παρέχει ομπρέλα προστασίας στη χώρα μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος.

Το σήμα που δόθηκε αυτό στους τραπεζίτες φαίνεται να έχει περάσει και στην κυβέρνηση. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του χθες στη Βουλή κράτησε χαμηλούς τόνους όσον αφορά το ζήτημα της λεγόμενης «καθαρής εξόδου».

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ είχε εκπέμψει προς τους τραπεζίτες το μήνυμα για την ανάγκη υιοθέτησης ενός διαφορετικού μοντέλου από αυτό της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας μετά τη λήξη των προγραμμάτων τους. Για τη στάση αυτή της ΕΚΤ φαίνεται ότι παίζει ρόλο το γεγονός πως το ΔΝΤ επιμένει στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Tο επόμενο τρίμηνο θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για το τραπεζικό σύστημα καθώς συμπίπτουν ο «λογαριασμός» του ελέγχου στα «κόκκινα δάνεια» (Troubled Asset Review), οι εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις του λογιστικού προτύπου «IFRS9» για τα εποπτικά Κεφάλαια και τα stress test.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει στις τράπεζες ότι εάν υπάρξει «καθαρή έξοδος» και διαπιστωθούν κεφαλαιακές ανάγκες θα πρέπει να καλυφθούν με αυξήσεις Κεφαλαίου χωρίς χρονοτριβή. Αντίθετα, εάν υπάρχει κάλυψη μέσω της υβριδικής λύσης και συνεπώς κάποιας μορφής επιτήρηση, κεφαλαιακές ανάγκες θα μπορέσουν να καλυφθούν σε βάθος χρόνου.

Η σημασία της διασφάλισης του waiver για να συνεχιστεί με ομαλό τρόπο η ρευστότητα των τραπεζών είναι και ο λόγος που έχει κάνει την ΤτΕ να λάβει δημόσια θέση υπέρ μίας προληπτικής γραμμής πίστωσης.

Σε κάθε περίπτωση αυτή ήταν σε γενικές γραμμές η εικόνα των κατευθύνσεων που δόθηκαν στους τραπεζίτες καθώς η οποιαδήποτε λύση δεν πρόκειται να αποσαφηνιστεί μέχρι να αναλάβει καθήκοντα η νέα γερμανική κυβέρνηση.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Νίκος 16/01/201812:15

Η Οικονομική ΕΠΟΠΤΕΙΑ ("μνημόνια") ΠΑΝΤΑ καλή είναι γιά τους Έλληνες!___________Τελείωσα και μ αυτό το θέμα!

Απάντηση
Εδω και τωρα εκλογες16/01/201812:08

Και μην ψηφισει κανενας συριζα, ανελ , νδ , πασοκ. Οσο τους καμαρωνουμε τόσο μας δουλευουν και μας κατακλεβουν.

Απάντηση
Νίκος 16/01/201812:02

ΟΧΙ τεράστιο πλέον, στους ΜΠΑΤΑΧΤΣΗΔΕΣ!_______________Να μάθουν να πληρώνουν!______________Αυτή είναι η ΔΙΚΑΙΗ πολιτική ΣΥΡΙΖΑ!___________Την ΕΠΙΚΡΟΤΟΥΜΕ!_____________Θα τον ΞΑΝΑ-ψηφίσουμε!

Απάντηση
Βρε 16/01/201812:09

Σε όλον τον κοκόσμο είναι ίδια!Όμως η δική σου,αγύρικο βλημα,σπάει πέτρες όχι απλά καρύδια!!!

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία