Ρέτσος για Σαρωνικό: Η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση όρος για την τουριστική ανάπτυξη

Ρέτσος για Σαρωνικό: Η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση όρος για την τουριστική ανάπτυξη

Τι λέει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ για τουριστικές αφίξεις, εισπράξεις και ποιότητα τουρισμού

Ρέτσος για Σαρωνικό: Η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση όρος για την τουριστική ανάπτυξη
Διατηρεί, μέχρι νεοτέρας, τις εκτιμήσεις ως προς την πορεία των αφίξεων για το 2017 ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, τοποθετώντας τον πήχη σε επίπεδα άνω των 28,5 εκατομμυρίων επισκεπτών για τη φετινή χρονιά συμπεριλαμβανομένων και των αριθμών της κρουαζιέρας.

Ερωτηματικό παραμένει το αν θα «πιαστεί» ο στόχος που είχε τεθεί τον περασμένο Μάρτιο από τον ΣΕΤΕ για τις εισπράξεις και δεν είναι άλλος από τα 14,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθές ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος για την πορεία της φετινής χρονιάς «ο στόχος των εσόδων των 14,5 δισ. ευρώ, όπως είχε τεθεί φαίνεται αισιόδοξος, γιατί είχε τεθεί υπό την προϋπόθεση να φθάσει η Μέση Κατά Κεφαλή Δαπάνη στα επίπεδα του 2015. Μέχρι στιγμής η ΜΚΔ του 2017 έχει βελτιωθεί σε σχέση με το 2016 ωστόσο υπολείπεται σε σύγκριση με το 2015 και φαίνεται πιο κοντά ο στόχος των 14 δισ. ευρώ των εισπράξεων.»

Κλείσιμο
Ως προς τις «ποσοτικές» επιδόσεις του κλάδου ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ανέφερε ότι «η εκτίμηση για φέτος μαζί με την κρουαζιέρα αναφερόταν σε ένα «ταβάνι» 28,5 εκατ. τουριστών (2-2,5 εκατ. η κρουαζιέρα). Ο στόχος δεν έχει αναθεωρηθεί επί του παρόντος προς τα πάνω, εκείνο όμως που έχει αλλάξει, είναι ότι φαίνεται μία έντονη αύξηση του οδικού τουρισμού με πάνω από 800.000 επιπλέον αφίξεις. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή, δεν υπάρχει καμία ποιοτική ανάλυση του οδικού τουρισμού, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου προέρχεται από τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων".

Εν ολίγοις, δεν υπάρχουν στοιχεία ως προς το πόσοι από αυτούς είναι πράγματι τουρίστες και πόσοι μπορεί να περνούν τα σύνορα για άλλους λόγους (π.χ. εργασία). Επίσης δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία ούτε για τους Ελληνες που ζούν στο εξωτερικό κι επιστρέφουν στη χώρα περισσότερες φορές μέσα στο έτος.

Το περιβάλλον

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ αναφέρθηκε και στο μεγάλο θέμα της εκτεταμένης ρύπανσης του Σαρωνικού, γεγονός το οποίο «δημιουργεί μεγάλη θλίψη και ιδιαίτερο προβληματισμό. Όπως όλα δείχνουν η ζημιά που έχει γίνει είναι σημαντική. Από την αρχή ήθελα να είμαι πολύ προσεκτικός στις τοποθετήσεις μου και έτσι έκρινα ότι δεν χρειαζόταν μια εν θερμώ αντίδραση. Τώρα όμως που πέρασε ικανός χρόνος και έχουμε μια πιο συγκροτημένη εικόνα θα ήθελα να τονίσω το αυτονόητο. Αποτελεί προϋπόθεση τουριστικής ανάπτυξης όχι γενικά και αφηρημένα η προστασία του περιβάλλοντος, όχι μόνο η πρόληψη τέτοιων ατυχημάτων, αλλά η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση τους. Η καλή ή κακή διαχείριση της επόμενης ημέρας μειώνει ή αυξάνει και το μέγεθος της ζημιάς. Τα στοιχεία που έχουμε από τα γραφεία μας στο εξωτερικό δείχνουν μια ύφεση στα αρνητικά δημοσιεύματα των πρώτων ημερών. Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά και από κοντά τις εξελίξεις, παρεμβαίνουμε όταν και αν πρέπει για να διορθώσουμε τις όποιες αρνητικές συνέπειες. Στο βαθμό και στο μέτρο που μας αναλογεί και φυσικά με την ενημέρωση που κάθε φορά έχουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Για τον τουρισμό, το φυσικό περιβάλλον και το πολιτισμικό στοιχείο, είναι οι βασικοί πυλώνες του, τα μεγάλα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για τουριστική επιχειρηματικότητα, αν σε αυτή δεν εμπεριέχεται η έννοια της αειφορίας: υψηλό επίπεδο προστασίας και βελτίωση της ποιότητας του φυσικού, οικιστικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Η τουριστική ανάπτυξη δεν υποθηκεύει, ούτε εξαντλεί τις μελλοντικές δυνατότητες της κάθε χώρας. Δεν επιδιώκει βραχυπρόθεσμα οικονομικά οφέλη, σε βάρος του περιβάλλοντος, των φυσικών πόρων και των τοπικών κοινωνιών.

Σήμερα, ένα σημαντικό μέρος του τουριστικού τομέα καταβάλλει προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος, μέσα από την υιοθέτηση μεθόδων και τεχνικών για την επεξεργασία των αποβλήτων, τη χρήση ήπιων μορφών ενέργειας, την περιβαλλοντική διαχείριση των μονάδων, την κοινωνική ανταποδοτικότητα, την ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης».

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ αναφέρθηκε και σε δύο επιπλέον σημαντικά ζητήματα της τουριστικής ανάπτυξης, όπως είναι το θέμα της φέρουσας ικανότητας των προορισμών και της εκπαίδευσης: «Όταν χάνεται το μέτρο και διαταράσσεται η φέρουσα ικανότητα μιας περιοχής κανείς δεν μπορεί να είναι κοιμάται ήσυχος. Κανείς δεν θέλει να διαταράξει καμία ισορροπία.

Όμως θα ήθελα να αρχίσουμε πλέον να σκεφτόμαστε λίγο διαφορετικά τα πράγματα και να ξεφύγουμε από παλιές απαγορευτικές πρακτικές και αντιλήψεις. Θα ήθελα να δούμε και μια άλλη σκοπιά, λίγο διαφορετική. Πως για παράδειγμα περιοχές που αντιμετωπίζουν ζητήματα φέρουσας ικανότητας, μπορούν να ωφεληθούν από αυτό το γεγονός. Πως για παράδειγμα θα διαχυθεί ένα μέρισμα, μια ανταπόδοση στις τοπικές κοινωνίες. Οι τρόποι υπάρχουν. Βελτίωση για παράδειγμα υποδομών. Καλύτεροι δρόμοι, καλύτερα λιμάνια, καλύτερες πόλεις.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης