Πόσο «ψαλιδίζονται» οι νέες συντάξεις χηρείας

Πόσο «ψαλιδίζονται» οι νέες συντάξεις χηρείας

Οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν μόνο το 50% της σύνταξης του θανόντα αντί του 70% που ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς - Οι παλιές συντάξεις (πριν τις 13/5/2016) θα επανυπολογιστούν με το νέο τρόπο

Πόσο «ψαλιδίζονται» οι νέες συντάξεις χηρείας
Με την προσωρινή σύνταξη των 345 ευρώ εξακολουθούν να διαβιώνουν χιλιάδες χήρες/οι καθώς δεν έχει ακόμα απονεμηθεί ούτε μια οριστική σύνταξη
χηρείας με το νόμο Κατρούγκαλου.

Οι συντάξεις για θανάτους που επέρχονται από 13/5/2016 και μετά, όχι μόνο καθυστερούν αλλά θα είναι και «ψαλιδισμένες». Οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν μόνο το 50% της σύνταξης του θανόντα αντί του 70% που ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς.

Κλείσιμο
Οι παλιές συντάξεις χηρείας (πριν τις 13/5/2016) θα επανυπολογιστούν με το νέο τρόπο αλλά ο δικαιούχος θα εξακολουθεί να λαμβάνει το 70% του νέου ποσού.

Οι  σημαντικότερες αλλαγές του ν.Κατρούγκαλου που φέρνουν σε δυσμενέστερη θέση τους νέους δικαιούχους σύμφωνα με το  Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων είναι οι εξής:
1. Θεσπίζεται το 55ο έτος ως όριο ηλικίας του επιζώντος συζύγου για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης λόγω θανάτου και προκύπτουν οι εξής περιπτώσεις:
- Εάν ο επιζών σύζυγος έχει συμπληρώσει τα 55 την ημερομηνία θανάτου χορηγείται σύνταξη εφ’ όρου ζωής.
 Εάν δεν έχει συμπληρώσει τα 55 χορηγείται σύνταξη για μία τριετία και εάν το 55ο έτος συμπληρώνεται εντός αυτής της τριετίας, τότε η σύνταξη επαναχορηγείται στα 67 δια βίου. Αν το 55ο έτος της ηλικίας δεν συμπληρώνεται εντός της τριετίας, μετά τη λήξη της η σύνταξη διακόπτεται και δεν επαναχορηγείται. Εάν η χήρα ή ο χήρος έχουν άγαμα και ανήλικα παιδιά έως 18 ετών ή έως 24 ετών, εφόσον αυτά σπουδάζουν, η σύνταξη χηρείας συνεχίζει να καταβάλλεται και μετά την πάροδο της τριετίας, ανεξαρτήτως ηλικιακού ορίου, στον επιζώντα σύζυγο. Δηλαδή αν η χήρα έχει ανήλικα παιδιά ή παιδιά σπουδαστές έως 24 ετών, δεν χάνει τη σύνταξη ακόμη κι αν είναι αρκετά μικρότερη από 55. Αντίθετα συνεχίζει να την εισπράττει όσο τα παιδιά είναι ανήλικα ή κάτω των 24, εφόσον σπουδάζουν. Αν προλάβει να συμπληρώσει τα 55 πριν τα παιδιά ενηλικιωθούν ή πριν τελειώσουν τις σπουδές τους, τότε θα χάσει προσωρινά τη σύνταξη όταν τα παιδιά γίνουν 18 ή 24, αλλά θα την ξαναπάρει δια βίου στα 67. Το ίδιο συμβαίνει και όταν τα παιδιά είναι άγαμα και ανίκανα για κάθε εργασία ή ο επιζών σύζυγος είναι ανίκανος για κάθε εργασία με ποσοστό 67% και άνω.
-Ο θανών ασφαλισμένος πρέπει κατά τον χρόνο θανάτου να έχει συμπληρώσει τις χρονικές προϋποθέσεις για τη λήψη σύνταξης γήρατος ή αναπηρίας, πλήρους ή μειωμένης. Εδώ υπάρχει δυσμενής αλλαγή για τους «παλαιούς» ασφαλισμένους (πριν από το 1993), για τους οποίους διπλασιάζονται οι απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης εντός της τελευταίας 5ετίας.
-Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού και συναρτάται πλέον με τη διάρκεια του έγγαμου βίου και τη διαφορά της ηλικίας του θανόντος με τον επιζώντα σύζυγο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης