Ημερίδα για την εφαρμογή της διαμεσολάβησης σε Ευρωπαϊκή Ένωση, Η.Π.Α. και Καναδά

Ημερίδα για την εφαρμογή της διαμεσολάβησης σε Ευρωπαϊκή Ένωση, Η.Π.Α. και Καναδά

Με πρωτοφανή συμμετοχή διεθνών και εγχώριων ονομάτων που υπηρετούν το θεσμό της διαμεσολάβησης, αλλά και μεγάλου αριθμού - για τα ελληνικά δεδομένα - συμμετεχόντων

Ημερίδα για την εφαρμογή της διαμεσολάβησης σε Ευρωπαϊκή Ένωση, Η.Π.Α. και Καναδά
Με πρωτοφανή συμμετοχή διεθνών και εγχώριων ονομάτων που υπηρετούν το θεσμό της διαμεσολάβησης, αλλά και μεγάλου αριθμού - για τα Ελληνικά δεδομένα - συμμετεχόντων (δικαστών, δικηγόρων, στελεχών Επιμελητηρίων και μεγάλων επιχειρήσεων, κ.λπ.) πραγματοποιήθηκε διεθνής ημερίδα για τη διαμεσολάβηση στην αίθουσα εκδηλώσεων της Τράπεζας της Ελλάδος.
 
Την διεθνή ημερίδα διοργάνωσε ο Οργανισμός Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ.) και 7 Επιμελητήρια και με την υποστήριξη της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης
Κλείσιμο
Τραπεζών. Τα επτά Επιμελητήρια είναι: Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Ελληνο-ιταλικό Επιμελητήριο Αθηνών, Ελληνο-ολλανδικός Εμπορικός και Βιομηχανικός Σύνδεσμος και Ελληνοκαναδικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
 
Στόχος της εκδήλωσης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ., ήταν η ενημέρωση για τον τρόπο με τον οποίο ο θεσμός της διαμεσολάβησης εφαρμόζεται, σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις
Η.Π.Α. και στον Καναδά, από διαμεσολαβητές των χωρών αυτών, αλλά και για τα οφέλη που έχουν προκύψει από την αξιοποίηση του θεσμού αυτού στις εν λόγω Ηπείρους. Ακόμη, στους στόχους της εν λόγω εκδήλωσης ήταν αναλυτική ενημέρωση για τις πρακτικές που έχουν υιοθετηθεί στον εξωδικαστικό τρόπο αντιμετώπισης προσωπικών και εταιρικών διαφορών, καθώς επίσης και για την πρόοδο που έχει παρουσιάσει ο θεσμός της διαμεσολάβησης στη χώρα μας αλλά και τι πρέπει να γίνει προκειμένου η διαμεσολάβηση να αποτελέσει μια αξιόπιστη και γενικά αποδεκτή εναλλακτική πρόταση στην επίλυση των διαφορών και ποια βήματα θα μπορούσαν να γίνουν ώστε να εξελιχθεί περαιτέρω ο θεσμός της διαμεσολάβησης.

 Την ημερίδα χαιρέτισαν ο πρόεδρος του Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ., τέως υπηρεσιακός Πρωθυπουργός και τέως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμμένος, ο πρόεδρος Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου (και εκπρόσωπος όλων των Επιμελητηρίων-συνδιοργανωτών) Σίμος Αναστασόπουλος, ο πρόεδρος επιτροπής πιστοποίησης διαμεσολαβητών του υπουργείου Δικαιοσύνης Λάμπρος Κοτσίρης και η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χαρούλα Απαλαγάκη, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (διαπιστευμένος διαμεσολαβητή)ς Κωνσταντίνος Κατσιγιάννης και συμμετείχαν οι :
- Γιώργος Κουνούπης, δικηγόρος - διαμεσολαβητής με θέμα: «Ομοσπονδιακά προγράμματα διαμεσολάβησης στις ΗΠΑ – σύγκριση με την ελληνική πραγματικότητα».
- RanseHowell, σύμβουλος επίλυσης διαφορών: «Οικογενειακή διαμεσολάβηση»,
- ChristianeFeral-Schuhl, ιδρυτικό μέλος του δικηγορικού γραφείου FERAL-SCHUHL/ SAINTE MARIE Lawoffice – διεθνής διαμεσολαβήτρια, πρώην πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Παρισιού: «Διαμεσολάβηση σε θέματα με Δημόσια διοίκηση»,
- Leonardo D’ Urso, συνιδρυτής και μοναδικός διαχειριστής της ADR Center: «Πώς μπορεί να επιτευχθεί μία ισορροπία μεταξύ της διαμεσολάβησης και της δικαστικής διαδικασίας: το Ιταλικό μοντέλο ως καλή πρακτική»,
- ThomasLapp, δικηγόρος – διαμεσολαβητής, πρόεδρος του Γερμανικού φόρουμ για τη διαμεσολάβηση: «Διαμεσολάβηση στη βιομηχανία» και
- ArjenvanIwaarden, ανώτερος διευθυντής Achmea Global Nethspecialaffairs: «Από το πεδίο μάχης στην αρμονία».
Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ. κ. Πικραμμένος, τόνισε ότι «η διαμεσολάβηση δεν είναι μονάχα ένας θεσμός, είναι μια νέα αντίληψη, η οποία μας εξοπλίζει με πρόσθετα εφόδια, δεξιότητες και παράγει αλλά και δίνει αξία» και προσέθεσε: «Είναι συμφέρουσα και αποτελεσματική. Μας κάνει καλύτερους νομικούς, επαγγελματίες και ανθρώπους. Είναι βέβαιο ότι θα μας βοηθήσει να θέσουμε τα θεμέλια για την εδραίωση, στη συνείδηση της κοινής γνώμης και των παραγωγικών φορέων, της σημασίας του θεσμού της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών».
Εκ μέρους των διμερών Επιμελητηρίων, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, υπογράμμισε: «Ένα από τα σημαντικά εμπόδια στην προσέλκυση επενδύσεων και την δημιουργία ενός εύρυθμου και δίκαιου ανταγωνιστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος έχει να κάνει με τους ρυθμούς επίλυσης διαφορών και την σημαντική καθυστέρηση που επικρατεί στην εκδίκαση των διαφόρων υποθέσεων. Ο θεσμός της διαμεσολάβησης είναι ιδιαίτερα σημαντικός και οφείλουμε όλοι, επιχειρηματικοί και νομικοί φορείς, διμερή Επιμελητήρια και πολιτεία να τον στηρίξουμε και ενισχύσουμε έτσι ώστε να συμβάλει καταλυτικά στην δημιουργία ενός ευνομούμενου και φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που χρειάζεται σήμερα η χώρα μας».
 Από την πλευρά του ο πρόεδρος επιτροπής διαπίστευσης διαμεσολαβητών του υπουργείου Δικαιοσύνης Λάμπρος Κοτσίρης, επισήμανε: «O θεσμός της διαμεσολάβησης, φαινόμενο εξελικτικής διαδικασίας, μας έχει εισαγάγει σε ένα κόσμο ξεχωριστό, στο χώρο σύγκρουσης των ανθρώπων όπου ακούγονται τα λόγια ενός μεγάλου Aμερικανού δικαστή όταν απευθύνθηκε σε δικαστές και δικηγόρους. Ξέρετε τί θέλει ο ιδιώτης ή η επιχείρηση όταν συντρέξει σύγκρουση που θα οδηγούσε ή οδήγησε σε δικαστήρια για λύση; Να λύσει τη διαφορά του σε λίγο χρόνο, με μικρή δαπάνη και το κυριότερο με λιγότερο πόνο. Αυτό, είπε, είναι για μένα δικαιοσύνη. Συνεπώς, δεν αρκεί να διδάξουμε διαμεσολάβηση, ούτε απλώς να την στηρίξουμε θεωρητικά ως θεσμό αλλά να συμμετάσχουν όλοι Πολιτεία, δικαστές, δικηγόροι και οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι ενεργά στην διάδοση και εμπέδωση του θεσμού».
 Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρόεδρος Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και τέως πρόεδρος ΣτΕ Κωνσταντίνος Μενουδάκος, ο πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και τέως πρόεδρος Αρείου Πάγου, Αθανάσιος Κουτρομάνος, ο πρόεδρος Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών και αντιπρόεδρος του ΣτΕ Φιλοκτήμων Αρναούτογλου, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου και τέως αρεοπαγίτης Φώτιος Καϋμενάκης, καθώς και τα μέλη της διοικούσας επιτροπής του ΟΠΕΜΕΔ: πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γεώργιος Στασινός, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου και πρόεδρος ICCHellas Νικόλαος Βερνίκος. Ακόμη, παρέστησαν και νομικοί, δικαστές, κ.λπ. Τέλος, η εκδήλωση διακόπηκε και δεν ολοκληρώθηκε, μετά από τηλεφώνημα για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού (βόμβας).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης