Βουλιάζει η τούρκικη λίρα, συνωμοσία βλέπει ο Ερντογάν

Βουλιάζει η τούρκικη λίρα, συνωμοσία βλέπει ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος καλεί τους πολίτες να μετατρέψουν σε λίρες το συνάλλαγμα που έχουν κάτω από τα μαξιλάρια

 Βουλιάζει η τούρκικη λίρα, συνωμοσία βλέπει ο Ερντογάν
Την χειρότερη εβδομάδα στην ισοτιμία του με το δολάριο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο «βλέπει» το τουρκικό νόμισμα, φθάνοντας σήμερα στο χαμηλό των 3,787 ενώ η εβδομάδα είχε ξεκινήσει στο 3,544. Οι απώλειες από την αρχή του 2017 ξεπερνούν το 8% και είχαν φθάσει κοντά στο 10% την Τετάρτη, φέρνοντας το τουρκικό νόμισμα στην χειρότερη διεθνή επίδοση για το νέο έτος.

Το πρόβλημα όμως με την λίρα δεν οφείλεται μόνο στην έλλειψη εμπιστοσύνης στην τουρκική οικονομία και πολιτική σκηνή, αλλά είναι αποτέλεσμα ύποπτων παιχνιδιών στις χρηματαγορές, ή τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται η κυβέρνηση. «Δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ ενός τρομοκράτη που έχει ένα όπλο και μια βόμβα και ενός τρομοκράτη που χρησιμοποιεί το δολάριο, το ευρώ και τα επιτόκια για να πετύχει τους σκοπούς του. Θέλουν να γονατίσουν την Τουρκία» σχολίασε την Πέμπτη ο Ερντογάν σε συνάντηση με τοπικούς αξιωματούχους στην Άγκυρα.

Κλείσιμο
«Οι μαριονέτες και τα χέρια που τις ελέγχουν πρέπει να βρεθούν» έγραψε στο twitter ο Μπουλέντ Τζεντικλί, προεδρικός σύμβουλος. Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ερντάλ Τανάς Καραγιόλ του ινστιτούτου SETA δήλωσε πως «είναι εμφανές πως διάφορες φήμες ευθύνονται για την πτώση, π.χ. οι δηλώσεις που κυκλοφόρησαν από διεθνείς οίκους αξιολόγησης όπως η Moody’s. Και δεν περιμένουμε η αντίστοιχη εκτίμηση για την Τουρκική οικονομία του οίκου Fitch, που θα βγει στις 27 Ιανουαρίου, να είναι αντικειμενική».

Η βύθιση της ισοτιμίας προκάλεσε και εκκλήσεις του Ερντογάν προς το εσωτερικό της χώρας: «Καλώ τους πολίτες μας να μην κρύβουν το συνάλλαγμα τους κάτω από το μαξιλάρι, αλλά να το μετατρέψουν σε τουρκική λίρα. Οι αγορές θα ανακουφιστούν όταν αυτό συμβεί» δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος για να συνεχίσει πως «έχουμε συμφωνήσει με μερικές χώρες να συναλλασσόμαστε σε τοπικό νόμισμα, οπότε, όταν υλοποιηθούν αυτές οι συμφωνίες, η συναλλαγματική πίεση στη λίρα θα μειωθεί».

Σημαντικό είναι πως οι προσπάθειες των Τούρκων να συγκρατήσουν την λίρα προς το παρόν δεν αποδίδουν. Η Κεντρική Τράπεζα ανέστειλε την εβδομαδιαία δημοπρασία ρέπος ώστε να μειώσει τη ρευστότητα στην αγορά, αλλά οι επενδυτές περιμένουν την επόμενη κίνηση της, αν δηλαδή θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο, κάτι που θα ανακοινωθεί στις 24 Ιανουαρίου. Μια αύξηση όμως των επιτοκίων θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη.

Πάντως όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί η ανάπτυξη για το 2016 ήταν γύρω στο 3%, μια επίσης πτωτική πορεία από τις εντυπωσιακές προηγούμενες χρονιές, που είχαν «χτίσει» και το άστρο του Ερντογάν. Κάτι που προβληματίζει την κυβέρνηση καθώς αν η οικονομική αστάθεια συνεχιστεί, μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος το οποίο θα γίνει σε λίγους μήνες. Αυτό δηλαδή που θα κρίνει αν ο Ερντογάν θα ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο τις εξουσίες του, και τη μετεξέλιξη του σε Σουλτάνο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης