ΧΑ: Μόλις δύο ώρες κράτησαν τα κέρδη από την έκβαση του Eurogroup

ΧΑ: Μόλις δύο ώρες κράτησαν τα κέρδη από την έκβαση του Eurogroup

Η αγορά ανησυχεί για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της συμφωνίας, καθώς πολλά σημεία, και κυρίως αυτά που σχετίζονται με το χρέος παραμένουν θολά

ΧΑ: Μόλις δύο ώρες κράτησαν τα κέρδη από την έκβαση του Eurogroup
«Ξεφούσκωσε» το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς τα κέρδη από την θετική έκβαση του Eurogroup ήταν βραχυπρόθεσμα και κράτησαν μόλις δύο ώρες.

Η αγορά ανησυχεί για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της χθεσινής συμφωνίας, καθώς πολλά σημεία, και κυρίως αυτά που σχετίζονται με το χρέος παραμένουν θολά. Ορισμένοι αναλυτές μάλιστα προειδοποιούν ότι η έλλειψη τόλμης και αποφασιστικότητας για συγκεκριμένα μέτρα «στήνει το σκηνικό» για μια νέα ελληνική κρίση. Σύμφωνα με τον αναλυτή Marc Ostwald της ADM Investor Services στο City του Λονδίνου, η επόμενη ελληνική κρίση δεν θα αργήσει. 

«Πρόκειται για μια άλλη μια μετάθεση αποφάσεων για το 2018, μετά τις γαλλικές και γερμανικές εκλογές, χωρίς ωστόσο, να δημιουργεί βραχυπρόθεσμα, προβλήματα στις δημοτικές εκλογές της Ιταλίας, στο βρετανικό δημοψήφισμα ή στις ισπανικές εκλογές. Επίσης, η συμφωνία συνεχίζει να επιβάλλει τα μέτρα λιτότητας που "στραγγαλίζουν" την ελληνική οικονομία, διασφαλίζοντας έτσι ότι η επόμενη στιγμής κρίσης στο ελληνικό σίριαλ δεν είναι πολύ μακριά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στα θετικά, που στηρίζουν την αγορά, συγκαταλέγεται η εκταμίευση της δόσης και η προεξόφληση επαναφοράς του waiver από την ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα. Ωστόσο, η αξιολόγηση δεν έκλεισε (αφού οι δανειστές ζητούν επιπρόσθετες παρεμβάσεις και αλλαγές σε μέτρα που έχουν ήδη νομοθετηθεί) και οι αποφάσεις για το χρέος μετατίθενται για μετά το 2018, μετά δηλαδή, από τις γερμανικές εκλογές.

Τα γεγονότα αυτά καλούνται να αποτιμήσουν οι επενδυτές και οι αναλυτές, με την ανησυχία τους να αποτυπώνεται πιο εύγλωττα στις τραπεζικές μετοχές που πλέον είναι μοιρασμένες μεταξύ αρνητικού και θετικού εδάφους.

Η αντίδραση των ελληνικών ομολόγων πάντως ήταν άμεση το πρωί, με την απόδοση του 2ετούς και 10ετούς να υποχωρεί κάτω από το 7%.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά σχεδόν αμετάβλητος, στις 641 μονάδες (-0,04%).

Πτώση 3,1% για την Alpha Bank, -2,9% η Εθνική, -3,33% η Πειραιώς και -4,4% η Eurobank.

Στις μη τραπεζικές μετοχές, ξεχωρίζει ο Ελλάκτωρ με άνοδο 7.9%, η ΔΕΗ με κέρδη 3,28%, η Grivalia Properties με άνοδο 2,3%, η Lamda Development που συνεχίζει το χθεσινό ράλι, με άνοδο 3.9%, χάρη στο «ξεμπλοκάρισμα» της ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού,  και η ΒΙΟΧΑΛΚΟ με κέρδη 2,7%.

Ο ΟΠΑΠ υποχωρεί κατά 2% εξαιτίας της διαγραφής του από τον Stoxx 600 από τις 20 Ιουνίου.

Ο συνολικός τζίρος ξεπέρασε τα 160 εκατ. ευρώ.

Πηγή: www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης