PROTOTHEMA

Οικονομία

Τι σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος

Έρχεται νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα με ευνοϊκότερους όρους για τους «μη έχοντες»

Έρχεται νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα με ευνοϊκότερους όρους για τους «μη έχοντες»

Αναμένεται να ανακοινωθεί ως αρχές Φεβρουαρίου και να ισχύσει μέχρι τον Ιούνιο - Θα προβλέπει περισσότερες δόσεις και μικρότερα πρόστιμα για όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν, αλλά θα είναι «φωτιά» για όσους έχουν και δεν το έκαναν

Σε νέα ρύθμιση για την τακτοποίηση αυθαιρέτων προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς με την ισχύουσα, που λήγει στις 8 Φεβρουαρίου έχουν μέχρι τώρα υπαχθεί μόνο περί τα 940.000 κτίσματα, ενώ απομένουν περίπου ένα εκατομμύριο. 


Με την νέα ρύθμιση θα παρέχονται διευκολύνσεις, ώστε να προβούν στην νομιμοποίηση των ακινήτων τους, προς τους «αποδεδειγμένα μη έχοντες», όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Έθνους, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου. Ιδιοκτήτες δηλαδή που λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπορούν να πληρώσουν το πρόστιμο και να τακτοποιήσουν το σπίτι τους, θα έχουν την δυνατότητα να το κάνουν είτε μέσω περισσότερων δόσεων, είτε ακόμα και με μείωση του προστίμου, που θα γίνεται βάσει κοινωνικών κριτηρίων. 

«Δεν θα αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο ο ιδιοκτήτης που έχει 10% παράβαση δόμησης με εκείνον που έχει 100%», επισημαίνει στο ρεπορτάζ ο Γιάννης Τσιρώνης, που τονίζει επίσης πως η νέα ρύθμιση πρέπει να απαλείψει εντελώς την πιθανότητα να είναι πιο... συμφέροντα τα πρόστιμα από την έκδοση νόμιμης άδειας - κάτι που σήμερα παρατηρείται σε ορισμένες περιπτώσεις. 

Η νέα ρύθμιση αναμένεται να είναι έτοιμη έως τις αρχές Φεβρουαρίου και να έχει ισχύ έως τον Ιούνιο, θα έρθει με την μορφή τροπολογίας στου νόμου 4178/13 και πρέπει να έχει την έγκριση τόσο του υπουργείου Οικονομικών όσο και του ΣτΕ, καθώς μπορεί σε ενδεχόμενη προσφυγή να κριθεί ως «μεροληπτική» προς κάποιες κατηγορίες πολιτών. Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος πάντως εμφανίζεται αισιόδοξη πως η ρύθμιση θα «περάσει» καθώς τα μηνύματα από το υπουργείο Οικονομικών είναι θετικά, ενώ σαν φιλοσοφία κινείται και στην κατεύθυνση που επιδοκιμάζουν οι θεσμοί, όπως ήταν και εκείνη για τα ΚΤΕΟ.

Αντίθετα, πρόστιμα-«φωτιά» ετοιμάζει το υπουργείο για όσους ιδιοκτήτες μπορούσαν να ενταχθούν στην ισχύουσα ρύθμιση (και έχουν την δυνατότητα να το κάνουν έως τις 8 Φεβρουαρίου) και δεν το έκαναν. Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο παγώματος των κατεδαφίσεων για τρία χρόνια, ώσπου δηλαδή να είναι έτοιμοι οι δασικοί χάρτες (που τώρα βρίσκονται λίγο πάνω από το 1%...). Σε κάθε περίπτωση πάντως, λένε από το υπουργείο, το «πάγωμα» δεν θα ισχύσει για αιγιαλούς και ρέματα, αλλά για περιοχές όπως το Γαλάτσι ή η Γλυφάδα, όπου υπάρχουν διαφωνίες.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

danaos19/01/201622:52

Κάθε τόσο και λιγάκι όλο και κάποια ρύθμιση έρχεται για τα αυθαίρετα,έτσι οι συνειδητά παραβαίνοντες το νόμο,με ένα προστιματακι, καθαρίζουν. Για εκείνα τα λεγόμενα "τυφλά οικόπεδα" ,για τη απαξίωση των οποίων αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η ίδια η Πολιτεία,αφού με νόμο του Κράτους κατέστησαν οικοδομήσιμα,ο οποίος νόμος με απόφαση του ΣτΕ κρίθηκε αντισυνταγματικός εικοσιπέντε περίπου χρόνια μετά,θα ενδιαφερθεί κανείς? Και μιλάμε για οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα από το 1984 που κατέστησαν μη οικοδομήσιμα,αναδρομικά,με σχετική απόφαση του ΣτΕ το 2008.Και να σκεφτεί κανείς ότι οι λωρίδες γης που, σύμφωνα με το νόμο, παραχωρήθηκαν στους Δήμους,για να αποκτήσουν τα οικόπεδα αυτά πρόσβαση σε δρόμο,έχουν νομίμως μεταβιβαστεί,οι τίτλοι κυριότητος έχουν μετεγγραφεί στα Υποθηκοφυλακεία και,επιπροσθέτως, έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο ως δημοτικοί δρόμοι . Τόσο δύσκολο είναι να υπάρξει και γι αυτά μια ρύθμιση? Δυστυχώς,η πλειονότητα αυτών των οικοπέδων, τα οποία βρίσκονται σε κάτω των δύο χιλιάδων κατοίκων οικισμούς, ανήκει σε απλούς και φτωχούς ανθρώπους που η φωνή τους δεν ερεθίζει των αρμοδίων αυτιά. Κύριε Τσιρώνη, πιστεύω πως μία και μόνο ματιά είναι αρκετή να κατανοήσετε το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και μεγάλη μερίδα πολιτών έχει αδικηθεί.

Απάντηση
παράταση αλλά19/01/201615:44

Πρέπει να διορθώσουν τις ημερομηνίες του νόμου.Πρέπει να περιλαμβάνονται και μικρο κατασκευές αυθαιρέτων και μετά το 2011.

Απάντηση
Αγύριγο κεφάλι19/01/201615:21

Σπίτια ... ΑΚΡΙΒΑ, πλουσίων, δηλ. της ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑΣ, (... αυθαίρετα όμως) μέσα στα καμένα ΔΑΣΗ ή στις καταπατημένες ΔΗΜΟΣΙΕΣ εκτάσεις και ύστερα τα ... "νομιμοποιούμε", κάθε φορά! Αντί να τα ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΟΥΜΕ ΑΜΕΣΩΣ! Ποίοι άραγε έτσι οπλίζουν το χέρι των ΕΜΠΡΗΣΤΩΝ;

Απάντηση
Χαχα19/01/201613:45

Μη εχοντες εννοει τους φτωχους της Εκάλης, Κφισιάς, Α.Στεφανου και παρόμοιων περιοχών

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία