PROTOTHEMA

Οικονομία

Πού μειώνονται και πού θα αυξηθούν οι τιμές των ακινήτων

Αντικειμενικές: Μειώνονται μεσοσταθμικά αλλά αυξάνονται στις λαϊκές γειτονιές!

Αντικειμενικές: Μειώνονται μεσοσταθμικά αλλά αυξάνονται στις λαϊκές γειτονιές!

Με βάση το πόρισμα της επιτροπής θα ισχύσουν οριζόντιες μειώσεις 10%-20% για τις μεσαίες περιοχές, μικρές μειώσεις αλλά και αυξήσεις σε λαϊκές περιοχές, ενώ στο ύψος τους χωρίς κούρεμα παραμένουν οι αντικειμενικές αξίες σε περιοχές-φιλέτα

Να πληρώσουν και έξτρα φόρους, αντί να πάρουν τα λεφτά τους πίσω από την Εφορία, κινδυνεύουν χιλιάδες φορολογούμενοι, ειδικά οι μικρομεσαίοι, που έχουν ακίνητα ή επιχειρήσεις σε περιοχές της χώρας όπου οι αντικειμενικές θα ανέβουν αντί να μειωθούν.


Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης προανήγγειλε μεν ότι μεσοσταθμικά οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θα δουν μείωση στις τιμές της Εφορίας, αλλά όπως ο ίδιος τόνισε: «Σε κάποιες περιοχές οι τιμές θα ανέβουν». Το ζήτημα πλέον είναι ότι οι τιμές θα ανέβουν στις εργατικές συνοικίες και στα λαϊκά προάστια, κάτι όμως που δεν χαροποιεί κανέναν στην κυβέρνηση.

Υπό την πίεση του χρόνου να εκδοθούν οι νέες τιμές, οι αλλαγές δεν έγιναν ανά περιοχή, αλλά ανά φέτες τιμών ζώνης, και έτσι το πού θα κάτσει η μπίλια των αυξομειώσεων κατέστη αντικείμενο πολιτικών ζυμώσεων.


Φέτες έκαναν τις αντικειμενικές
Σύμφωνα με πληροφορίες, το αρχικό πόρισμα της επιτροπής προέβλεπε μεγαλύτερες μειώσεις τιμών, αλλά μετά από συσκέψεις αποφασίστηκε να περιοριστούν από 40% σε 20% μεσοσταθμικά - εν μέρει και για να μην πληγούν και οι αποτιμήσεις των τραπεζών που έχουν εγγράψει αξίες από ακίνητα στα χαρτοφυλάκιά τους.

Με βάση το πόρισμα της επιτροπής για τις νέες αντικειμενικές -εκτός αν υπάρξει πολιτική καραμπόλα- θα ισχύσουν οριζόντιες μειώσεις 10%-20% για τις μεσαίες περιοχές, μικρές μειώσεις αλλά και αυξήσεις σε λαϊκές περιοχές, ενώ στο ύψος τους χωρίς κούρεμα παραμένουν οι αντικειμενικές αξίες σε περιοχές-φιλέτα όπως Μύκονος, Εκάλη κ.α. Οι τιμές αναμενόταν να ανακοινωθούν πριν από την Πρωτοχρονιά, αλλά έχουν καθυστερήσει, κάτι που δείχνει και τις ζυμώσεις που γίνονται μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πάντως, προβλέπεται ότι:

■ Σε περιοχές με τιμή ζώνης 600-750 ευρώ (που αποτελούν και το 41% της χώρας) οι τιμές της Εφορίας πρέπει να αυξηθούν 5%-15% για να προσεγγίσουν τις εμπορικές. Στην περίπτωση αυτή, ακίνητα στο Πέραμα και στη Δραπετσώνα μπορεί να δουν αύξηση των τιμών ζώνης της Εφορίας.
■ Σε περιοχές με τιμές 750-1.500 ευρώ πρέπει να μειωθούν λιγότερο ή να μείνουν σταθερές. Συνοικίες όπως το Αιγάλεω και το Περιστέρι θα παραμείνουν έτσι στον ίδιο παρονομαστή.
■ Σε μεσαίες περιοχές με τιμές 1.500-2.500 ευρώ πρέπει να μειωθούν κατά 10% έως και 20%. Περιοχές όπως το Φάληρο, η Αγία Παρασκευή κ.λπ. θα δουν μείωση τιμών που προσεγγίζει τα δεδομένα της αγοράς.
■ Σε ακριβές περιοχές αξίας από 2.500 ευρώ και πάνω (ή έως 4.000-5.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο) οι τιμές θα μείνουν αμετάβλητες.

Κερδισμένοι και χαμένοι

Οι νέες τιμές θα ισχύσουν αναδρομικά από την 21η Μαΐου 2015, όπως επιτάσσει η πρόσφατα εκδοθείσα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και μέχρις ότου καταστούν δυνατές η κατάργηση των αντικειμενικών τιμών και η καθιέρωση ενός νέου συστήματος προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων το οποίο θα βασίζεται στις πραγματικές εμπορικές τιμές τους.

Με βάση τις νέες αντικειμενικές τιμές θα υπολογίζονται οι φόροι στις μεταβιβάσεις, στις κληρονομιές, στις γονικές παροχές και τις δωρεές ακινήτων, στα ενοίκια των κατοικιών, τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες, το τέλος ακίνητης περιουσίας που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τα έξοδα σύνταξης μεταβιβαστικών συμβολαίων.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να φέρει τα πάνω κάτω στις εφορίες: από τις νέες τιμές ζώνης μπορεί μεν να μην επηρεάζεται ο ΕΝΦΙΑ του 2015, αλλά θα πρέπει να επανυπολογιστούν όλοι οι φόροι κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και αγορών, και μάλιστα χειρογράφως!

Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να γίνουν επιστροφές φόρων, αφού όταν ολοκληρωθούν οι νέες εκκαθαρίσεις η θετική διαφορά θα συμψηφίζεται με μελλοντικές οφειλές των φορολογούμενων.
Αντιθέτως, για όσους προκύπτει επιπλέον φόρος, αυτός θα βεβαιωθεί και θα πληρωθεί κανονικά!

Αντίστοιχες ανατροπές αναμένονται και στα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, στα οποία όμως οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να αναπροσαρμόσουν άμεσα ή και αναδρομικά σε κάποιες περιπτώσεις τους συντελεστές, για να μη βγουν χαμένοι από τις αναδρομικές αλλαγές των τιμών της Εφορίας.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

T.G.17/01/201623:06

Για όσους δεν έχουν καταλάβει ακόμα τη στρατηγική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ,το νέο σχέδιο για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, στοχεύει στη περεταίρω φτωχοποίηση των λαϊκών στρωμάτων, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα τη δική τους "κάστα" δηλαδή τους μεγαλοαστούς. Όποιος ακόμα πιστεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ευαισθησίες για τα προβλήματα των μη προνομιούχων θα πρέπει ήδη τώρα να καταλάβει πως οι δήθεν αριστεροί τον δούλεψαν κανονικά!

Απάντηση
Σωστά τα μέτρα 17/01/201622:13

Λογικό ειναι ... Ολοι αυτοι που κυβερνούν δεν εχουν ακίνητα σε λαϊκές περιοχές

Απάντηση
ΘΧΣ17/01/201619:57

ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΑΛΗΤΕΣ....ΑΥΞΗΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ......

Απάντηση
medikios17/01/201619:52

Λογικό να πέσουν οι αντικειμενικές στις πλούσιες/ακριβές περιοχές γιατί εκεί υπάρχει και το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ αντικειμενικών-πραγματικών-εμπορικών αξιών. Δεν μπορώ όμως να μη γελάσω με το "αριστερό πρόσημο" αυτής της προσπάθειας αφού πάλι ευνοούνται οι πλούσιοι και όχι οι φτωχοί από την... αριστερή κυβέρνηση!

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία