Φινλανδία: «Η ελληνική κυβέρνηση χαράμισε τους κόπους του λαού»

Φινλανδία: «Η ελληνική κυβέρνηση χαράμισε τους κόπους του λαού»

Συνέντευξη του διευθυντή του «Ινστιτούτου Ερευνας για τη Φινλανδική Οικονομία» Vesa Vihriala

Φινλανδία: «Η ελληνική κυβέρνηση χαράμισε τους κόπους του λαού»
Δεν είναι μυστικό ότι όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα αντιμετωπίζονται με έκπληξη από πολλούς Ευρωπαίους οικονομολόγους. Εις εξ αυτών και ο διευθυντής του «Ινστιτούτου Ερευνας για τη Φινλανδική Οικονομία» Vesa Vihriala που μίλησε στο protothema.gr τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα του, η οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια παγιδευμένη στη στενωπό της ύφεσης.

Οταν του ζητήσαμε να μας μιλήσει για το πώς βλέπει την κατάσταση στην Ελλάδα, γυρίζει έναν χρόνο πίσω: «Πέρσι ήμουν αισιόδοξος, είχα πιστέψει πραγματικά ότι βγαίνετε από το τούνελ και ότι παρά την επώδυνη προσαρμογή θα τα καταφέρνατε. Ξαφνικά όμως όλοι οι κόποι που τόσα χρόνια κατέβαλε ο ελληνικός λαός, σαν να χάθηκαν. Σαν να σκορπίστηκαν» λέει αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις που δρομολόγησαν την αλλαγή της ελληνικής κυβέρνησης και την άνοδο στην εξουσία του Αλέξη Τσίπρα
. «Πονέσατε πολύ, αλλά ήσασταν κοντά στο να τα καταφέρετε. Μετά όμως όλα χάθηκαν, σκορπίστηκε όλη η πραγματικά επώδυνη προσπάθεια των Ελλήνων». Ο κ. Vihriala ωστόσο εκτίμησε ότι από τον Ιούλιο και μετά, με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ευρώπη, έγινε μία νέα αρχή. Παραδέχτηκε μάλιστα ότι η Φινλανδία τήρησε πολύ σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας, εκτίμησε ωστόσο ότι ήταν επιβεβλημένη λόγω των εξελίξεων και της οπισθοχώρησης που έκανε η Αθήνα όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις.

Δεν παραλείπει να αναφερεθί και στο θέμα του χρέους: «Κατά τη γνώμη μου η Ελλάδα χρειάζεται κούρεμα του χρέους» τονίζει ο διευθυντής του Ινστιτούτου και εκτιμά ότι η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική για την Ελλάδα αν τον Οκτώβριο του 2011 ήταν πιο γενναίο το haircut. «Το
Κλείσιμο
ελληνικό χρέος τότε έπρεπε να κουρευτεί πιο πολύ. Ναι μεν θα ήταν μεγαλύτερο το πλήγμα για τους ιδιώτες επενδυτές, αλλά στον ορίζοντα η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη. Θα ήταν πιο εύκολη η ζωή και η προοπτικές για τους Ελληνες και έτσι θα έβλεπε διαφορετικά ο πολίτης την πραγματικά σοβαρή προσπάθεια που γινόταν από την τότε κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα τελικά ήταν να πληγεί ανεπανόρθωτα εκείνη η κυβέρνηση που μπορούσε να φέρει εις πέρας τη δουλειά. Επρεπε η Ευρώπη να καταλάβει ότι το βουνό ήταν πολύ απότομο για να το ανέβει η Ελλάδα».

Η Φινλανδία ωστόσο είναι μία χώρα που καλείται επίσης να αντιμετωπίσει τον δικό της οικονομικό Γολγοθά, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι έχει και αυτή χαρακτηριστεί ως εις εκ των «ασθενών» της Ευρωζώνης. Ο κ. Vihriala δεν προσπαθεί να εξωραϊσει την κατάσταση για τη χώρα του: «Τα πράγματα είναι όντως δύσκολα και για τη Φινλανδία. Η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Ο πληθυσμός γερνάει, ενώ οι μισθοί δεν έχουν πέσει. Καθυστερήσαμε να συνειδητοποιήσουμε το πρόβλημα, ενώ ήταν πολύ ισχυρό και το σοκ της κατάρρευσης της Nokia. Ενώ ήταν αυτή η εταιρεία που ώθησε όσο τίποτε άλλο τη φινλανδική οικονομία, τελικά ξαφνικά σταμάτησε να αναπτύσσεται, με αποτέλεσμα να ξανατραβήξει κάτω όλο το σύστημα. Δεν βοήθησε και η πολιτική κατάσταση. Από το 2011 έως το 2014 στην κυβέρνηση συμμετείχαν πολά κόμματα με αποτέλεσμα στο τέλος να μη λαμβάνεται καμία απόφαση και να μη γίνεται τίποτε».

Εδώ και λίγους μήνες και συγκεκριμένα από τον Μάιο του 2015, η Φινλανδία έχει νέα κυβέρνηση. Πρωθυπουργός είναι ο Γιούχα Σίπιλα (κεντρώος) και στην κυβέρνησή του συμμετέχει και το ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα των Φινλανδών.
 
«Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι γιατί θα ληφθούν επώδυνες αποφάσεις. Είναι βέβαιο ότι οι μισθοί θα περικοπούν, ενώ ταυτόχρονα θα αυξηθούν οι ώρες εργασίας. Πρέπει να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας, ωστόσο θα είναι πολύ δύσκολο καθώς τα εργατικά συνδικάτα έχουν θέσει θέμα αντισυνταγματικότητας των νέων ρυθμίσεων».

Ωστόσο ο κ. Vihriala δεν παύει να είναι αισιόδοξος. «Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά γνωρίσματα της φινλανδικής κοινωνίας που βοηθούν πάντοτε στις δύσκολες καταστάσεις. Είναι μία κοινωνία που εμπιστεύεται το πολιτικό σύστημα, μία κοινωνία που δεν γνωρίζει τι θα πει διαφθορά. Την ίδια στιγμή δίνουμε μέγάλη σημασία στην εκπαίδευση και την καινοτομία. Υπάρχει ένας οργασμός από start up επιχειρήσεις, ενώ πολλά χρήματα στη χώρα έφερε για παράδειγμα το διάσημο πλέον σε όλο τον κόσμο Angry Birds. Εξακολουθούμε να υπολειτουργούμε, αλλά είμαστε καλοί στο να μαθαίνουμε, να προσαρμοζόμαστε γρήγορα και να κοπιάρουμε από άλλες χώρες τα δυνατά τους όπλα». Με ένα μειδίαμα μάλιστα προσθέτει: «Και κάτι ακόμα. Δεν θέλουμε να μας δώσουν χρήματα, οι Φινλανδοί τα καταφέρνουν μόνοι τους. Είναι το καθήκον μας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης