Κυβερνητικές πηγές: Κλείδωσε η συμφωνία, μένουν οι λεπτομέρειες

Κυβερνητικές πηγές: Κλείδωσε η συμφωνία, μένουν οι λεπτομέρειες

Τα βρήκαμε στο δημοσιονομικό σενάριο έως το 2018 χωρίς δημοσιονομικά μέτρα για τη διετία 2015-2016 λενε στην κυβέρνηση - Πιθανόν να χρειαστούν νέα μέτρα λένε άλλες πηγές - «Κόκκινα» δάνεια, Ταμείο αποκρατικοποιήσεων και ενέργεια τα καυτά θέματα - Κίνδυνος να μπουν στην «κλίνη του Προκρούστη» οι πρόωρες συντάξεις

Κυβερνητικές πηγές: Κλείδωσε η συμφωνία, μένουν οι λεπτομέρειες
Χρειάστηκε ένας υπερμαραθώνιος σχεδόν 24 ωρών προκειμένου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να «κλειδώσει» η συμφωνία με τους δανειστές. Οι ίδιες πηγές έλεγαν λίγο πριν τις 8:30 το πρωί της Τρίτης ότι απομένουν πλέον οι λεπτομέρειες για την αίσια ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το νέο Μνημόνιο.

Η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής του κουαρτέτου είχε ξεκινήσει στις 10 και μισή το πρωί της Δευτέρας.
 
Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει γίνει γνωστό ποια ήταν η κατάληση στα λίγα ανοιχτά και πιο δύσκολα θέματα που είχαν παραμείνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις βραδυνές ώρες και αφού είχε προηγηθεί συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής το απόγευμα της Δευτέρας προκειμένου να δοθούν οι τελευταίες οδηγίες.

Τα κυριότερα «αγκάθια» που παρέμεναν στις συνομιλίες ως τις τελευταίες στιγμές ήταν

-«Κόκκινα» δάνεια: είναι το κλειδί της συμφωνίας. Οι δανειστές, με «πρώτο βιολί» το ΔΝΤ, επιμένουν στη δυνατότητα πώλησης «κόκκινων» δανείων σε funds-γύπες, κάτι που αρνείται η κυβέρνηση. Πιθανόν να δημιουργηθεί ένα σχήμα με τη συμμετοχή ξένα funds το οποίο θα αναλάβει τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι  επί τάπητος τίθενται και οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη. 
Κλείσιμο
 
-Αποκρατικοποιήσεις: η δομή του νέου Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας και η μετάβαση από το ΤΑΙΠΕΔ σε αυτό, βρίσκονταν επί ώρες στο τραπέζι των συζητήσεων. Τη λύση φαίνεται πως θα δώσει ένας ευρύς κατάλογος με τις πρώτες αποκρατικοποιήσεις που θα δεσμεύεται να δρομολογήσει η κυβέρνηση, που θα μειώσουν εξ ολοκλήρου και αποκλειστικά το δημόσιο χρέους, πριν ξεκινήσουν εκείνες που θα κατευθυνθούν προς ασφαλιστικά ταμεία και ανάπτυξη. 

-Αγορά ενέργειας: οι πιέσεις εντείνονται για ιδιωτικοποίηση της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ».  Επίσης οι δανειστές ζητούν ζητούν να διαχωριστούν τα δίκτυα από τους παρόχους.

Στην «κλίνη του Προκρούστη» φαίνεται να μπαίνουν ενδεχομένως, όμως, και οι πρόωρες συντάξεις.

Στο φορολογικό μέτωπο, η αύξηση της επιβάρυνσης των αγροτών αναμένεται να ξεκινήσει από τον φόρο στο αγροτικό πετρέλαιο, ο οποίος θα αυξηθεί από τα 0,066 στα 0,33 ευρώ το λίτρο σε δύο δόσεις: η μισή αύξηση θα εφαρμοστεί από τον προσεχή Οκτώβριο και η άλλη μισή από τον Οκτώβριο του 2016. Όσον αφορά στα μακροοικονομικά μεγέθη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συμφωνία θα προβλέπει για φέτος ύφεση 2,1%-2,3% και μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα.

Το συνολικό ύψος του νέου δανείου από τον ESM θα κυμανθεί στα 50-52 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα 34-40 δισ. ευρώ που θα χρειαστούν για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της προσεχούς τριετίας θα πρέπει να προέλθουν από το ΔΝΤ, έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και τη μελλοντική επιστροφή στις αγορές.
 
Ύφεση και πρωτογενές έλλειμμα

Τις πρώτες πρωινές ώρες ολοκληρώθηκε η συμφωνία και για τους δημοσιονομικούς στόχους.   Κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως «κανένα νέο δημοσιονομικό μέτρο δεν θα ληφθεί το 2015 και το 2016 για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί».

Ωστόσο, άλλες πηγές που παρακολουθούν στενά τη διαπραγμάτευση αναφέρουν ότι πιθανόν να χρειαστούν και κάποια νέα μέτρα, ενώ θεωρείται επίσης ενδεχόμενο να ενταχθούν οι παρεμβάσεις στις πρόωρες συντάξεις στα προαπαιτούμενα ως «αντάλλαγμα» για κάποιες άλλες παραχωρήσεις.

Το πρωτογενές έλλειμμα ορίστηκε στο 0,25% για φέτος (αντί για 3% που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό). Για το 2016 ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι να φτάσει το 0,5% (αντικαθιστώντας το 4,5% για το 2016-2018), ενώ το 2017 θα πρέπει να φτάσει το 1,75% αντί για 4,5%. Το 3,5% που έπρεπε να επιτευχθεί τη διετία 2015-2016 ορίστηκε σαν στόχος για το 2018, αντί του αρχικού 4,5%.

Κυβερνητική πηγή επισήμανε ότι αναμένεται ύφεση 0,5% και το 2016, επιστροφή στην ανάπτυξη το β' εξάμηνο του 2016 και επισήμως ανάπτυξη 2,3% το 2017 (για φέτος η ύφεση υπολογιζόταν  στο  2,1%-2,3%).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης