FAZ: Από χώρες της Ευρώπης προέρχεται η πλειοψηφία όσων ζητούν άσυλο στην ΕΕ

FAZ: Από χώρες της Ευρώπης προέρχεται η πλειοψηφία όσων ζητούν άσυλο στην ΕΕ

Oι αιτούντες άσυλο προέρχονται κυρίως από τις μικρές χώρες των Βαλκανίων: Κόσοβο, Αλβανία, Σερβία, ΠΓΔΜ - Ακολουθούν Συρία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Ερυθραία, Πακιστάν, Ουκρανία, Νιγηρία, Σομαλία, Ρωσία και Γκάμπια

FAZ: Από χώρες της Ευρώπης προέρχεται η πλειοψηφία όσων ζητούν άσυλο στην ΕΕ
Τα στατιστικά στοιχεία για τους μετανάστες παρουσιάζουν μια διαφορετική εικόνα της πραγματικότητας από αυτή που επικρατεί: η μεγάλη πλειονότητα των αιτούντων άσυλο στην ΕΕ προέρχεται από χώρες της Ευρώπης, ενώ οι υπόλοιποι προέρχονται από μερικές χώρες όπου μαίνονται συγκρούσεις, επισημαίνει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine.

Η Eurostat καταγράφει τον αριθμό των προσώπων που ζητούν άσυλο στις 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και στους αριθμούς αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι παράτυποι μετανάστες.

Αν κοιτάξει κανείς τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2015 θα καταλάβει ότι είναι λανθασμένη η αντίληψη πως οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο προέρχονται από την Αφρική.

Στην πραγματικότητα η πλειονότητα όσων ζήτησαν άσυλο στις 28 χώρες της ΕΕ προέρχονταν από χώρες της Ευρώπης. Συγκεκριμένα το 35% προέρχονταν από τα δυτικά Βαλκάνια: από το Κόσοβο, την Αλβανία, τη Σερβία και την ΠΓΔΜ.

Αντίθετα από τη Μέση Ανατολή προήλθε το 25%, από την Αφρική το 19% και από την Ασία το 17%.
Κλείσιμο

Επίσης, οι αιτούντες άσυλο από τις μικρές χώρες των Βαλκανίων ευθύνονται και για την αύξηση του συνόλου των αιτούντων άσυλο φέτος σε σχέση με το 2014. Το πρώτο εξάμηνο του 2015 οι αιτούντες άσυλο στις 28 χώρες της ΕΕ έφτασαν τους 338.530, ενώ την ίδια περίοδο το 2014 ήταν 214.295, με το 35% των προσώπων αυτών να προέρχονται από τις βαλκανικές χώρες.

Μια άλλη εσφαλμένη αντίληψη είναι ότι ζούμε μια εποχή κατά την οποία η πλούσια Ευρώπη κατακλύζεται από τους φτωχούς λαούς του νότου. Και αυτό δεν μπορεί να σταθεί στατιστικά, καθώς οι αιτούντες άσυλο προέρχονται κυρίως από μια μικρή ομάδα κρατών.

Το 70% των προσώπων που ζήτησαν άσυλο στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του έτους προέρχονταν από 10 χώρες, τέσσερις από τις οποίες βρίσκονται στην Ευρώπη.

Εξάλλου αν παρατηρήσει κανείς τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο, με εξαίρεση τις χώρες των Βαλκανίων, θα κατανοήσει ότι πρόκειται κυρίως για χώρες στις οποίες μαίνονται συγκρούσεις.

Η πλειονότητα των αιτούντων άσυλο στην ΕΕ προέρχεται από τη Συρία –60.250 το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ακολουθούν το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Ερυθραία, το Πακιστάν, η Ουκρανία, η Νιγηρία, η Σομαλία, η Ρωσία και η Γκάμπια. Μεταξύ των χωρών αυτών, όσοι εγκαταλείπουν τη Γκάμπια το κάνουν κυρίως για οικονομικούς λόγους.

Για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό αυτό κύμα, η ΕΕ πρέπει να ακολουθήσει δύο στρατηγικές, εκτιμά η FAZ.

Σε ό,τι αφορά τα Βαλκάνια, όπου κύρια αιτία της μετανάστευσης είναι η οικονομική κατάσταση και όχι ο πόλεμος, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την προσφορά θέσεων εργασίας.

Αντίθετα στις χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής, της Ασίας ακόμη και στην Ουκρανία θα πρέπει να ληφθούν μέτρα εξωτερικής και αναπτυξιακής πολιτικής ώστε να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που οδήγησαν στην κρίση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης