WSJ: Τι καταργούν από την ελληνική πρόταση οι δανειστές - Οι αλλαγές που απαιτούν

WSJ: Τι καταργούν από την ελληνική πρόταση οι δανειστές - Οι αλλαγές που απαιτούν

Θέλουν παντού ΦΠΑ 23% εκτός από μη επεξεργασμένα τρόφιμα, ενέργεια, νερό και ξενοδοχεία(13%) και φάρμακα, βιβλία και θέατρο(6%) - Ζητούν περικοπές αμυντικών δαπανών 400 εκατ.ευρώ, μείωση προσωπικού και εξοπλιστικών προγραμμάτων

WSJ: Τι καταργούν από την ελληνική πρόταση οι δανειστές - Οι αλλαγές που απαιτούν
Σβήνουν και γράφουν πάνω στην τελευταία ελληνική πρόταση οι δανειστές απορρίπτοντας μέτρα και ζητώντας άλλα που θεωρούν ότι πρέπει να εφαρμοστούν για να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με την αμερικανική Wall Street Journal, παραμένει ο ακραίος διχασμός ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της σχετικά με τα μέτρα που η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται να εφαρμόσει πριν λάβει το απεγνωσμένα απαραίτητο πακέτο βοήθειας.

Κλείσιμο
Η Wall Street Journal αποκαλύπτει πεντασέλιδο έγγραφο, το οποίο ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί, στο οποίο περιγράφονται τα λεγόμενα προαπαιτούμενα μέτρα για τα οποία η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί, καθώς και το feedback των πιστωτών σχετικά με αρκετές αναθεωρήσεις μέσω αλλαγών (track changes). Τα σημεία-κλειδιά της διαφωνίας είναι η φορολόγηση των επιχειρήσεων και η αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με το έγγραφο. 


Τι αλλάζει σε ΦΠΑ, συντάξεις
Οι κυριότερες αλλαγές που αξιώνουν οι πιστωτές εστιάζονται στην αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ, στις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό με την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από τις 30 Ιουνίου του 2015, στην διαγραφή της σκέψης για επιβολή εφ' άπαξ φορολογίας 12% στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 500 χιλιάδων ευρώ, αλλά και πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/2010 για τις συντάξεις.

Εις ό,τι αφορά ειδικώς τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, οι δανειστές:

-Ενοποιούν τη φορολόγηση όλων των προϊόντων στον υψηλό συντελεστή 23%.

Εξαιρούνται και μεταφέρονται ή παραμένουν

- Σε συντελεστή 13%: Μη επεξεργασμένα τρόφιμα, ενέργεια (δηλαδή τιμολόγια ΔΕΗ και φυσικού αερίου), νερό και ξενοδοχεία. Η εστίαση μεταφέρεται σε συντελεστή 23%.

- Σε συντελεστή 6%: Φάρμακα, βιβλία και θέατρο. Απορρίπτεται η ελληνική πρόταση να υπαχθούν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6% οι ιατρικές προμήθειες γενικώς.
Ζητούν κούρεμα αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ.ευρώ και μείωση προσωπικού

Αντί για μειώσεις ύψους 200 εκατ.ευρώ στις αμυντικές δαπάνες το 2016 που προτείνει η ελληνική πλευρά, οι δανειστές ζητούν να περιοριστούν τα κονδύλια που κατευθύνονται στην άμυνα κατά 400 εκατ.ευρώ. Επιπλέον οι πιστωτές ζητούν μείωση προσωπικού, δηλαδή απολύσεις, αποστρατείες ή αναστολή των προσλήψεων και της εισαγωγής δόκιμων αξιωματικών στις στρατιωτικές σχολές και κυρίως θέτουν το ζήτημα της περικοπής εξοπλιστικών προγραμμάτων.



Διαβάστε τι καταργούν από την ελληνική πρόταση οι δανειστές







Αναλυτικότερα, το κείμενο που δημοσιεύει η Wall Street Journal είναι το ακόλουθο:

1. Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 2015 και Μεσοπρόθεσμο 2016-19

Υιοθέτηση (από την 1η Ιουλίου 2015) ενός αποτελεσματικού, συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2015 και δημιουργία ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής για το 2016-2019, το οποίο θα στηρίζεται σε ένα σημαντικό και αξιόπιστο πακέτο μέτρων. Το νέο δημοσιονομικό «μονοπάτι» θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 1%, 2%, 3% και 3,5% του ΑΕΠ για τα έτη 2015, 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα. Στο «πακέτο» περιλαμβάνονται μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ, επιπλέον φορολογικά μέτρα, μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, μεταρρυθμίσεις ώστε να αντιμετωπιστεί η υστέρηση στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και άλλα παραμετρικά μέτρα τα οποία παρουσιάζονται αναλυτικότερα.

2. Μεταρρύθμιση ΦΠΑ
Εφαρμογή μέτρων ώστε να υπάρξει μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος που αφορά τον ΦΠΑ, από την 1η Ιουλίου 2015. Η μεταρρύθμιση έχει στόχο έσοδο 0,74% του ΑΕΠ (ο στόχος απορρίπτεται από τους πιστωτές) σε ετήσια βάση. Το νέο σύστημα ΦΠΑ θα: I. Ενοποίηση των συντελεστών σε έναν βασικό συντελεστή 23% και έναν μειωμένο συντελεστή 13% για μη επεξεργασμένα, βασικά (απορρίπτεται από τους δανειστές) τρόφιμα, την ενέργεια, το νερό, την εστίαση (απορρίπτεται από τους δανειστές) και τα ξενοδοχεία και ένα εξαιρετικά χαμηλό συντελεστή 6% για ιατρικές προμήθειες (απορρίπτεται από τους δανειστές), φάρμακα, βιβλία και θέατρα και ii. Βελτίωση των εξαιρέσεων προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση και iii. Κατάργηση των εξαιρέσεων, συμπεριλαμβανομένης και αυτής που ισχύει για τα νησιά.

3. Μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής
Εφαρμογή νόμων ώστε να: αποκλειστεί η πιθανότητα φοροαποφυγής (π.χ. περαιτέρω περιορισμοί προκειμένου κάποιος να χαρακτηρισθεί ως αγρότης), λήψη μέτρων ώστε να αυξηθούν τα έσοδα από τη φορολόγηση επιχειρήσεων το 2015. Στο σημείο αυτό οι δανειστές προσθέτουν ότι θα πρέπει να: εφαρμοστεί η προείσπραξη κατά 100% του φόρου των εσόδων από επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών, έως τα τέλη του 2016, κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος για τους αγρότες. Αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Προσθήκη των δανειστών: κατάργηση των επιδοτήσεων για το πετρέλαιο στους αγρότες και εφαρμογή καλύτερων όρων προκειμένου κάποιος να θεωρηθεί «ικανός» προκειμένου να υπαχθεί σε αυτό (να περιληφθεί η μείωση των δαπανών από τις φοροελαφρύνσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης στον προϋπολογισμό του 2016).

Αναφορικά με τη μεταρρύθμιση στην αξία των ακινήτων ανά ζώνη, να υπάρξει προσαρμογή των φόρων ακίνητης περιουσίας προκειμένου, εάν χρειαστεί, να διασφαλιστούν τα προβλεπόμενα έσοδα, για 2015 και 2016, από τη φορολόγηση των ακινήτων, τα οποία φθάνουν στα 2,65 δισ. ευρώ και να υπάρξει φορολόγηση βασιζόμενη στα εισοδήματα

Εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων για τον κώδικα του φόρου εισοδήματος και των φορολογικών διαδικασιών: εφαρμογή ενός νέου ποινικού νόμου που αφορά την φοροδιαφυγή και την διαφθορά, ο οποίος θα βελτιώσει τον υπάρχοντα ειδικό νόμο 2523/1997 και οποιασδήποτε άλλης σχετικής νομοθεσίας και αντικατάσταση του Άρθρου 55 του Φορολογικού Κώδικα, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί ο ορισμός του τι είναι διαφθορά και απάτη για όλους τους τύπους φόρων. Κατάργηση όλων των Κωδικών Βιβλίων και Καταγραφής προστίμων, ακόμη και αυτών που επιβλήθηκαν βάσει του νόμου 2523/1997.

Εφαρμογή νόμων ώστε να βελτιωθεί ο νόμος για τον οργανικό προϋπολογισμό: α. Δημιουργία πλαισίου λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών, β. Σταδιακή κατάργηση των εκ των προτέρων ελέγχων από το Ελεγκτικό Συνέδριο και γ. Μεταφορά των αρμοδιοτήτων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε ότι αφορά τον έλεγχο των δημοσιονομικών, στην Ανεξάρτητη Αρχή και δ. Σταδιακή κατάργηση των ειδικών ελεγκτών έως τον Ιανουάριο του 2017.

Έως τον Σεπτέμβριο του 2015: α. Απλοποίηση του χρονοδιαγράμματος που αφορά τον φόρο εισοδήματος, β. Επανασχεδιασμός και ενοποίηση στον Φορολογικό Κώδικα της έκτακτης εισφοράς για το 2016, γ. Εφαρμογή μίας σειράς προστίμων ώστε να υπάρξει επιτυχής εφαρμογή του Φορολογικού Κώδικα. Στο σημείο αυτό υπάρχει προσθήκη από τους δανειστές: δ. Και άλλες μεταρρυθμίσεις οι οποίες προτείνονται στην αξιολόγηση του ΔΝΤ (Νο. 14/151).

Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης