Μπρος γκρεμός και πίσω... «κόκκινες γραμμές» για την κυβέρνηση

Μπρος γκρεμός και πίσω... «κόκκινες γραμμές» για την κυβέρνηση

Παραμένει ανυποχώρηση στο θέμα των συντάξεων - Ανοιχτό το ενδεχόμενο πληρωμής του ΔΝΤ ακόμα και χωρίς συμφωνία - Στοχοποιούν Στουρνάρα για να «στριμώξουν» την ΕΚΤ

Μπρος γκρεμός και πίσω... «κόκκινες γραμμές» για την κυβέρνηση
Να ξεφύγει από τον έλεγχο τείνει πλέον η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές, λίγο πριν την τελική ευθεία προς την Σύνοδο Κορυφής και το Eurogroup της Δευτέρας.

«Έχει χαθεί η αξιοπιστία, δεν μας πιστεύουν» έλεγε παράγοντας που ζει από κοντά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Το πρόβλημα παραδέχτηκε και ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο Eurogroup την Πέμπτη, για αυτό και κατέθεσε σαν εχέγγυο την πρόταση για αυτόματες περικοπές αν πέσουν έξω τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση.
 
Κλείσιμο
Η κατάσταση όμως περιγράφεται πια ως  εξαιρετικά δύσκολη από όσους έζησαν από κοντά το κλίμα στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα βρέθηκε ξανά απομονωμένη και το μήνυμα αυτό θα μεταφέρει στον πρωθυπουργό ο κύριος Γιάνης Βαρουφάκης, στην επικοινωνία που θα έχουν μέσα στο Σαββατοκύριακο, αφού επιστρέψει ο κύριος Αλέξης Τσίπρας από τη Μόσχα και πριν ταξιδέψουν και οι δύο ξανά στις Βρυξέλλες.
 
Στον πανικό της μάλιστα, εφόσον διαπιστωθεί αδιέξοδο ξανά την Δευτέρα, η κυβέρνηση εξετάζει σαν κίνηση τακτικής και το ενδεχόμενο –παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες δηλώσεις- να πληρώσει κανονικά την δόση προς το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου, έστω και αν δεν υπάρχει τότε συμφωνία, ώστε να έρθει αντιμέτωπη στη συνέχεια μόνον με την ΕΚΤ, απέναντι στην οποία έχει στρέψει ήδη τα βέλη της στοχοποιώντας τον Έλληνα κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα.

Θεωρούν μάλιστα με την τακτική αυτή ότι η ΕΚΤ θα έβαζε «νερό στα κρασί της» για να μη θεωρηθεί πως συμπεριφέρεται «εκδικητικά» στη χώρα μας, στερώντας της την ρευστότητα σε περίπτωση που βρεθεί εκτός προγράμματος.
 
Στην κυβέρνηση προετοιμάζονται πάντως ήδη για έναν νέο γύρο του «blame game» που παίζεται τις τελευταίες ημέρες, με την κυβέρνηση να κατηγορεί τους θεσμούς και ειδικά το ΔΝΤ πως έχουν εμμονές με τις συντάξεις και το ΕΚΑΣ, ενώ θέλουν και να ταπεινώσουν την κυβέρνηση, ενώ από πλευράς τους οι δανειστές ψέγουν την κυβέρνηση πως έχασε όλες τις ευκαιρίες που αυτοί της προσέφεραν ή ότι λέει ψέματα τόσο στους ίδιους όσο και στον ελληνικό λαό για τις πραγματικές απαιτήσεις τους και τα μέτρα που απαιτούνται.
 
Στην φάση αυτή πάντως, κανείς δεν μιλά για υποχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα των συντάξεων. Παράγοντες μάλιστα που γνωρίζουν πώς παίζεται η διαπραγμάτευση, εκφράζουν και την εκτίμηση πως η κυβέρνηση κάνει «διαπραγμάτευση για την διαπραγμάτευση», ότι κινείται δηλαδή με μοναδικό σκοπό να «κατασκευάσει» ενόχους, για να μη χρεωθεί η ίδια τις ευθύνες για ενδεχόμενη ρήξη.
 
Στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα μάλιστα αρχίζουν όλο και περισσότεροι να λένε πως πρέπει να υπάρξει μία άλλου είδους αντεπίθεση, προτείνοντας να ζητήσει ο Πρωθυπουργός σύγκληση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ή προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ως τα πιο διαλλακτικά όργανα της ΕΕ,  για να αναστρέψουν την σκληρή γραμμή των θεσμών και των κυβερνήσεων κατά της Αθήνας.
 
Και οι ίδιοι παραδέχονται όμως πως μετά από 5 μήνες δαπραγματεύσεων, τα περιθώρια αντίδρασης της κυβέρνησης είναι πολύ στενά και πως δεν φαίνεται να υπάρχει συντεταγμένο σχέδιο και στρατηγική αντιμετώπισης και διαχείρισης των συνεπειών μίας χρεωκοπίας. Οι κύκλοι αυτοί έλεγαν μάλιστα πως «έχουμε εντολή να κάνουμε διαπραγμάτευση αλλά αν κάνουμε πίσω στις αξιώσεις των δανειστών, τότε η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση να παραμένει στην εξουσία».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης