Βαρουφάκης στην «Αυγή»: Έτσι θα βγούμε ξανά στις αγορές

Βαρουφάκης στην «Αυγή»: Έτσι θα βγούμε ξανά στις αγορές

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει ότι η λύση θα ήταν ένα δάνειο με χαμηλό επιτόκιο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, η αγορά των ομολόγων μας που κατέχει η ΕΚΤ και η απόσυρσή τους

Βαρουφάκης στην «Αυγή»: Έτσι θα βγούμε ξανά στις αγορές
Το σχέδιο του για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές αποκάλυψε σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, εστιάζοντας στο «μείζον ζητούμενο», όπως το χαρακτήρισε.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη το μεγάλο πρόβλημα έγκειται στα SMP ομόλογα του Δημοσίου - ονομαστικής αξίας 27 δισ. ευρώ - που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ. Από τη μια γιατί ωριμάζουν σύντομα δημιουργώντας σημαντικό χρηματοδοτικό κενό στο Ελληνικό Δημόσιο, καθώς πρέπει να αποπληρωθεί άμεσα η ΕΚΤ. Από την άλλη, έτσι που «κάθονται» στον ισολογισμό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας δεν επιτρέπουν στην Ελλάδα τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, με αποτέλεσμα το Ελληνικό Δημόσιο να μην μπορεί να επωφεληθεί από τα χαμηλά επιτόκια που προσφέρει το εν λόγω πρόγραμμα στα άλλα κράτη-μέλη.

Η λύση, λοιπόν, θα ήταν «ένα δάνειο 30ετίας με χαμηλό επιτόκιο (1,5%) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) στην Ελλάδα, η αγορά αυτών των ομολόγων από την Ελλάδα και η απόσυρσή τους. Έτσι το χρέος στην ΕΚΤ μετατίθεται στο μέλλον (καθώς περνά στον ESM) με χαμηλό επιτόκιο και με το Ελληνικό Δημόσιο να εισέρχεται στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, κάτι που θα καταστήσει τους ιδιώτες έτοιμους να αγοράσουν νέες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων, επιστρέφοντας τη χώρα στις χρηματαγορές», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών στην «Αυγή της Κυριακής».

Κλείσιμο
Τόνισε ακόμη ότι αν η Ελλάδα βγει ξανά στις αγορές, ένα μεγάλο μέρος του χρέους προς το ΔΝΤ θα μπορούσε να καλυφθεί με εκδόσεις νέων ομολόγων, υποστηριζόμενες από την ποσοτική χαλάρωση.


«Όσο δεν καταργείται ο ΕΝΦΙΑ, νιώθουμε υπόλογοι»

Ερωτηθείς για τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Βαρουφάκης τον χαρακτήρισε ως έναν φόρο αποκρουστικό, που σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταργηθεί. «Όσο δεν γίνεται αυτό, νιώθουμε όλοι μας υπόλογοι στον ελληνικό λαό, όμως η κατάργησή του, έστω και σταδιακή, θα γίνει όταν λήξει η διαπραγμάτευση και βρεθούν ισοδύναμοι φόροι από τη μεγάλη ακίνητη περιουσία», υπογράμμισε.

Ο υπουργός Οικονομικών προβλέπει ακόμη στην ίδια συνέντευξη ότι δεν τίθεται θέμα μη υπερψήφισης της συμφωνίας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ξορκίζει τις φήμες περί παραίτησής του, σημειώνοντας με νόημα ότι «κανείς δεν πρόκειται να ρίξει την ασπίδα, πριν δικαιώσουμε όλοι μαζί τους πολίτες. Σε πείσμα όσων τρομοκρατούνται με την ιδέα ότι θα πετύχουμε». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης