CNBC: Μετά τα ομόλογα η ΕΚΤ έχει τώρα να αντιμετωπίσει το ζήτημα της Ελλάδας

CNBC: Μετά τα ομόλογα η ΕΚΤ έχει τώρα να αντιμετωπίσει το ζήτημα της Ελλάδας

«Υπάρχουν κάποιες κόκκινες γραμμές που είναι μη διαπραγματεύσιμες από την ΕΚΤ» υπενθυμίζει ο Doug Rediker, της International Capital Strategies

CNBC: Μετά τα ομόλογα η ΕΚΤ έχει τώρα να αντιμετωπίσει το ζήτημα της Ελλάδας
Μετά το ιστορικής σημασίας πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που ανακοίνωσε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ένα ακόμα τεράστιο ζήτημα να διευθετήσει: το ζήτημα της Ελλάδας, τονίζει το CNBC, καθώς η χώρα προσέρχεται στις κάλπες την Κυριακή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι θα είναι ο νικητής των εκλογών έχει ταχθεί υπερ μιας επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους που κατέχει η ΕΚΤ, κάτι που η ίδια έχει αποκλείσει.

"Υπάρχουν κάποιες κόκκινες γραμμές που είναι μη διαπραγματεύσιμες από την ΕΚΤ" υπενθυμίζει ο Doug Rediker, της International Capital Strategies.

Η Ελλάδα έχει χρέος 350 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 27 δισ. ευρώ, σε μορφή ομολόγων, βρίσκονται στα χέρια της ΕΚΤ.

Πολλά από αυτά τα ομόλογα λήγουν το 2015, όπως τα ομόλογα 3,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και 3 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.
Κλείσιμο

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί μια χαλάρωση των όρων αποπληρωμής αυτών των ομολόγων.
"Η ΕΚΤ μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Μια λύση θα ήταν μια ανταλλαγή των ομολόγων με άλλα, μηδενικού επιτοκίου απεριόριστης διάρκειας" λέει ο Γιάννης Μηλιός, Υπεύθυνος της Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Μηλιό, η Ελλάδα θα αποπληρώσει το χρέος όταν η οικονομία της θα έχει αναπτυχθεί αρκετά και η αναλογία χρέους επί του ΑΕΠ θα έχει πέσει στο 20% από το 174%. Αυτό θα πάρει 58 χρόνια, όπως λέει.

Από την άλλη, ο Γιάννης Βαρουφάκης, οικονομολόγος και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προτείνει ένα διαφορετικό σχέδιο. Αν και συμφωνεί με το μηδενικό επιτόκιο απεριόριστης διάρκειας προτείνει να συνοδεύεται με warrants του ελληνικού ΑΕΠ.

Αυτό σημαίνει ότι η αποπληρωμή των ομολόγων γίνεται με βάση του ΑΕΠ της χώρας, δηλαδή θα γίνει όταν η οικονομία αναπτυχθεί.

Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να αποπληρώσει αμέσως την ΕΚΤ βάζει την Ελλάδα σε μια πολύ δύσκολη θέση, τονίζει το CNBC.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ ρισκάρει να το παρατραβήξει, δηλώνει ο Rediker. "Δεδομένου ότι η ΕΚΤ ελέγχει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και έχει την εποπτεία τους, μια αντιπαλότητα με την ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για την ελληνική κυβέρνηση" προσθέτει.

Εάν σταματήσει να δίνει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες αυτές θα μπορούσαν να καταρρεύσουν, οδηγώντας τη χώρα έξω από το ευρώ, λέει το CNBC, προσθέτοντας ότι ο Μηλιός δεν θεωρεί πιθανό αυτό το αποτέλεσμα. "Κανείς στην Ευρωζώνη δεν θέλει την κατάρρευση των τραπεζών. Θα ήταν σαν μια κατάρρευση της Lehman Brothers εις διπλούν. Κανείς δεν θέλει να βάλει σε κίνδυνο το μέλλον της Ευρωζώνης".

Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης