Hedge funds: Το πολιτικό ρίσκο ανεβαίνει - Στοπ στις εισροές για την Ελλάδα

Hedge funds: Το πολιτικό ρίσκο ανεβαίνει - Στοπ στις εισροές για την Ελλάδα

Συστηματικοί πωλητές στο ΧΑ τα hedge funds που στήριξαν την αγορά στο παρελθόν - Κοιτούν δημοσκοπήσεις και stress tests


Hedge funds: Το πολιτικό ρίσκο ανεβαίνει - Στοπ στις εισροές για την Ελλάδα
Συστηματικοί πωλητές είναι πλέον στην ελληνική αγορά τα ίδια hedge funds που τη στήριξαν το προηγούμενο διάστημα, πληροφορία η οποία δικαιολογεί και τη σημερινή εικόνα στο χρηματιστηριακό ταμπλό, όπου o Γενικός Δείκτης κινήθηκε με απώλειες άνω του 1%, ακόμα και μετά την απόφαση του οίκου FTSE να μην υποβαθμίσει την ελληνική αγορά στην κατηγορία των αναδυόμενων.

Με το πολιτικό ρίσκο να αυξάνεται πλέον αισθητά, τα funds του εξωτερικού έχουν αναστείλει κάθε νέα επένδυση στην Ελλάδα. Τα συμπεράσματα των δημοσκοπήσεων του Σαββατοκύριακου, που δείχνουν το ΣΥΡΙΖΑ να σταθεροποιεί το προβάδισμά του έναντι της Νέας Δημοκρατίας πάνω από τις 3,5 ποσοστιαίες μονάδες, προβληματίζουν έντονα τους ξένους.

Ήδη, η ανησυχία αυτή αποτυπώνεται και στις εκθέσεις των οίκων, με την Bank of America Merrill Lynch να προβλέπει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και να προειδοποιεί ότι μία εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει σε κίνδυνο το πρόγραμμα προσαρμογής.

Την ίδια στιγμή, είναι σαφές ότι οι ξένοι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής εν όψει και της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων των stress tests των ελληνικών τραπεζών, που προβλέπεται έως τα τέλη του Οκτωβρίου.

Υπό αυτές τις συνθήκες, τα hedge funds όχι μόνο αναστέλλουν τις κινήσεις τους στην ελληνική αγορά, αλλά βγαίνουν και πωλητές, και μάλιστα συστηματικά.
Κλείσιμο

Έτσι, η διατήρηση του Χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές από τον οίκο FTSΕ δεν φαίνεται να "συγκίνησε" ιδιαίτερα τους επενδυτές, μετά βέβαια και την εκτόξευση του δείκτη την περασμένη Παρασκευή. Βέβαια σε ορισμένες μετοχές υπήρξε προσφορά και γύρισμα ακόμη και σε θετικό πρόσημο. Ο τζίρος παρέμεινε σε  μέτρια επίπεδα αφού δεν ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ.

Ο οίκος FTSE στην ετήσια αναθεώρηση των παγκόσμιων δεικτών του ανακοίνωσε ότι διατηρεί για ακόμα ένα χρόνο την ελληνική αγορά στη λίστα με τις υπό παρακολούθηση αγορές με το ερώτημα της υποβάθμισης σε "αναδυόμενη". Η εξέλιξη θεωρείται θετική, αφού η ελληνική αγορά μπορεί να προσελκύει τόσο τα κεφάλαια των αναδυόμενων αγορών, όσο και των ανεπτυγμένων.

Στις επιμέρους μετοχές, με πτώση 3,27% στα 2,37 ευρώ έκλεισε η Εθνική διακινώντας πάνω από 6,6 εκατ. τεμάχια. Πτώση 4,26% στα 1,35 ευρώ για την Πειραιώς με όγκο 9,5 εκατ. μετοχών, απώλειες 1,5% στα 0,64 ευρώ για την Αlpha Bank και πτώση 1,4% στα 0,347 ευρώ για την Eurobank.

O OTE υποχώρησε 2,16% στα 11,35 ευρώ, ο ΟΠΑΠ με απώλειες 1,64% στα 12 ευρώ, ενώ η ΔΕΗ περιόρισε τις αρχικές απώλειες κλείνοντας οριακά χαμηλότερα στα 10,9 ευρώ.
Η Folli Follie πτωτικά 2,38% στα 30,75 ευρώ, τα ΕΛ.ΠΕ. ανοδικά 0,37% στα 5,44 ευρώ, ο Τιτάνας με 0,40% και κλείσιμο στα 20 ευρώ.

Πτώση 1,3% για την Jumbo στα 10,85 ευρώ, η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ με άνοδο 1% στα 8,05 ευρώ και ο Μυτιληναίος με απώλειες 0,60% στα 6,68 ευρώ.

Πτώση 1,57% στα 11,3 ευρώ για τη ΜΕΤΚΑ, κέρδη 1,5% στα 3,3 ευρώ για τον Ελλάκτωρα και κέρδη 2,46% στα 7,09 ευρώ για την ΕΧΑΕ. Σταθερή στα 3,4 ευρώ η ΓΕΚ Τερνα και στα 3,6 ευρώ η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με άνοδο 1,8%.

Πηγή: newmoney.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης