Ετεροχρονισμένη «Ανάσταση» θα κάνει η κτηματαγορά

Ετεροχρονισμένη «Ανάσταση» θα κάνει η κτηματαγορά

Την άλλη Παρασκευή θα υπογραφούν τα πρώτα συμβόλαια με φόρο υπεραξίας - Υπεγράφησαν οι υπουργικές αποφάσεις - Απαλάσσονται από ευθύνες οι συμβολαιογράφοι

Real estate market to go through its own "ressurection"
«Ανάσταση» για την κτηματαγορά αφού, μετά από έξι μήνες παλινωδιών, αναβολών και ανατροπών, υπεγράφησαν οι περιβόητες υπουργικές αποφάσεις για το νέο φόρο υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν και πάλι οι αγοραπωλησίες. Την Τρίτη του Πάσχα, οπότε θα λάβουν ΦΕΚ οι αποφάσεις, αναμένεται να εκδοθεί η εφαρμοστική εγκύκλιος και μέσα στην εβδομάδα να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας θα δηλώνεται ο φόρος υπεραξίας για στα συμβόλαια. Πρακτικά, αφού ενημερωθούν και οι συμβολαιογράφοι, τα πρώτα συμβόλαια μπορούν να αναμένονται από την ερχόμενη Παρασκευή.

Κρίσιμο παραμένει όμως αν οι συμβολαιογράφοι θα αποδεχθούν το νέο καθεστώς, ώστε να άρουν το εμπάργκο στη σύναψη συμβολαίων. Οι ενδείξεις που φτάνουν στο υπουργείο Οικονομικών είναι ενθαρρυντικές  γιατί, σε αντίθεση με το προηγούμενο καθεστώς –που ποτέ δεν εφαρμόστηκε στην πράξη λόγω των αντιδράσεων- δεν προβλέπεται πλέον ευθύνη των συμβολαιογράφων για παρατυπίες στον υπολογισμό του φόρου, εφόσον  δεν έχουν λάβει γνώση των ορθών στοιχείων από τους συναλλασσόμενους. Στην πράξη, θα πρέπει να αναμένεται τι στάση θα τηρήσει ο κλάδος, αφού ενημερωθεί πλήρως για τις αλλαγές.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, οι δύο αποφάσεις που εξέδωσε για τη λειτουργία του φόρου της υπεραξίας και το άνοιγμα της αγοράς ακινήτων, οδεύουν προς το Εθνικό Τυπογραφείο, μετά από συμφωνία που επιτεύχθηκε και με την Ένωση των Συμβολαιογράφων.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr 
Κλείσιμο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης