Eurogroup: «Ψήφο εμπιστοσύνης» από τους εταίρους ζητά η Αθήνα

Eurogroup: «Ψήφο εμπιστοσύνης» από τους εταίρους ζητά η Αθήνα

Διαβουλεύσεις με τους δανειστές πριν την επιστροφή της Τρόικας - Στουρνάρας: «Μέχρι τον Ιούνιο έχω δουλειά, μετά τα πάντα είναι ανοιχτά»- Ποιες είναι οι δύο κινήσεις σύμφωνα με τις οποίες θα λυθεί το πρόβλημα του «κενού»

Σύλληψη για παράνομο στοίχημα στην Κόρινθο
Eurogroup: «Ψήφο εμπιστοσύνης» από τους εταίρους ζητά η Αθήνα
«Μασάζ» σε… 16 υπουργούς Οικονομικών για να καθησυχάσει τις κυβερνήσεις τους και να ζητήσει πίστωση χρόνου για να μην πιέζουν την Αθήνα για πρόσθετα μέτρα, επιχειρεί από σήμερα στο Λουξεμβούργο ο Γιάννης Στουρνάρας. Η Αθήνα κινείται «μεταξύ σφύρας και άκμονος» αφού από τη μια η ηγεσία της Τρόικας (Κομισιόν και ΔΝΤ) δίνει το μήνυμα «αφήστε την Ελλάδα να πάρει μια ανάσα», αλλά από την άλλη οι υφιστάμενοί της (ελεγκτές και στελέχη ανάλυσης σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον) πιέζουν αφόρητα την κυβέρνηση μιλώντας συνεχώς -μέσω εκθέσεων και email- για δημοσιονομικό κενό, πρόσθετα μέτρα 2015-2016, απολύσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων, νέες αυξήσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο κλπ. Σε λίγες εβδομάδες μάλιστα αναμένεται και έκθεση με της φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν, που θα καθορίσει εν πολλοίς αν απαιτούνται νέα μέτρα το 2014.

Για πρώτη φορά πάντως, ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν συντάχθηκε ανοιχτά με την άποψη του ΔΝΤ που από την πρώτη στιγμή ζητούσε να μην εφαρμοστεί τόσο σκληρό πρόγραμμα λιτότητος στην Ελλάδα. «Τώρα που τα ελλείμματα μειώνονται, μπορεί να περιοριστεί ο ρυθμός δημοσιονομικής προσαρμογής» είπε για την Ελλάδα ο κ.Ρεν. Εννοεί  δηλαδή πως και αν δεν βγαίνουν «τα νούμερα» στο Μνημόνιο, μπορούν οι στόχοι να μετατεθούν χρονικά για αργότερα, εφόσον η Ελλάδα δεν παράγει πλέον ελλείμματα. Το ίδιο είπε προ ημερών και η Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας πως δεν θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα στη χώρα μας.

Κλείσιμο
Και οι δύο τους όμως έχουν καά νου ότι το χρέος δεν θα καταστεί βιώσιμο, αν οι ευρωπαίοι εταίροι και πιστωτές –οι κυβερνήσεις της ΕΕ δηλαδή- δεν δεχθούν ελάφρυνση ή «μείωση» του ελληνικού χρέους. Η σχετική συζήτηση «σιγοβράζει» καθώς η σχετική δέσμευση υπάρχει εκ μέρους των εταίρων, αλλά μέχρι τον Απρίλο θα ερίζουν για τον τρόπο που αυτή θα εκπληρωθεί.

Αν και η Ελλάδα δεν βρίσκεται μέσα στην επίσημη «ατζέντα» του Eurogroup, ο κ.Στουρνάρας θα προσπαθήσει να κλείσει τη συζήτηση για το δημοσιονομικό «κενό» της διετίας 2015 – 2016, θέλοντας να πείσει τους ευρωπαίους ομολόγους του πως η είναι πρόωρη η συζήτηση που εγείρει η ομάδα Τόμσεν (αναμένεται να επιστρέψει στην Αήνα στις 18 Οκτωβρίου) και πως, τελικά, πιέσεις και ανησυχίες δεν δικαιολογούνται, ενώ προκαλούν και αβεβαιότητα που απειλεί τόσο την προσπάθεια επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές όσο και την ίδια την σταθερότητα της κυβέρνησης.

Από την άλλη, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει για τα μέτωπα που παραμένουν ανοικτά με την τρόικα για την εκταμίευση  της δόσεως του 1 δισ. ευρώ, όπως ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα και το σχέδιο  αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ, για τις οποίες οι κ.κ. Γιάννης Στουρνάρας και Φώφη Γεννηματά έχουν ετοιμάσει ουσιαστικά καινούργια και πλήρη επιχειρηματολογία για να αποφευχθεί το «λουκέτο».  

 

Αυτό που ανησυχεί όμως τον Γιάννη Στουρνάρα αυτήν την ώρα, δεν είναι η δόση, όσο και αν αυτή καθυστερήσει. Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ολοκληρώνεται η κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου 2014 – 2017, εξειδικεύονται   οι παρεμβάσεις των 5,5 δισ. ευρώ που θα προβλέπει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014 και ετοιμάζεται και ένα τρίτο δάνειο προς τη χώρα μας, όπως προανήγγειλε χθες από την Ουάσιγκτον ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Και από αυτά εξαρτώνται πολλά περισσότερα αυτή τη φορά, καθώς οι τρέχουσες δανειακές ανάγκες δεν είναι απειλητικές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης