PROTOTHEMA

Οικονομία

Αποκαλυπτήρια για το προσχέδιο στη Βουλή

Προϋπολογισμός «έκπληξη» ακόμα και για την Τρόικα

Προϋπολογισμός «έκπληξη» ακόμα και για την Τρόικα

Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2014 - Το μεγάλο «στοίχημα» της κυβέρνησης για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013

Ανατροπές και εκπλήξεις για όλους θα κρύβει, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ο νέος κρατικός προϋπολογισμός για το 2014. Σε «κλειδί» των εξελίξεων αναδεικνύεται το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, αφου αυτό θα αποτελέσει και την αφετηρία στον «οδικό χάρτη» για την ελληνική οικονομία κατά 2014.


Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται πως δε θέλει να κάνει τη χάρη στην Τρόικα να «κουρέψει» τις εκτιμήσεις του και επιμένουν σε πιο φιλόδοξους στόχους για τη νέα χρονιά, που θα πήγαιναν όμως εκ προοοιμίου χαμένοι αν αποδέχονταν τις απαιτήσεις των ελεγκτών για μηδενικό πλεόνασμα φέτος, της τάξεως του 80-100 ευρώ το πολύ. Δεν αποκλείεται έτσι «να τρίβουν τα μάτια τους» οι ξένοι ελεγκτές αν ψάχνουν και δεν βρίσκουν πουθενά το ποσό αυτό στο οποίο πίστευαν πως συμφώνησαν τελικά με την κυβέρνηση, πριν την αναχώρησή τους από την Αθήνα την προηγούμενη Κυριακή.

Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού γραφόταν μέχρι πολύ αργά το βράδυ και θα παρουσιαστεί στις 12 το μεσημέρι από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κύριο Χρηστο Σταϊκούρα, αμέσως μετά την κατάθεσή του στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, το «παζάρι» με την Τρόικα για τα νούμερα του 2013, που θα οριοθετούσαν τους στόχους και τα μετρα και για το 2014, θα συνεχίζεται για αρκετές ημέρες ακόμη.

Παρότι προ δεκαημέρου είχε γίνει γνωστό πως «τα νούμερα του 2013 έκλεισαν», ύστερα από τις πιέσεις της Τρόικα, φαίνεται πως την τελευταία στιγμή  στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επικρατούσε η άποψη να επικρατήσει κατά τη σύνταξη του προσχεδίου η «γραμμή» της Αθήνας, που εκτιμά πως το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 θα είναι τελικά πολύ υψηλότερο φέτος, σε σχέση με όσο εκτιμούν οι απεσταλμένοι τν δανειστών.

Δύο «προσχέδια»


Με το σκεπτικό αυτό, μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής εχθές, ετοιμάζονταν δύο «προσχέδια» του νέου προϋπολογισμού:

-  Το πρώτο σενάριο που εξετάστηκε ήταν να μην υπάρχει στο προσχέδιο καμία αναφορά στο πρωτογενές πλεόνσμα του 2013, αλλά να κρατηθεί «μυστικό» προς το παρόν. Η τακτική αυτή στόχο θα έχει να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση να συλλέξει και νεώτερα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2013 (μέχρι να εκδοθούν τουλάχιστο τα οριστικά στοιχεία του Σεπτεμβρίου ή και του Οκτωβρίου) βάσει των οποίων θα μπορεί βάσιμα να υποστηρίζει τον Νοέμβριο, καταθέτοντας το τελικό σχέδιο του νέου προϋπολογισμού, πως το 2013 θα κλείσει με πολλαλάσιο πλεόνασμα από όσο επιμένει να εκτιμά η Τρόικα.

-  Το  δεύτερο σενάριο ήταν να μπει τελικά σαν πρόβλεψη στο προσχέδιο ένα πλεόνασμα 2-3 φορές μεγαλύτερο από όσο ζητά η Τρόικα, δηλαδή περίπου 250-300 εκατ. ευρώ ή και ελαφρώς υψηλότερο, αντί 80-100 εκατ. που επιμένουν οι δανειστές. Και αυτό το σενάριο πάλι, στηρίζεται στη λογική πως μέχρι την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού, θα υπάρξουν νεότερα στοιχεία που θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να υποστηρίξει βάσιμα ότι το πραγματικό πλεόνασμα στο τέλος του 2013 θα είναι ίσο ή και μεγαλύτερο από όσο η Αθήνα υποστηρίζει και, άρα, θα είναι «βιώσιμο» για να μπορούν να στηριχθούν επάνω του οι σχεδιασμοί και προβλέψεις της για  το 2014.

Νέα μέτρα

Αν και το προσχέδιο δεν θα αναφέρει πρόσθετες παρεμβάσεις, από το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 θα προκύπτει και αν θα απαιτηθούν νέα μέτρα για να επιστευχθούν οι στόχοι  για έσοδα και δαπάνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να προβλέπει  συνολικά αύξηση εσόδων κατά 2,5 δισ. ευρώ το 2014, αλλά και περικοπή δαπανών ύψους 2,7 δισ. ευρώ κυρίως από ασφαλιστικά ταμεία, από την υγεία, αλλά και τις ΔΕΚΟ, τις επενδύσεις, μισθούς και συντάξεις και τους ΟΤΑ. Για το 2014 το δημόσιο έλλειμμα (μαζί με τις πληρωμές για χρέη και τόκους) εκτιμάται ότι θα πέσει κάτω από 3% του ΑΕΠ. Προβλέπεται επίσης ανάπτυξη 0,6% έναντι ύφεσης 4% το 2013, αν και το οικονομικό επιτελείο διαβλέπει πως η χρονιά θα κλείσει με καλύτερα αποτελέσματα και σε αυτό το μέτωπο, όπως και με το πλεόνασμα, σε σχέση με τους στόχους στο προσχέδιο.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

eco07/10/201314:06

5,6 δις νεα μετρα για το 2014, με προβλεψη για επιπλεον μετρων αν χρειαστει...προσχεδιο προυπολογισμου 2014..

Απάντηση
Σαλουν07/10/201311:32

Tην Χρυση Τροικα ποτε θα την βαλετε μεσα που μας εχει καταληστευσει ??? μετρα μετρα φοροι φοροι,,,,,, ελεος ρεεεε παρτε δρομο και οι 300 της βουλης να ηρεμισουμε

Απάντηση
R07/10/201311:16

Οτάν αφήνεις τα παντα και τους πάντες απλήρωτους λογικό είναι να χεις ''πλεόνασμα'', προσωπικά εμένα το κράτος μου χρωστάει απο περσι κοντά στα δυο χιλιάδες ευρώ και μέχρι σήμερα δεν έχω παρει σεντ,ενω απ την αλλη χαράτσια,φόροι κτλπ τρέχουν κανονικα

Απάντηση
Χρήστος07/10/201311:10

Δώσε και άλλο πόνο σαμαρά μηπωςκαι τελικά ξυπνήση ο έλληνας.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία