PROTOTHEMA

Οικονομία

Πρόσθετες εγγυήσεις εάν δοθεί νέο "πακέτο" διάσωσης

Βενιζέλος: "Επιλεκτική χρεοκοπία" δεν σημαίνει "χρεοκοπία"

Βενιζέλος: "Επιλεκτική χρεοκοπία" δεν σημαίνει "χρεοκοπία"

Για 36 (!) λύσεις στο τραπέζι για τη συμμετοχή των ιδιωτών έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών

Την αισιοδοξία του ότι η οριστική λύση στο πρόβλημα χρέους της Ελλάδας που διχάζει την ΕΕ, θα δοθεί εγκαίρως και πάντως πριν τις 15 Σεπτεμβρίου εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος προσπάθησε να «απενοχοποιήσει» όχι μόνο την τυχόν συμμετοχή και το ρόλο των ιδιωτών επενδυτών στην λύση για το ελληνικό χρέος, αλλά και αυτήν ακόμα την  πιθανότητα να οδηγηθεί η χώρα σε «επιλεκτική χρεοκοπία».

Ουσιαστικά αποσυνέδεσε τον όρο από «πιστωτικό επεισόδιο» αφού υποστήριξε πως, σε τέτοια περίπτωση, δεν θα ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου και δεν θα πληρωθούν όσοι πόνταραν στη «χρεοκοπία» της χώρας.
Όπως τόνισε, «η λέξη "επιλεκτική χρεοκοπία" τρομάζει χωρίς λόγο. Δεν είναι πραγματική χρεοκοπία, δεν είναι πραγματικό οικονομικό γεγονός. Είναι αξιολόγηση των τριών οίκων αξιολόγησης στα ομόλογα. Εάν είμαστε ψύχραιμοι, συνετοί και έχουμε σχέδιο να εφαρμόσουμε, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα πάντα προς όφελός μας. Όλα γίνονται για να δοθεί μια λύση και διέξοδος».

 Στο «κόλπο» μπαίνει όμως και η παροχή εγγυήσεων, σε περίπτωση που υπάρξει ένα «γενναίο» πακέτο σωτηρίας. Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως όρος «εμπράγματες εγγυήσεις» στο επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup, αν και δεν αφορά την Ελλάδα αλλά την γενική επίθεση στο ευρώ  «καλό είναι να υπάρχει στο τραπέζι. Εάν αντιμετωπίσουμε θέματα εγγυητικών μηχανισμών, πρέπει να το κάνουμε. Με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση του χρέους και επαναγορά ομολόγων, εάν τεθούν τέτοια θέματα. Σε κάθε περίπτωση το όλο ζήτημα των εγγυήσεων συνδέεται με τον ρόλο του νέου μηχανισμού χρηματοοικονομικής σταθερότητας».

Η λύση που περιμένει ο κ. Βενιζέλος για την Ελλάδα είναι ένα «κρυστάλλινο» και ισχυρό μήνυμα για απόλυτη κάλυψη για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, είτε από την ΕΚΤ, είτε από τα κράτη- μέλη και άλλους θεσμούς, όπως ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης.

«Η θέση μου στο Eurogroup», είπε, «ήταν ότι εμείς είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε ένα νέο πρόγραμμα, αλλά θέλουμε όλα αυτά να κινηθούν τώρα, τις επόμενες εβδομάδες, πριν από τη 15η Σεπτεμβρίου και την 6η δόση».  
Πρόσθεσε δε, επιτατικά ότι εμείς θέλουμε:

-   Απάντηση που θα καθησυχάζει τις αγορές
-   Λύση πριν από τη 15η Σεπτεμβρίου
-    Πλήρη θεσμική κάλυψη για τις δανειακές ανάγκες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

 Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η πολιτική συναίνεση ισχυροποιεί την Ελλάδα και πως «η πρόσκληση στην αντιπολίτευση για από κοινού διαπραγμάτευση είναι πάντα ανοικτή».

Πάντως, στον ΚΤΕ οικονομίας του ΠΑΣΟΚ αργά την Τρίτη ο κ.  Βενιζέλος είπε ότι μέχρι τις 16 Αυγούστου πρέπει να έχει βρεθεί ένα πολυνομοσχέδιο με ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό, την τουριστική κατοικία, τα φρουτάκια, τις φορολογικές ρυθμίσεις και τις ρυθμίσεις για τις τράπεζες, ενώ από τις 22 Αυγούστου μέχρι την 1  Σεπτεμβρίου πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις για το νέο δανεισμό.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

ΜΑΧΑΩΝ18/07/201111:04

Έπειδή ΑΥΤΟΣ φαίνεται πώς "οταν γεννήθηκε,δέν πέρασε (κάν)άπό Πιτσιρικάς,θεωρεί πώς καί τό "Ιδιο συνέβη καί μέ τούς ύπόλοιπους."Ε-ΟΧΙ κύριε ("αν είναι δυνατόν)..δεν είναι ΕΤΣΙ. Δέν είναι καθόλου "ετσι....Γραμματική Τζαρτζάνου, έκδόσεις 1960 σελίς 58 ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Ε (τά Έπίθετα) .. Όρισμός.Γενικές παρατηρήσεις ,παράγραφος 105...Έ π ί θ ε τ α λέγονται αί λέξεις,αί όποίαι σημαίνουν ποιότητα "η Ι Δ Ι Ο Τ Η Τ Α - Ο Υ Σ Ι Α Σ Τ Ι Κ Ο Υ τινος....Καί ΑΝ πάς ( ΑΝ λέω πάς )σέ όποιοδήποτε Λεξικό Τεχνικό "η ΜΗ,...."Αστα καλύτερα νά πάνε στό διάολο, διότι ΕΚΕΙΝΟ τό....DEFAULT...Μόνον μέ λέξεις ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ συνάδει...Μόνον μέ παράνομες λέξεις πού ΣΕΡΝΟΥΝ πίσω τους ΟΛΟΝ τόν Κώδικα Ποινικής Δικονομίας...."Ε, "αει Σιχτίρ λοιπόν ΕΣΕΙΣ καί "ολοι Έκείνοι πού συνετέλεσαν ούτως "ωστε, νά προσπαθήτε νά καταντήσετε τούς Νόμους "Αντρο Άνηθικότητος, προσπαθώντας έπί πλέον νά βγάλετε καί τούς "αλλους τρελλούς. "Ε "αει Σιχτίρ λοιπόν ΕΚΜΑΥΛΙΣΤΕΣ "η ....Δημαγωγοί (κατά τόν "αλλον συνάδελφό σας)....

Απάντηση
mgp13/07/201112:00

Αυτό θα πεί στου κουφού την πόρτα πάρε την πόρτα και φύγε... Επιλεκτική Χρεωκοπία, δηλαδή η επιλεκτική κάνει την διαφορά;;; Δεν είναι χρεωκοπία λέει (σαν να λέμε δεν είναι χοίρος αυτός αλλά γουρούνι;;;) χαχαχα! καλό... Το άλλο με τον ΓΑΠ το ξέρεις;;;;;

Απάντηση
ΑΣΕ ΡΕ!13/07/201108:04

ΩΧ Η ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΝΗΣΙΩΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕ!

Απάντηση
ΝΙΚΟΣ13/07/201105:38

Τι ειχεσ Γιαννημ' ,τι ειχα παντα...

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία