«Ο Ζητιάνος» του Ανδρέα Καρκαβίτσα ανεβαίνει και πάλι στη θεατρική σκηνή

«Ο Ζητιάνος» του Ανδρέα Καρκαβίτσα ανεβαίνει και πάλι στη θεατρική σκηνή

Η ιστορία του ζητιάνου είναι ιδιαίτερα επίκαιρη γιατί αναφέρεται σε μια εποχή ιδιαίτερων ανακατατάξεων, πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών παρουσιάζοντας αναλογίες με τη σημερινή κρίσιμη κατάσταση που βιώνουμε

«Ο Ζητιάνος» του Ανδρέα Καρκαβίτσα ανεβαίνει και πάλι στη θεατρική σκηνή
Ένα από τα πιο διάσημα πρόσωπα της ελληνικής λογοτεχνίας, «Ο Ζητιάνος» του Ανδρέα Καρκαβίτσα, ανεβαίνει και πάλι στη θεατρική σκηνή, μετά την περσινή επιτυχία της πρώτης εμφάνισης την περασμένη άνοιξη, φέροντας πάντα τη σκηνοθετική σφραγίδα της ομάδας Anima. 



 
«Ο Ζητιάνος» του Καρκαβίτσα, αναφερόμενος στην εποχή της προσάρτησης της Θεσσαλίας στο Ελληνικό κράτος, σκιαγραφεί την κατάσταση ενός χωριού του θεσσαλικού κάμπου και των κατοίκων του, οι οποίοι κυριαρχημένοι από ταπεινά ένστικτα, παγανιστικές δοξασίες, φτώχεια και αμάθεια, γίνονται υποχείρια ενός δαιμόνιου επαγγελματία Επαίτη, ο οποίος τους οδηγεί προς την καταστροφή.

Κλείσιμο
«Η ιστορία του ζητιάνου είναι ιδιαίτερα επίκαιρη γιατί αναφέρεται σε μια εποχή ιδιαίτερων ανακατατάξεων, πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών παρουσιάζοντας αναλογίες με τη σημερινή κρίσιμη κατάσταση που βιώνουμε. Η ιστορία διαδραματίζεται την περίοδο της προσάρτησης της Θεσσαλίας στην Ελλάδα το 1881 και της δημιουργίας των νέων συνόρων του Ελληνικού κράτους. Αυτά τα χρόνια αλλά και τα επόμενα που θα ακολουθήσουν το σημαντικότερο ζήτημα ήταν η διάδοχη κατάσταση των περιουσιών των Τούρκων που αποχωρούσαν πλέον από τη Θεσσαλία και πουλούσαν την περιουσία τους στους λίγους πλούσιους Έλληνες, με αποτέλεσμα οι φτωχοί κολίγοι, που μέχρι τότε ζούσαν καλλιεργώντας τη γη, να χάνουν τώρα και τα λίγα προνόμια που είχαν. Η ανακατάταξη του πλούτου ακολουθεί πάντα ένα μεγάλο πόλεμο και πάντα εις βάρος των αδυνάτων. Κάτι που ενισχύεται ακόμα περισσότερο από την αμάθεια, την έλλειψη μόρφωσης και τις προλήψεις, καθιστώντας τον άνθρωπο έρμαιο και αντικείμενο εκμετάλλευσης κάθε πανούργου, επιτήδειου και ισχυρού.  Αυτό λοιπόν που καθιστά την ιστορία αυτή επίκαιρη, παρά τις όποιες αδυναμίες και ελλείψεις του ανθρώπου, είναι η ‘εν δυνάμει’ βούλησή του να αντιστέκεται στο κακό, σε αυτό που θέλει να τον αφομοιώσει, να τον καταστρέψει, να τον εξαφανίσει» σημειώνει η σκηνοθέτις και εκπρόσωπος της ομάδας Anima, κυρία Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη. 

Η Ομάδα Anima δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στο χώρο του θεάτρου, ήταν υποψήφια για το βραβείο Κάρολος Κουν για την παράσταση «Έξοδος». Με σκηνοθέτιδα  την κυρία Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη καθώς και μια ομάδα μόνιμων ηθοποιών και συντελεστών, πειραματίζεται γύρω από  σύγχρονες θεατρικές φόρμες αφήγησης. Το ενδιαφέρον της ομάδας στρέφεται γύρω από την ιδέα του πως μπορεί να παρουσιαστεί ένα κλασσικό κείμενο ώστε να αφορά το σήμερα. Ο πειραματισμός έγκειται τόσο στο κομμάτι της φόρμας, δηλαδή της όψης της παράστασης όσο και στην υποκριτική μέθοδο. 

Στη συγκεκριμένη παράσταση, η ομάδα Anima επιλέγει να δει την ιστορία από την πλευρά των γυναικών, οι οποίες ακόμα πιο εγκλωβισμένες στην ανδροκρατούμενη κοινωνία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, επηρεασμένου βαθιά από την οθωμανική κοινωνική δομή, στέκουν ανήμπορες να αντισταθούν και να προφυλάξουν τα παιδιά τους, τους εαυτούς τους και τους άντρες -που κάνουν κουμάντο-, από το επερχόμενο κακό που φέρει μαζί του ο άντρας Ζητιάνος.  Στη σκηνή το νήμα της ιστορίας ξετυλίγουν οι γυναίκες, που επιστρέφουν πίσω στον τόπο τους, από τον άλλο κόσμο, για να ξαναζήσουν τα γεγονότα, να τα διηγηθούν και να καταλάβουν. Μέσα μια σύγχρονη εικαστική αναπαράσταση οι γυναίκες του Καρκαβίτσα αναλαμβάνουν διάφορους ρόλους, στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν τόσο τη δική τους πλευρά όσο και την πλευρά των αντρών της ιστορίας.

Πληροφορίες

Η παράσταση είναι συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης με τη «Λυκόφως» και παίζεται στο θέατρο «Από Μηχανής» (Ακαδήμου 14, Μεταξουργείο)  από το Σάββατο 21 Οκτωβρίου και μόνο για 12 παραστάσεις. 

Παραστάσεις: Σάββατο στις 18:00, Κυριακή στις 17:00

Τιμές εισιτηρίων: 15 € & 12 € μειωμένο & φοιτητικό, 9 € γκρουπ, 5 € ατέλειες
                   

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης