PROTOTHEMA

Πολιτισμός

Η συγγραφέας Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά μιλά στο protothema.gr

«Λόγια Γυμνά», ντυμένα... συναισθήματα!

«Λόγια Γυμνά», ντυμένα... συναισθήματα!

Κάθε σελίδα μοναδική, κάθε λέξη συναρπαστική! Λόγια αληθινά, παράλογα, παράφορα, ακραία...

Αυτό το βιβλίο από τις πρώτες κιόλας σελίδες του σε συνεπαίρνει... σε απορροφά και σε ταξιδεύει σε δρόμους ονειρικούς και τολμηρά μονοπάτια. 

Αποκαλυπτικές μαρτυρίες γένους θηλυκού δίνουν το εναρκτήριο λάκτισμα για να ξεκινήσει μια συναρπαστική περιπέτεια, ένα ερωτικό ταξίδι σε ένα λογοτεχνικό περίπατο δροσερών προκλήσεων γεμάτο καλοκαιρινές περιπέτειες πάθους.

Η συγγραφέας Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά μιλά στο protothema.gr για το νέο της βιβλίο και μας αποκαλύπτει τι την οδήγησε στη συγγραφή αυτού του έργου.

«Θέλω να αφεθώ στην αγκαλιά του έρωτα, να χαθώ στη δύνη της ηδονής και ως έρμαιο του πάθους, ιέρεια των αισθήσεων να κατακτήσω την αγάπη, να παραδοθώ στη λατρεία».  Κυρίες και κύριοι, λάτρεις της λογοτεχνίας, καλωσορίσατε στο ιστολόγιο του λογοτεχνικού βιβλίου "Λόγια Γυμνά"!1.Τι σας ώθησε να γράψετε το πρώτο σας βιβλίο;

Η αγάπη της συγγραφής ξεκινάει από τα εφηβικά μου χρόνια, ως μια εσωτερική επιτακτική ανάγκη, να αντιπαλέψω τις σκέψεις που κλυδωνίζουν το μυαλό, τη ψυχή και τη καρδιά μου, απομονώνοντας τη στιγμή, καταγράφοντας το γλυκό μαρτύριο του νου, χαρίζοντας την αιωνιότητα. Ξέρετε, η ώρα της συγγραφής για εμένα προσωπικά είναι ένας δρόμος μοναχικός, επίμονος, απαιτητικός και αργός, με ρουφάει με λαχτάρα, αλλά και εγώ γλυκαίνομαι τόσο πολύ που θέλω κι άλλο.  Πιστεύω ότι τα γραπτά μένουν αιώνια και αυτή η νίκη πάνω στο χρόνο μου δίνει μια απερίγραπτη αίσθηση προσφοράς, γαλήνης και αισιοδοξίας.  Είναι μια μοναδική εμπειρία, ένα σαγηνευτικό μυστήριο, η θριαμβική νίκη της ζωής πάνω στο θάνατο. Ξέρω καλά πως κάθε κείμενο θέλει το χρόνο του, να ωριμάσει… χρειάζεται να ανοίξω και να κλείσω το συρτάρι πολλές φορές … και σα νιώσω έτοιμη τότε ανοίγω τα φτερά μου στο κόσμο και ενδίδω με λαχτάρα σε κάθε πείραμα αισθήσεων… κάπως έτσι ένα χρόνο πριν τα κείμενα έγιναν σελίδες και οι σελίδες βιβλίο ….

2.Ποιες ήταν οι πηγές έμπνευσης;


Από νεαρή ηλικία με ταλανίζει το κορυφαίο μυστήριο της εξέλιξης, της ζωής και του θανάτου και η καταλυτική επιρροή τους στον έρωτα, το πάθος και τις ανθρώπινες ορμές. Τόσο μέσα από τις σπουδές μου όσο και από προσωπική έρευνα μελετώ με ευαισθησία διάφορα είδη λόγου αναζητώντας αιτίες και αιτιατά. Όμως, πέρα από τέσσερα βιβλία που επηρέασαν τη ζωή μου σε διαφορετικές περιόδους μέσα από τις σαγηνευτικά μυστήριες εικόνες τους και που ποτέ δε θα ξεχάσω (i) Martin Gray, “Le Livre de la Vie”, ii) Gerard de Nerval, “Sylvie”, ii) Joseph Cronin, “The Citadel”, iv) Patrick Süskind, “Das Parfum”), πρωταρχική πηγή έμπνευσης για εμένα προσωπικά είναι η ίδια η ζωή μου.

 Έχω την τύχη από μικρό παιδί να ταξιδεύω συχνά και κατά συνέπεια να έρχομαι σε επαφή με άλλους πολιτισμούς, να βιώνω την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα ξένων χωρών, να γνωρίζω καινούριους ανθρώπους, να δέχομαι πρωτόγνωρα συναισθήματα και να εκτιμώ βαθειά την έννοια της διαφορετικότητας. Βέβαια, το πιο σημαντικό ταξίδι, που αέναα επαναλαμβάνω, είναι αυτό γύρω από τον εαυτό μου, το οποίο με έχει ανταμείψει με ιδίαν αυτογνωσία αλλά κυρίως με την ικανότητα να διαθέτω άπλετο χώρο για να μοιραστώ, να ακούσω τις ιστορίες των ανθρώπων γύρω μου, δίνοντας τους την πρέπουσα σημασία, παρεμβαίνοντας, όταν μου το ζητούν ή όταν νιώθω ότι με χρειάζονται, ως φίλη και μάνα ταυτόχρονα. 

Μέσα στο «Λόγια Γυμνά» συναντούμε γυναίκες και άνδρες της καθημερινότητας, πρόσωπα που ζουν ανάμεσά μας, δίπλα μας, όλων των ηλικιών. Το κορίτσι και το αγόρι, το θηλυκό και το αρσενικό, ο άνδρας και η γυναίκα, νέοι, άγουροι, ώριμοι, ερωτευμένοι, αγαπημένοι, προδομένοι, σύντροφοι, εραστές, νόμιμοι,  παράνομοι, κολασμένοι, τιμωροί, αθώοι, διεστραμμένοι, η μάνα, ο πατέρας, η κόρη, ο γιός γεμάτοι πάθος, ορμές, πάθη, ο φίλος, ο εχθρός, ο κακός, ο καλός, ο νικητής, ο χαμένος, ο θεατής της ζωής.  Ανθρώπινοι χαρακτήρες, οι οποίοι τολμούν και φωνάζουν. Εξωτερικεύουν τον 2ο και 3ο τους εαυτό και τα παράλληλα αυτά σύμπαντα γίνονται ένα. Αυτό, λοιπόν, το πλήθος των πολλαπλών, παράλληλων φωνών, σκέψεων που μας ακολουθούν κρυφά κάθε ώρα και στιγμή, που φωλιάζουν  μέσα στο μυαλό και τη ψυχή μας και που άλλοτε μας μπερδεύουν, μας φοβίζουν, μας βασανίζουν, τις αγνοούμε, τις καταπνίγουμε, είναι που δημιουργικά με εξιτάρει.  

3.Ηταν αυτοβιογραφικό, περιλαμβάνει φανταστικές ιστορίες ή η αλήθεια κρύβεται κάπου στη μέση;

Θα έλεγα ότι πρόκειται για ένα συνδυασμό μυθοπλασίας με έντονα βιωματικά αλλά και αυτοβιογραφικά στοιχεία.  Άλλωστε, πως μπορείς να δοξάσεις κάποιο συναίσθημα με τη πένα σου αν έστω και ονειρικά δε βουτήξεις το δάχτυλο στο μέλι και το γλείψεις μετά; Πιστεύω ότι οι σκέψεις, τα λόγια, τα πρόσωπα, οι εικόνες κάθε βιβλίου ανήκουν στο συγγραφέα - δημιουργό, πηγάζουν από το πετσί του, μεταξύ τους συντελείται μια αέναη σαρκοβόρα διαδικασία. Η ανάσα του συγγραφέα άλλοτε χαρίζει ζωή και άλλωστε σπέρνει το θάνατο.  Πιστεύω ότι ο συγγραφέας προτάσσει το σαρκίο, το πνεύμα και τη ψυχή του και μαρτυράει για όλους τους αναγνώστες, αυτούς που θα τον αγαπήσουν αλλά και αυτούς που θα τον απορρίψουν.  Κάθε βιβλίο είναι η ακτινογραφία της ύπαρξης του συγγραφέα. Σκεφθείτε τι συμβαίνει με τα όνειρα: είναι μέρος της ζωής μας, συχνά μας ακολουθούν για πολύ καιρό, ώστε κοντεύουμε να τα πιστέψουμε. Σε κάθε περίπτωση, οι αναγνώστες θέλουν να φαντάζονται τον συγγραφέα ως κυρίαρχο ήρωα … αυτό το στοιχείο μας εξιτάρει όλους… η πιθανότητα να είναι αλήθεια, να συνέβησαν πράγματι όλα όσα  διαβάζουμε.  Ειδικότερα, στο βιβλίο «Λόγια Γυμνά» ανταμώνουμε μια ιδιόμορφη πολλαπλότητα προσώπων, εκρηκτικά σκίτσα ανδρών και γυναικών, σύγχρονους ανθρώπινους χαρακτήρες ποικιλόμορφων συναισθημάτων μέσα σε επίκαιρες καταστάσεις.

4.Ποια ήταν η υποδοχή του κοινού στο βιβλίο σας;

Ανταμοιβή για μένα δεν είναι μόνο η διανοητική ικανοποίηση, είναι κυρίως ο κύκλος αγάπης των συντελεστών και των αναγνωστών που αγκαλιάζει κάθε βιβλίο, από την αρχή της γέννησής του μέχρι το τέλος, αυτό με εξαγνίζει. Το «Λόγια Γυμνά» κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2010. Το κοινό μας υποδέχθηκε με θέρμη και η 1η έκδοση τείνει να εξαντληθεί. Είναι πολύ μεγάλη η χαρά του να λαμβάνω την αγάπη και τις σκέψεις των αναγνωστών μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων αλλά και δια ζώσης. Είναι τόσο συγκινητικό να μου λένε ότι ταυτίζονται με τα πρόσωπα του «Λόγια Γυμνά» και ότι βιώνουν / βιώσαν καταστάσεις αντίστοιχες με αυτές που περιγράφω.


5.Η οικογένειά σας αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια;

Ξέρετε, είμαστε μια μεγάλη και πολύ δεμένη οικογένεια. Οι άνθρωποι μου είναι πλάι μου, έμπρακτα με στηρίζουν και μου δίνουν τόσο κουράγιο να διεκδικώ τα όνειρά μου!

6.Πώς είναι να συνδυάζετε εργασία, οικογένεια και συγγραφή;


Για εμένα προσωπικά, είναι κάτι πάρα πολύ αρμονικό και εξηγώ:

Η δουλειά μου είναι στο χώρο της υγείας, έναν πολύ ευαίσθητο εξορισμού κλάδο. Καθημερινά έρχομαι σε επαφή με ανθρώπους – στελέχη επιχειρήσεων, ανθρώπους που εργάζονται στο χώρο των ΜΜΕ και φυσικά συναδέλφους μου. Το marketing είναι ένα κατεξοχήν «κοινωνικό» επάγγελμα. Σου δίνει τη δυνατότητα της μελέτης της ανθρώπινης συμπεριφοράς και μέσα από αυτήν να δράσεις πιο στοχευμένα. Μέσα από αυτό όμως και εννοώ μέσα από τη συνεργασία με πελάτες, προμηθευτές, συνεργάτες, φορείς, συναδέλφους, γνωρίζεις πολλούς χαρακτήρες ανδρών και γυναικών, που με τον καιρό αποκτάς μαζί τους μια οικειότητα σε επίπεδο βέβαια που εσύ ή αυτοί επιτρέπεις. Φυσικά δεν εννοώ ότι στο βιβλίο περιγράφω προσωπικές ιστορίες κάποιων από όλους αυτούς, αλλά φυσικά αυτές οι ιστορίες αποτελούν και πηγή έμπνευσης για εμένα (όπως θα έκανε και ένας ψυχαναλυτής, γιατί αυτό λίγο – πολύ δεν είμαστε κι εμείς οι συγγραφείς;).

Ταυτόχρονα, ούσα σύζυγος ενός επιχειρηματία, ο οποίος συναναστρέφεται και αυτός με μεγάλο αριθμό ανθρώπων, λόγω του αντικειμένου του (είναι οικονομικός σύμβουλος σε επιχειρήσεις) και πάλι οι μεταξύ μας συζητήσεις, καθημερινά, όταν αργά το βράδυ φτάνουμε και οι δυο στο σπίτι, μου δίνουν υλικό και τροφή για σκέψεις, ανησυχίες και αφορμές για συγγραφή.

Επιπρόσθετα, οι οικογένειές μας χαρακτηρίζονται από έντονη κοινωνικότητα, εννοώ ότι έχουμε πολλούς φίλους και γνωστούς, και το γεγονός αυτό αποτελεί και πάλι ένα «πλεονέκτημα» στην εξεύρεση θεμάτων, ηρώων κ.λ.π.
Ομολογουμένως και τα τρία χρειάζονται δύναμη, πειθαρχία, διάθεση, μεράκι, αγάπη, αφοσίωση, όραμα, στόχους και πολύ, μα πάρα πολύ θετική ενέργεια και μεθοδική εργασία. Όπως καταλαβαίνεται λοιπόν, τολμώ να πω ότι η συγγραφή ενός βιβλίου, όσο δύσκολη και αν μπορεί να θεωρηθεί, ίσως από πλευράς χρόνου, είναι για εμένα μια φυσική διαδικασία μέσα στην ίδια τη ζωή μου.  

7.Τι ετοιμάζετε για το μέλλον;

Παρ’ όλη την διακριτική πίεση των φίλων αναγνωστών αλλά και του εκδότη μας, για συγγραφή – έκδοση και 2ου τίτλου, αν και δε σας κρύβω ότι έχω ήδη αρχίσει να φλερτάρω με την ιδέα αυτή και έχω κάνει ήδη το πρώτο σκαρίφημα, θεωρώ ότι κάτι τέτοιο θα ήταν επί του παρόντος πρόωρο. Θα ήθελα όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του αναγνωστικού κοινού να γνωρίσει – αγκαλιάσει το «Λόγια Γυμνά».  Για το λόγο αυτό αρχικά δημιούργησα και συντηρώ το λογοτεχνικό blog www.logiagymna.blogspot.com.  Παράλληλα προγραμματίζουμε εκδηλώσεις και  συγκεντρώσεις φίλων σε όλη την Ελλάδα, για γνωριμία με το βιβλίο. Στη συνέχεια, σειρά θα έχει το εξωτερικό.8.Πώς βλέπετε την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας επί του παρόντος; Σας αποτρέπει από το να γράφετε ή λειτουργεί και η δυσκολία ως έμπνευση;


Φυσικά! Η κρίση που ζούμε, δεν είναι μόνο οικονομική, είναι πολιτική, κοινωνική, οικογενειακή, πνευματική και φυσικά συναισθηματική. Οι ισορροπίες αλλάζουν, κλονίζονται. Άνδρες πρότυπα, ή αντίστοιχα γυναίκες πρότυπα αλλάζουν. Μέσα σε όλα ζούμε και έναν βίαιο μετασχηματισμό της σχέσης «άνδρα – γυναίκας». Οι γυναίκες αγαπάνε ή ερωτεύονται με τον ίδιο τρόπο έναν άνδρα, μέχρι πρότεινως πρότυπο, ο οποίος έχει οικονομικά προβλήματα; Οι άνδρες από την άλλη μπορούν να δείξουν με πιο ουσιαστικό τρόπο και ίσως όχι τόσο υλικό το ενδιαφέρον ή την αγάπη τους σε μια γυναίκα; Και το κυριότερο, θα είναι αυτός ο τρόπος αποδεκτός από το άλλο φύλλο, τώρα πια;  Μήπως η κρίση σε όλες της τις μορφές είναι μια ευκαιρία (για να δανειστώ μια έκφραση που ακούμε συχνά τώρα τελευταία) για έναν επαναπροσδιορισμό ή αν θέλετε έναν ορισμό των αληθινών σχέσεων μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας; Θα μπορούν τα δύο φύλλα να ζήσουν, να ερωτευθούν, να αγαπηθούν χωρίς το πέπλο της επίπλαστης ευημερίας που μας είχε περιβάλλει τα τελευταία τριάντα χρόνια; Μήπως όλοι μας, τώρα πια, από εδώ και μπρος, όταν θα λέμε «σ’ αγαπώ» σε έναν άνθρωπο, θα το λέμε προς τον άνθρωπο και όχι στον τρόπο ζωής του;  Ή μήπως για τους πιο αδύναμους από εμάς θα λειτουργήσει το αίσθημα της αυτοσυντήρησης και θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο;
Έτσι λοιπόν, όλα αυτά, φυσικά και αποτελούν ένα μεγάλο ερωτηματικό για όλους μας, θέλω να πιστεύω, και άρα πηγή έμπνευσης για εμένα.Η συγγραφέας Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά


Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας μου, Κ. Σιγιουλτζής το γένος Αϊβάτογλου, κρατάει ιστορία παράδοσης σε Κωνσταντινούπολη, Αδριανούπολη, Θεσσαλονίκη. Η μητέρα μου, Μ. Μόκα το γένος Αμπατζόγλου-Καστέλι, έχει ρίζες βαθιές και πολιτιστική κληρονομιά σε Γαλλία, Ιταλία, Σμύρνη, Σύρο, Δράμα, Θεσσαλονίκη. Η αδελφή μου Ιουλία, είναι η καλύτερή μου φίλη. Έζησα γεμάτα παιδικά χρόνια με ζεστές, τρυφερές αναμνήσεις, γιαγιάδες, παππούδες και τόσους συγγενείς. Σήμερα το γενεαλογικό δένδρο μας διακλαδίζεται σε Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία, Γαλλία, Αμερική. Είμαι μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, υποψήφια διδάκτωρ ΑΠΘ, αποφοίτησα από το ΠΣΑΠΘ, σπούδασα Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία (ΑΠΘ), με εξειδίκευση σε «Lettres Modernes» (Université d’ Avignon France), πήρα επάρκεια Διδασκαλίας Αγγλικής Γλώσσας (London School of English UK /C.C.P.), συνέχισα με μεταπτυχιακές σπουδές MA «Digital Media» Sussex Uni.UK, αποφοίτησα από το Τμήμα Βουλγαρικής Γλώσσας του ΙΜΧΑ και είμαι διπλωματούχος Ιταλικής Γλώσσας-Πολιτισμού. Εργάστηκα ως εισηγήτρια σεμιναρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σήμερα, ζω στη Θεσσαλονίκη, παντρεμένη με τον επιχειρηματία Ιωάννη Ρουκά και είμαι στέλεχος Ομίλου Εταιρειών Υγείας.«ΛΟΓΙΑ ΓΥΜΝΑ»

Το Βιβλίο της Σίσσυ Σιγιουλτζή Ρουκά κυκλοφορεί από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΘΕΡΜΑΙΚΟΣ, 2010
ISBN: 978-960-99317-4-8
Διαστάσεις: 14.5 X 21 cm
Σελ.: 168

Πωλείται σε όλη την Ελλάδα στα βιβλιοπωλεία IANOS, PUBLIC, ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ, σε όλα τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία & διακινείται μέσω των πρακτορείων Απόλλων, Γεωργίου, Χρηστάκης.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

CHRIS05/11/201119:01

DEN PAIZETAI!

Απάντηση
melina05/08/201112:33

teleio!!!!

Απάντηση
kostas roupas01/08/201119:34

para poli kalo xxxxxxx!

Απάντηση
katia29/07/201112:04

po! po! omorfia!!!!! nai, to exo diavasi kai einai poli proto!

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία