PROTOTHEMA

Πολιτισμός

Τι υποστηρίζει Βρετανός καθηγητής

Γιατί οι αρχαίοι Έλληνες επέλεγαν να χτίζουν ναούς σε σεισμικά ρήγματα

Σε βάθος χρόνου οι σεισμοί δίνουν περισσότερα από όσα παίρνουν και οι «απίστευτα έξυπνοι» αρχαίοι Έλληνες αυτό το είχαν αναγνωρίσει και ήθελαν οι πολίτες τους να επωφεληθούν από αυτούς, πιστεύει ο γεωεπιστήμονας Ίαν Στιούαρτ

Τα σεισμικά ρήγματα είναι πιθανό ότι έπαιξαν ρόλο-κλειδί στη διαμόρφωση του πολιτισμού των αρχαίων Ελλήνων, υποστηρίζει ένας Βρετανός γεωεπιστήμονας. Όπως πιστεύει, οι πρόγονοί μας πιθανώς έχτιζαν ναούς, ιερά και άλλα κτίρια μεγάλης γι' αυτούς σημασίας σκοπίμως σε περιοχές που προηγουμένως είχαν πληγεί από σεισμούς.


Ο καθηγητής γεωεπιστήμονας Ίαν Στιούαρτ, διευθυντής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Γης του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ, ο οποίος έκανε τη σχετική δημοσίευση στο γεωλογικό περιοδικό "Proceedings of the Geologists' Association", έχει στο παρελθόν παρουσιάσει διάφορα ντοκιμαντέρ του BBC σχετικά με την πολιτισμική επιρροή των σεισμών.Στη νέα μελέτη του υποστηρίζει ότι τα σεισμικά ρήγματα στην περιοχή του Αιγαίου έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να αποκτήσουν συγκεκριμένες περιοχές ιερή σημασία και να ανεγερθούν σε αυτές σημαντικοί ναοί και πόλεις.

Στο παρελθόν, ορισμένοι επιστήμονες είχαν υποστηρίξει ότι οι Δελφοί είχαν αποκτήσει την ξεχωριστή θέση τους στην αρχαία ελληνική κοινωνία σε μεγάλο βαθμό χάρη σε μια ιερή πηγή και σε αέρια που εκλύονταν από ένα σεισμικό ρήγμα. Ένας σεισμός κατέστρεψε το ιερό των Δελφών το 373 π.Χ., αλλά ο ναός κτίσθηκε ξανά στο ίδιο σημείο, όπως επισημαίνει ο βρετανός ερευνητής.

Ο Στιούαρτ θεωρεί όμως ότι οι Δελφοί δεν αποτελούσαν εξαίρεση και ότι άλλες τοποθεσίες όπως οι Μυκήνες, η Έφεσος, η Κνίδος και η Ιεράπολις είχαν επίσης αποκτήσει ξεχωριστό «στάτους» εξαιτίας της παρουσίας γειτονικών ρηγμάτων.

Όπως δήλωσε «πάντα θεωρούσα ότι ήταν κάτι περισσότερο από σύμπτωση το γεγονός πως πολλές σημαντικές τοποθεσίες στον κόσμο του Αιγαίου βρίσκονται ακριβώς πάνω από ρήγματα που προκλήθηκαν λόγω σεισμικής δραστηριότητας. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν μεγάλη αξία στις θερμοπηγές που δημιουργούνται από σεισμούς, ίσως , όμως η κατασκευή ναών και πόλεων κοντά σε αυτά τα μέρη να ήταν πιο συστηματική από ό,τι είχε προηγουμένως θεωρηθεί».

Η μελέτη καταγράφει αντιστοιχίες μεταξύ ενεργών ρηγμάτων και αρχαίων ελληνικών πόλεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου, στη σημερινή δυτική Τουρκία. Σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις, ορισμένα ρήγματα φαίνονται να περνούν κυριολεκτικά μέσα από την 'καρδιά' μερικών ιερών κτισμάτων.

«Δεν υποστηρίζω ότι κάθε ιερή τοποθεσία στην αρχαία Ελλάδα κτίσθηκε πάνω σε ένα ρήγμα. Όμως μολονότι σήμερα η σχέση μας με τους σεισμούς είναι πλήρως αρνητική, πάντα ξέραμε ότι σε βάθος χρόνου οι σεισμοί δίνουν περισσότερα από όσα παίρνουν. Οι αρχαίοι Έλληνες ήσαν απίστευτα έξυπνοι άνθρωποι και πιστεύω πως θα είχαν αναγνωρίσει αυτή τη σημασία των σεισμών και θα ήθελαν οι πολίτες τους να επωφεληθούν από αυτούς» ανέφερε ο Στιούαρτ.

Πιο αναλυτικά η δημοσίευση του Βρετανού καθηγητή εδώ

Δείτε βίντεο: Γιατί οι αρχαίοι Έλληνες επέλεγαν να χτίζουν ναούς σε σεισμικά ρήγματα


Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ14/09/201718:11

EIXAN ΠΡΟΟΡΑΤΙΚΟ ΧΑΡΙΣΜΑ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ. ΗΞΕΡΑΝ ΠΩΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΖΟΥΣΑΝ ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΖΟΥΣΑΝΕ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΒΛΑΜΕΝΟΙ 45ΧΡΟΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΝΑ ΕΠΙΔΕΙΞΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΖΑΤΖΙΚΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΒΡΩΜΙΚΟ ΜΠΛΟΥΖΑΚΙ ΜΕ ΤΟ ''ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ'' Ή ΤΟ ''THIS IS SPARTA'' Ή ΤΟ ''ΣΥΡΤΑΚΙ'' ΩΣ ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΝΟΜΙΖΑΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΚΛΕΕΙΣ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΕΝΔΟΞΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΚΑΙ ΕΙΠΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΧΑΒΑΛΕ ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ''ΠΑΡΑΞΕΝΑ'' ΜΕΡΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΙΤΑΝΕ ΤΟΥΣ ΒΛΑΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΛΕΝΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΝΟΜΟΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ''ΕΝΔΟΞΑ'' ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ''ΠΡΟΓΟΝΟΙ'' ΜΑΣ ΣΚΑΝΕ ΣΤΑ ΓΕΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΚΑΙ ΜΙΖΕΡΙΑ ΜΑΣ....

Απάντηση
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΑΠΟ ΤΑ 4014/09/201718:51

ΓΡΑΦΕ ΒΛΗΤΟ, ΓΡΑΦΕ! ΕΙΣ ΥΓΕΙΑ!

Απάντηση
Παληος14/09/201716:26

NAI ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΑΤΕ ΟΜΩΣ. Τραγικος ο τιτλος για αλλη μια φορά.

Απάντηση
ΚΥΠΡΙΟΣ14/09/201715:44

Πλείστοι ναοί διασώζονται (ο Παρθενώνας δέχτηκε κι ένα βομβαρδισμό από τους Βενετούς, ενώ ήταν γεμάτος με τούρκικα πυρομαχικά- για τους άσχετους), επειδή οι αρχαίοι είχαν σημαντικές γνώσεις για κατασκευή αντισεισμικών οικοδομών. Οι προσεγμένοι στην κατασκευή ναοί ήταν το μόνο που επιβίωνε ενός ισχυρού σεισμού. Ποιο μήνυμα έπαιρνε ο λαός το αντιλαμβάνεστε...

Απάντηση
ParisMatch14/09/201714:56

Πράγματι απίστευτα έξυπνοι οι Αρχαίοι, μας βοηθούν έμμεσα είτε με το Φιλελληνικό κίνημα το 1821 είτε ακόμα και σήμερα. Ενώ εμείς οι Νεότεροι Έλληνες αποδεικνύουμε την εξυπνάδα μας ψηφίζοντας το Τσίρκο για να μας Κυβερνήσει πιστεύοντας ότι "Λεφτά υπάρχουν" και θα μας τα διαθέσει ο Τσίπρας. Τώρα ο Τσίπρας έχει βάλει το χέρι στη τσέπη μας και μας τα παίρνει για να ταϊσει τους Καρανίκες

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία