PROTOTHEMA

Πολιτισμός

Σύμφωνα με τον Ντόκινς, όλες οι θρησκείες είναι παράλογες και άξιες κριτικής

Ο Ρίτσαρντ Ντόκινς μίλησε στην Αθήνα για τον αθεϊσμό και τη θεωρία της εξέλιξης

Ο Ρίτσαρντ Ντόκινς μίλησε στην Αθήνα για τον αθεϊσμό και τη θεωρία της εξέλιξης

Χαρακτήρισε τη θρησκεία μια αρνητική δύναμη, που στέκεται εμπόδιο στον ορθολογισμό και αποτελεί τροχοπέδη για την πρόοδο.

Ο πιο διάσημος άθεος του πλανήτη, ο διάσημος Βρετανός βιολόγος και συγγραφέας Ρίτσαρντ Ντόκινς επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα και μίλησε για τον αθεϊσμό και τη θεωρία της εξέλιξης σε μία εκδήλωση στον πολυχώρο Hub.


Στη συζήτηση που συνδιοργάνωσαν τα Public και οι εκδόσεις Κάτοπτρον, ο Ντόκινς έθιξε μία ποικιλία θεμάτων και παρουσίασε τις ριζοσπαστικές απόψεις που τον έχουν κάνει διάσημο ανά την υφήλιο.

Χαρακτήρισε τη θρησκεία μια αρνητική δύναμη, που στέκεται εμπόδιο στον ορθολογισμό και αποτελεί τροχοπέδη για την πρόοδο.

Σύμφωνα με τον Ντόκινς, όλες οι θρησκείες είναι παράλογες και άξιες κριτικής, ενώ ο  βιολόγος πιστεύει επίσης ότι το κράτος πρέπει να είναι πλήρως ανεξάρτητο και όχι υπό την επιρροή της θρησκείας.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Αντρεας27/04/201513:10

Τι;;; Δεν υπάρχει ο λευκός παππούλης να μας κοιτάει από τον ουρανό; Μας πήρατε τον αη βασίλη, μας πήρατε τα αερικά. Κάτω τα χέρια από τον παππούλη μας.

Απάντηση
Ποτέ δεν υπήρχε...27/04/201520:43

Ο Θεός όπως τον περιγράφεις ποτέ δεν υπήρξε. Ο Θεός είναι κάτι το ακατάληπτο, γι' αυτό και οποιαδήποτε απόπειρα προσέγγισης της υπόστασης Του από όντα πολύ κατώτερα (όπως είναι οι άνθρωποι) πέφτει στο κενό. Και φυσικά όταν κάποιος δεν μπορεί να αντιληφθεί την Ουσία και το Λόγο του Θεού, επιστρατεύει την εύκολη λύση της κοροϊδίας. Δεν πειράζει, προσωπικά δεν κακίζω κανέναν συνάνθρωπό μου που ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντιληφθεί την ύπαρξη του Θεού. Και φυσικά κατ' ουσία ούτε Εκείνος τους κακίζει.

Απάντηση
ριστοκλς26/04/201517:51

Ν μιλοσε γι τν μονοθεϊσμ κα μνον.

Απάντηση
Κλασική περίπτωση...26/04/201516:37

Είπε ο σατανάς: "Δεν Τον βλέπεις, δε με βλέπεις", τουτέστιν: "Δεν πιστεύεις στο Θεό; Τέλεια, κάνω εγώ τη δουλειά μου μια χαρά, όντας αόρατος, σας χορεύω όλους στο ταψί". Περαστικά σας ψώνια επιστήμονες, πείτε ό,τι θέλετε να πείτε κατά τη διάρκεια της ζωής σας, δεν σας λαμβάνει κανένας σόφρων άνθρωπος στα σοβαρά. Εξάλλου όλοι γίνεστε θρήσκοι όταν έρχεται το τέλος, απλά άλλο το παραδέχονται, κι άλλοι όχι.

Απάντηση
Μπεεεε νο229/04/201503:16

Ενώ η θεωρία για δημιουργία του κόσμου από ένα συμπυκνωμένο ζουμί που κάποια στιγμή έκανε ένα μπαμ και έγινε το σύμπαν, είναι πολύ λογική!!!! LOOOOOLLLLL! Ρε τι πίνετε και δε μας δίνετε!!!! Χαχαχαχα!!! Να χαρώ εγώ λογική. Χαχαχαχαχαχα!!!

Απάντηση
Ποιο βιβλίο της Ε Δημοτικού;;;29/04/201500:15

...αυτό της φιλενάδας σου της απάτριδος της Ρεπούσαινας; Κατάλαβα, είσαι του δόγματος ανθελληνισμός-αθεα. Περαστικά. Δε σώζεσαι ούτε με λοβοτομή. Τσάμπα φαιά ουσία χαλάω για πάρτη σου.

Απάντηση
Οτι να ναι28/04/201522:15

Υποστηρίζω ότι από την εποχή του Αριστοτέλη (όχι κατ' ανάγκη από τον ίδιο) χρησιμοποιείται η λογική άρα... πιστεύω ότι ο Αριστοτέλης ήταν κατά του θεου (!?!?!?). Πριν ανοίξω εγώ βιβλία φιλοσοφίας, δεν ανοίγεις και κανα βιβλίο ελληνικής γλώσσας Ε' Δημοτικού;;

Απάντηση
Μας ψεκάζουν vol228/04/201521:54

" Οι αισθήσεις επιβάλλουν (!) το αίσθημα (!!) της λογικής " Πώς προκύπτει αυτό το συμπέρασμα; Έλα μωρέ, πολλά ζητάω, αφού το είπε ο παπάς της γειτονιάς μάλλον θα ναι σωστό! " Ο δε εγκέφαλός μας, που ως γνωστόν (!!) λειτουργεί μόνο κατά ένα 5-6% " Ο δικός σου εγκέφαλος μπορεί, αμφιβάλλω όμως για τον εγκέφαλο των υπόλοιπων Homo sapiens. Θα ήθελα να μου βρεις κάποιο πρόσφατο επιστημονικό άρθρο από επίσημο επιστημονικό φορέα, γραμμένο από βιοεπιστήμονες και δημοσιευμένο σε σοβαρό επιστημονικό περιοδικό που να τεκμηριώνει αυτήν την πολύ καλά διαδεδομένη φήμη. Σε περίπτωση που βρεις κάτι (σε κανα παράλληλο σύμπαν), πως θα το εμπιστευτείς όταν βασίζεται στην σατανική επιστημονική στενόμυαλη λογική;; " είναι που μας επιβάλλει τη"λογική" που λες " Δυστυχώς σε ορισμένους έχει βρει τρόπο να επιβάλλει και το παράλογο...

Απάντηση
Διάβασε κανένα βιβλίο...28/04/201521:38

...επικαλείσαι τον Αριστοτέλη για να επιχειρηματολογήσεις για τα περί λογικής, και κατά της ύπαρξης του Θεού. Άνοιξε κανένα βιβλίο, διάβασε τις θεωρίες του Αριστοτέλη, αλλά και του Πλάτωνα και του Σωκράτη για τα περί Θεού, και μετά βγες να πετάξεις τις εξυπνάδες σου για τη "λογική". Κανένας από τους αρχαίους Έλληνες δε μίλησε ή έγραψε για ανυπαρξία Θεού.

Απάντηση
.28/04/201521:26

Οι αισθήσεις μας, που μας επιβάλλουν το αίσθημα της λογικής και του παραλόγου, είναι ικανές να μας δώσουν ένα 1-2% της πραγματικής εικόνας του κόσμου. Ο δε εγκέφαλός μας, που ως γνωστόν λειτουργεί μόνο κατά ένα 5-6%, είναι που μας επιβάλλει τη"λογική" που λες. Επομένως μεγειά τη λογική.

Απάντηση
Μας ψεκάζουν τελικά28/04/201517:52

Αν θεωρείς τον έλεγχο της τήρησης της στοιχειώδους λογικής "μόδα" τότε θα πρέπει να είσαι αρκετά... παλιομοδίτης. Η λογική από την εποχή του Αριστοτέλη αποτελεί μέσο ουσιαστικής κρίσης. Πράγματι, ποιος είναι περισσότερο πρόβατο; Αυτός που με όχημα τη σκέψη και τη λογική προσπαθεί να ερμηνεύσει τον κόσμο ή αυτός που άκριτα υιοθετεί οτιδήποτε του πλασάρει το εκάστοτε ιερό βιβλίο;;

Απάντηση
Ένας χριστιανος26/04/201511:44

Για όλους εσάς που έχετε αμφιβολία για την ύπαρξη του θεου

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία