William Burroughs: Ναρκομανής, ιδιοφυΐα, μύθος - Εκατό χρόνια από τη γέννηση του

William Burroughs: Ναρκομανής, ιδιοφυΐα, μύθος - Εκατό χρόνια από τη γέννηση του

Εκπρόσωπος της γενιάς των beat, χρήστης ηρωίνης, ένας μεγάλος συγγραφέας – Ένας «σκοτεινός» καλλιτέχνης, γιορτάζει εκατό χρόνια από τη γέννηση του

William Burroughs: Ναρκομανής, ιδιοφυΐα, μύθος - Εκατό χρόνια από τη γέννηση του
Γκουρού για όλους όσους ελκύονταν από το περίεργο και το διαφορετικό. Μια λογοτεχνική ιδιοφυία που άνοιξε νέους δρόμους στην αμερικανική λογοτεχνία και ένας από τους πρώτους συγγραφείς celebrities που συμμετείχαν στην avant-guarde σκηνή της Νέας Υόρκης παρέα με τον Andy Warhol, τον Lou Reed, την Madonna και τον Mick Jagger.



Ο William Burroughs, θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς πεζογράφους της σύγχρονης αμερικανικής λογοτεχνίας, πολιτικοποιημένος, με επιρροή σε διάφορα φάσματα του πολιτισμού και από τους πιο πρωτοπόρους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα. Ανοιχτά ομοφυλόφιλος, πάλεψε για τα δικαιώματα των γκέι.

Αποφοίτησε από το σχολείο Τέιλορ στο Σεντ Λούις το 1932 και πήγε στο Χάρβαρντ για να αποκτήσει πτυχίο καλών τεχνών. Παράλληλα με τις σπουδές του στο Χάρβαρντ έκανε ταξίδια στη Νέα Υόρκη και πήγαινε σε πιάνο μπαρ και μέρη όπου σύχναζαν ομοφυλόφιλοι μαζί με τον ευκατάστατο φίλο του Ρίτσαρντ Στερν. Αποφοίτησε από το Χάρβαρντ το 1936. Οι γονείς του αποφάσισαν μετά την αποφοίτησή του να του παραχωρήσουν μηνιαίο εισόδημα 200 δολάρια, γενναιόδωρο για την εποχή ποσό.
Κλείσιμο



 Ήταν αρκετό για να του προσφέρει άνετη ζωή για τα επόμενα 25 χρόνια. Αυτό το εισόδημα αποτέλεσε το εισιτήριο για την ελευθερία του, του έδωσε τη δυνατότητα να ζει όπου θέλει χωρίς την ανάγκη για σκληρή εργασία. Τα χρήματα αυτά προέρχονταν από τη πώληση των δικαιωμάτων της εφεύρεσης του παππού του Μπάροουζ, για 200.000 δολάρια κατά το οικονομικό κραχ του 1929.


Αφού έφυγε από το Χάρβαρντ σπούδασε για μικρό διάστημα ιατρική στη Βιέννη. Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη ήρθε σε επαφή με σημαντικούς λογοτέχνες και καλλιτέχνες, και ξεδιψούσε τις ερωτικές του ορέξεις καθώς έβρισκε αγόρια στις δημόσιες τουαλέτες και κινούταν σε περιθωριακούς κύκλους. Εκεί γνώρισε την Ίλζε Κλάππερ, μια εβραία που κρυβόταν από το ναζιστικό καθεστώς. Αν και δεν είχαν ποτέ σχέση την παντρεύτηκε, παρά την αντίθεση των γονιών του, για να της εξασφαλίσει την είσοδο στις Η.Π.Α.

Μετά την είσοδό της στη χώρα χώρισαν αλλά παρέμειναν φίλοι για πολλά χρόνια. Το 1939, η ψυχική του υγεία απασχόλησε τους γονείς του, ιδίως μετά τον αυτοτραυματισμό του στο δάχτυλο του χεριού για να εντυπωσιάσει έναν άντρα. Αυτό το γεγονός τον οδήγησε να γράψει τη μικρού μήκους ιστορία "Το Δάχτυλο".

Διάσημος όσο και ο Allen Ginsberg, αμφότερος εκπρόσωπος των beat συγγραφέων, ο μύθος του Burroughs ξεκίνησε από την αρχή. Το πρώτο του μυθιστόρημα, Junkie ολοκληρώθηκε το 1952 και εκδόθηκε ένα χρόνο αργότερα με το ψευδώνυμο «William Lee» προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. Η νέα του βιογραφία που βγήκε εχθές, γιορτάζοντας 100 χρόνια από την γέννηση του σκοπεύει να φωτίσει τις αμέτρητες σκοτεινές πτυχές του συγγραφέα είναι γραμμένη από τον προσωπικό του φίλο Barry Miles και παρουσιάζει πολλές άγνωστες στιγμές του μεγάλου καλλιτέχνη.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης