PROTOTHEMA

Blogs

ΣΤΗΛΗ ΑΛΑΤΟΣ

Ε, αϊ σιχτίρ πια!

ΕκτύπωσηΑποστολήΜέγεθος κειμένου 

Ποια ηθική και κουραφέξαλα... Η ηθική είναι η μάσκα μας, το σαλόνι μας. Ο χαρακτήρας κάθε ανθρώπου μοιάζει όπως το σπίτι του. Εδώ η κρεβατοκάμαρα.

 Η ιδιωτική μας ζωή. Η πόρτα κλείνει και πλην εμού ουδείς άλλος γνωρίζει τα βίτσια μου. Το σαλόνι με το κοστούμι και την ευπρέπεια. Στο σαλόνι είμαι υπόδειγμα πολίτη και άρχοντα. Στο τέρμα του διαδρόμου ο λουτροκαμπινές μου. Οι βρομιές μου.


Η ηθική είναι λάστιχο. Αμεμπτος όπου βολεύει. Παραβατικός όπου με βολεύει. Στα μουλωχτά. Μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Η ηθική προσαρμόζεται ανάλογα με τη δύναμη κάθε ατόμου. Ο ισχυρός πάντα σε ασυλία. Προστατευμένος από τη νομοθεσία. Κλέβει ο πληβείος και καταλήγει φυλακή. Κλέβει, νομίμως, ο ισχυρός την Εφορία, και ουδενός ιδρώνει το αυτί!

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αρέσει δεν αρέσει. Κάπως έτσι λειτουργεί το σύστημα. Αρέσει δεν αρέσει. Και εκ των δημοσκοπήσεων και των αντιδράσεων μάλλον αρέσει. Γι’ αυτό είναι ακλόνητο. Και γι’ αυτό εννιά στους δέκα Νεοέλληνες είναι συμφιλιωμένοι με αυτό. Αγανακτούμε, μουντζώνουμε, όμως διαρκώς πορευόμαστε με την ουρά κάτω απ’ τα σκέλια!

Η κυβίστηση του Τσίπρα και των πολιτικών είναι μεγεθυσμένες φωτογραφίες της δικής μας κωλοτούμπας. Η δική μας κωλοτούμπα είναι δημόσια ομολογία της σχιζοφρένειάς μας. Αλλα λέμε, άλλα σκεφτόμαστε, άλλα κάνουμε. Κοινωνία, είμαι ο καθρέφτης σου και σε αντιγράφω!

Ολα αυτά με αφορμή την περίπτωση της Μαρέβας Γκραμπόφσκι. Που εξ όσων γνωρίζω πρόκειται για θηριώδη προσωπικότητα. Γι’ αυτό είναι αυτοδύναμη και αυτόνομη. Η Μαρέβα ουδεμία σχέση με αυτό που λέμε «νοικοκυρούλα», «κοτούλα», «γκομενίτσα» και «κυρία του κυρίου»!

Απόδειξη; Η διαδρομή της στο χρηματοπιστωτικό σύστημα πασίγνωστων διεθνών τραπεζών. Μεγάλη παίκτρια. Ουδεμία άλλη Ελληνίδα με τόσες περγαμηνές θριαμβευτικών επαγγελματικών επιτυχιών. Ετερη απόδειξη; Μα, φυσικά το γεγονός ότι έκλεισε την πόρτα στην πανίσχυρη οικογένεια Μητσοτάκη και για μεγάλο διάστημα ακολούθησε τη δική της διαδρομή. Μπορώ και μόνη μου. Και μάλιστα καλύτερα!

Η Μαρέβα δεν έχει ανάγκη κανέναν. Και προφανώς αυτός είναι ο ουσιώδης λόγος που ο Κυριάκος παραλύει από αγάπη γι’ αυτήν. Ο Κυριάκος είναι ο μεγάλος όμηρος της καρδιάς της. Για τους περισσότερους αυτό εκλαμβάνεται ως μειονέκτημα. Για μένα ως ασύλληπτο πλεονέκτημα. Το αίσθημα είναι προσόν. Ο κυνισμός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός. Anyway.

Η σχέση της Μαρέβας με offshore φορολογικούς παραδείσους είναι αυτή που ακολουθούν μεγάλοι παίκτες του συστήματος. Και εσύ στη θέση της το ίδιο θα έκανες. Ακόμα και πασίγνωστοι καλλιτέχνες της σκληρής κουλτούρας. Οπως ο μακαρίτης Ινγκμαρ Μπέργκμαν. Για να λακίσει από το σκληρό φορολογικό καθεστώς της Σουηδίας έσπρωξε τα εκατομμύριά του στη Γερμανία. Το ίδιο και ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ. Ατελείωτος ο κατάλογος ονομάτων!

Ποιο το πρόβλημα; Ο γάμος της. Ως Μαρέβα Γκραμπόφσκι, αμόλυντη, άσπιλη, νόμιμη. Ο Τσίπρας θα την προσπερνούσε. Ως Μαρέβα Μητσοτάκη, ένοχη, ανήθικη. Γιατί; Επειδή ο Κυριάκος επαγγέλλεται κανονικότητα. Και την ίδια στιγμή η γυναίκα του είχε παρκάρει τα λεφτά της σε φορολογικούς παραδείσους!

Υψιστη υποκρισία. Από τη μια να γουστάρουμε το σύστημα. Από την άλλη να ψηφίζουμε δεκάδες πολιτικούς με θηριώδεις, και μάλιστα αγνώστου προελεύσεως, περιουσίες. Και στο τέλος, αφού όλα τα κάνουμε γαργάρα, να μας εξοργίζει το γεγονός ότι η Μαρέβα, ως αυτόνομη και αυτοδύναμη προσωπικότητα, είχε παρκάρει τα λεφτά της σε φορολογικούς παραδείσους. Τουτέστιν, διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλο. Ε, άι σιχτίρ πια!

Ε, αϊ σιχτίρ πια!13/11/201721:25

.......... με τις θολωμένες σου αβάντες στην συριζοκαψούρα σου Δημητράκη μπαγαπόντη.Με αγάπη και όχι μόνο.

Απάντηση
Γιάννης 13/11/201720:43

Είναι η πρώτη φορά που γράφω ,για άρθρο σου,ότι ειναι πολύ καλό.Θέλω(και αυτό εξαρτάται από σένα) να αναγκαστώ να το κάνω και άλλες φορές.Για να το καταφέρεις αυτό χρειάζεσαι :1) Να μην έχεις ιδεολογικές προκαταλήψεις και 2)Να αποφεύγεις να δημιουργείς μόνο εντυπώσεις.

Απάντηση
σινεφιλ13/11/201716:53

πες μας μια καλη γαλλικη ταινια, και ασε τα συριζοκολπακια σου βρε δδ.

Απάντηση
Πετρος13/11/201713:29

Αχ μωρέ Δανίκα όλοι καταλαβαινουνουμε τι θέλεις να πεις μην κουράζεσαι με αυτά τα κατέβάτα.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία