PROTOTHEMA

Blogs

Το κακό και το καλό, το μαύρο και το άσπρο, του κ. Σόιμπλε

ΕκτύπωσηΑποστολήΜέγεθος κειμένου 

Ακούσαμε προχθές τον Βόλφγκαγκ Σόιμπλε ,στην τελευταία του συνέντευξη ως υπουργού των Οικονομικών που παραχώρησε στον Αλέξη Παπαχελά και θαυμάσαμε τον τετράγωνο και ωμό τρόπο σκέψης, του ανθρώπου που κρατούσε στα χέρια του  για 8 χρόνια,  τις τύχες της Ελλάδας και ολόκληρης της Ευρώπης. 

Για τον κ. Σόιμπλε είναι σαφές ότι τα χρώματα στη ζωή ,είναι το μαύρο και το άσπρο. Δεν υπάρχουν ενδιάμεσα χρώματα.


Ή λιτότητα και αυστηρή τήρηση των κανόνων που έχει επιβάλλει η Γερμανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή έξω από αυτήν και στο καλό. Υπεραμύνθηκε των απόψεων του ως ήταν λογικό αλλά με μια ματιά και μια θεώρηση αφ' υψηλού. Δεν μπαίνει στις λεπτομέρειες όπως ας πούμε τι παθαίνουν οι άνθρωποι από την εφαρμογή των κανόνων και των όρων του.

Εξ ου και τα καλά λόγια που είχε για τον Τσίπρα από τότε που πήρε το μάθημα του και τώρα έγινε ο καλύτερος μαθητής στην εφαρμογή των απαιτήσεων Σόιμπλε. 

Εγώ δεν κόβω συντάξεις και δεν επιβάλλω φόρους. Αυτό είναι στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης, μας είπε ο κ. Σόιμπλε. Δεν μας είπε όμως,  όταν επιβάλεις  σε μια κυβέρνηση αυτά τα τεράστια πλεονάσματα, πως μπορούν αυτά να επιτευχθούν, γιατί σίγουρα δεν είναι απάντηση πως  αφού το δέχθηκε και το υπέγραψε ο κ.Τσίπρας, αυτός έχει και την ευθύνη πως θα καταφέρει και πως  το Eurogroup, εξετάζει μόνο τα αποτελέσματα κι αν αυτά βρίσκονται εντός των στόχων.

Αδιαφορεί δηλαδή αν κόβονται δαπάνες και τα νοσοκομεία δεν έχουν γάζες, τα ασθενοφόρα και τα περιπολικά δεν έχουν ανταλλακτικά και τα μισά πολεμικά αεροπλάνα καθηλωμένα στο έδαφος σε μια χώρα που δεν συνορεύει ούτε με το Λουξεμβούργο ούτε με το Βέλγιο. 
Όπως αδιαφορεί αν ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα έχει πέσει στα 360 ευρώ, οι συνταξιούχοι αργοσβήνουν μέρα με τη μέρα και η ανεργία παραμένει καθηλωμένη πάνω από το 25%.

 Και περιττεύει η αναφορά στην κατάσταση  των εργαζομένων εκείνων που ακόμα καταφέρνουν να έχουν ένα υποφερτό μισθό,  αν από τον ονομαστικό είναι ζήτημα μετά από φόρους,εισφορές παίρνουν στο τέλος το 35-40%, κάτι που δεν συμβαίνει σε καμιά από τις ευρωπαϊκές χώρες ακόμα και στις πρώην Ανατολικές .

Το μείζον είναι οι αριθμοί,οι δείκτες, το πρόγραμμα και όχι οι άνθρωποι που δημιουργούν τους  αριθμούς,τα πλεονάσματα και την ανάπτυξη.
 
Η Ελλάδα τελευταία ( από τότε που ο Τσίπρας υπέγραψε και τηρεί τους κανόνες) βρίσκεται σε καλό δρόμο κι αν συνεχίσει έτσι δεν θα χρειαστεί άλλα μέτρα, είπε ακόμα ο κ. Βόλφγκαγκ, θέλοντας να υποστηρίξει πόσο καλό είναι το πρόγραμμα του και πόσο αποδίδει. 
Αυτό δα έλειπε να είναι λάθος η συνταγή του! Τι κι αν στο εσωτερικό της Γερμανίας η πλειονότητα των πολιτικών του αντιπάλων αλλά  και εντός του δικού του κόμματος υποστηρίζουν και φωνάζουν  πως η πολιτική λιτότητας του, έχει καταστρέψει την Ευρώπη και τις ελπίδες που είχαν οι λαοί για το μέλλον της Ένωσης.

 Και μπορεί ο κ. Σόιμπλε να πανηγυρίζει  για την Γερμανική οικονομία που παραδίδει στο διάδοχο του και μαζί του οι Γερμανοί βιομήχανοι, στην υπόλοιπη όμως Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν μιλάμε για εμάς που είμαστε ειδική κατηγορία, δεν θα βρει και πολλούς ικανοποιημένους και αισιόδοξους για το μέλλον πολίτες.

Όσο για την Ελλάδα, τα δικά τους χαμόγελα ικανοποίησης για τα αποτελέσματα, πρέπει να μάθουν κάποτε, πως γεννήθηκαν από το  ανελέητο και αδιάκοπο στύψιμο του Ελληνα πολίτη και από τον υποβιβασμό του σε νεόπτωχο και επαίτη για τα στοιχειώδη που μέχρι χθες η Ευρώπη θεωρούσε  ότι τα έχει αφήσει πίσω και πως δεν είχαν θέση στις προηγμένες Δυτικές κοινωνίες.

Κι αυτά κύριε Σόιμπλε δεν φαίνονται στα διαγράμματα, τους δείκτες και τις εκθέσεις των τεχνοκρατών που έχετε στα χέρια σας. Αυτά  φαίνονται μόνο στα ειδοποιητήρια που στοιβάζονται σε κάθε ελληνικό σπίτι κάθε μέρα και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αισιοδοξία ακόμα κι αν τα πλεονάσματα είναι διπλάσια από τους στόχους σας, ακόμα κι αν η ανάπτυξη είναι θεαματική, ακόμα κι αν οι αγορές ξαναδανείσουν την ελληνική οικονομία. 
Γιατί το μείζον είναι, ποτέ οι πολίτες  θα ξαναεμπιστευτούν την Ευρώπη, το κράτος και τους πολιτικούς, ώστε να μπορέσουν να ονειρευτούν ξανά καλύτερες μέρες, πράγμα που δεν μπορούν σήμερα.

Κ27/10/201710:42

Πάντοτε φταίνε οι άλλοι κύριε αρθρογραφε και όχι οι άσχετοι και καταστροφικοι συριζανελ .Με τέτοια μυαλά πώς να πάμε μπροστά. Αλήθεια εσείς πληρώνετε τους φόρους σας ,χρησιμοποιείται πλαστικό χρήμα, παίρνετε αποδείξεις, πληρώνεται τα διόδια, δημοτικά τέλη κλπ .Να προσέχετε τι λέτε!!

Απάντηση
μη ελλην βλαξ26/10/201717:43

Θέλετε να είστε στην ευρώπη ή όχι? Θέλετε τα παιδιά σας να μεγαλώσουν σαν ευρωπαίοι ή θέλετε να επιδεικνύουν ότι το χειρότερο έχει να δείξει (και έχει δείξει ) η ελλάδα που τόσο λέτε ότι αγαπάτε?

Απάντηση
και οι δημοσιογράφοι συνένοχοι26/10/201717:00

denial!denial! denial!Μας φταίει ο Γερμανός που φτιάχνει καλά προιόντα και μας δανείζει όταν του ζητήσουμε δάνειο για να τα αγοράσουμε κι είναι κακός και τοκογλύφος όταν ζητάει πίσω τα δανεικά, δηλαδή θέλει ο μάγκας ο τεμπέλης ο κηφηναράς ο νεοέλληνας; να κυκλοφορεί με την Μercedes και την BMW και να μένει στο νεόκτιστο με τις μπαλκονάρες με δανεικά και αγύριστα

Απάντηση
Γιάννης26/10/201716:34

Το άλλο σχόλιο με τους εφοπλιστές που είπε το καταλάβατε? Λίγο πολύ μας είπε πως η κυβέρνηση δεν δέχθηκε να φορολογήσει τους εφοπλιστές αλλά να κόψει τις συντάξεις! Βλέπουμε δηλαδή πως πίσω από τον δήθεν ορθολογικό του λόγο κρύβεται η υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας του. Είναι γνωστό πως η Ελληνική Ναυτιλία είναι πολύ πιο μπροστά από την αντίστοιχη Γερμανική κάτι που φυσικά τον ενοχλεί...

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία