PROTOTHEMA

Blogs

«Τσίμπημα» αντί σχεδίου

ΕκτύπωσηΑποστολήΜέγεθος κειμένου 

Πρέπει να αναγνωρίσουμε πως χθες ο πρωθυπουργός έκανε κάτι πρωτότυπο. Υπήρξε ειλικρινής. Όχι τόσο για την προσωπική του οπτική ως προς τα πράγματα. Την απέχθεια του (ή πιο σωστά την εκπορευόμενη από άγνοια, αδιαφορία του) σε ο,τιδήποτε ιδιωτικό και παραγωγικό, τη γνωρίζουμε. Δυόμιση χρόνια ο ίδιος και η κυβέρνηση του ταλαιπωρούν την LAMDA Development για το Ελληνικό, την El Dorado Gold στις Σκουριές, ενώ όλοι θυμούνται την αντιπολίτευση προς τη Fraport, τη Socar κ.ο.κ.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε όμως αληθινά για κάτι που όλοι γνωρίζουμε.


Για την ανυπαρξία εθνικού σχεδίου προσέλκυσης επενδύσεων. 

Για την αδυναμία η Ελλάδα να γίνει ένα hub ξένων κεφαλαίων, με αποτέλεσμα μονάχα «κομπραδόρικα» και κερδοσκοπικά κεφάλαια ή κυβερνήσεις κρατών με σαφή γεωστρατηγική κι όχι αναπτυξιακή για εμάς ατζέντα, να τοποθετούνται. Όλους αυτούς -ελλείψει άλλων - τους βαπτίζουμε ως επενδυτές κι «ανάσες» για την οικονομία.

Ας είμαστε όμως ρεαλιστές.

Το να τοποθετήσει ο οποιοσδήποτε ξένος όμιλος χρήματα σε μια χώρα που δεν έχει σταθερή οικονομία και – σημαντικότερο  - φορολογία, που παραλύει κάθε δύο χρόνια από εκλογικές διαδικασίες ή δημοψηφίσματα, που η ανασφάλεια είναι θεσμός, το να βάλει κανείς χρήματα σε μια χώρα που απειλεί καθημερινά με γραφειοκρατία τον μέσο πολίτη, με ανομία που κοστίζει, με καθυστερήσεις στις δικαστικές διαδικασίες ή με τη μη καταβολή των υποχρεώσεων του Κράτους στον ιδιωτικό τομέα, ισούται με το να κάνει χαρακίρι.

Με το να πετάει λεφτά από το παράθυρο.

Όταν μάλιστα υπάρχουν ανταγωνιστικές χώρες με παροχές προς τους επενδυτές όπως η Βουλγαρία που δίνει flat tax 10%, η Ελβετία της οποίας το ένα καντόνι ανταγωνίζεται φορολογικά και σε επίπεδο παροχών το άλλο κι εσχάτως η Τσεχία, η Πολωνία ακόμα και η Ουγγαρία, το να μιλάμε για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι όμοιο με πρόσκληση προς τους πολυεθνικούς παίκτες να βάλουν τα χρήματα τους σε ένα τρελοκομείο.

Για παράδειγμα, με ενδιαφέρον παρακολουθώ ξένες πρεσβείες να λειτουργούν σαν εμπορικά γραφεία και να προωθούν την οικονομία τους με τρόπο οργανωμένο. Η πρέσβειρα του Ισραήλ Ιρίτ Μπεν-Άμπα, μιας χώρας πληθυσμιακά μικρότερης από τη δική μας, καθημερινά ενισχύει διαγωνισμούς καινοτομίας με στόχο την πρόσβαση σε ελληνικό know how και την απολύτως θεμιτή συνεργασία σε εμπορικό και τεχνολογικό επίπεδο των δύο κρατών. Ακόμα και το μακρινό Βιετνάμ διοργανώνει αποστολές ανοίγματος της οικονομίας του, όταν εμείς έχουμε διπλωμάτες – καρέκλας κι όχι καριέρας, που δεν κάνουν τίποτα άλλο πέραν των θεωρήσεων βίζας και της διαχείρισης μιας ακατανόητης γραφειοκρατίας. Οι εμπορικοί ακόλουθοι απλά δεν υπάρχουν, ενώ η σημερινή κυβέρνηση αντί να ενισχύει τον εθνικό καπιταλισμό διαρκώς τον καταγγέλλει.

Όταν ξένοι ηγέτες επισκέπτονται τρίτες χώρες μαζί τους έχουν σημαντικούς επιχειρηματίες. Όλοι γνώριζαν πως ο Ολάντ ή ο Σαρκοζί δεν ήταν μόνο πρόεδροι κρατών αλλά κι «έμποροι» μαχητικών, αεροδιαστημικής τεχνολογίας, καινοτομίας. Η Μέρκελ πάντοτε στις βαλίτσες της έχει τις γερμανικές επιχειρήσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας ποιους άραγε προωθεί; Τον Καλογρίτσα; Ή τις τράπεζες που έκλεισε με το ακατανόητο δημοψήφισμα του; Όταν καθημερινά καταγγέλλει τις εγχώριες παραγωγικές δυνάμεις και δεν δέχεται κανέναν επιχειρηματία στο Μαξίμου, για ποιες επενδύσεις μπορεί να μιλήσει;

Αντ’ αυτών, το εθνικό μας σχέδιο είναι το «τσίμπημα». Το χάχανο και η έκπληξη.

Αντί να πιστεύει ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός μιας ρημαγμένης οικονομικά χώρας και με ανεργία 23% πως με στρατηγική και πειθώ προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα θα φέρει επενδύσεις, πως θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και τα νέα παιδιά δεν θα φεύγουν εκτός συνόρων, αυτός «τσιμπιέται» μόλις ακούει ότι μια πολυεθνική φέρνει επενδύσεις. Διερωτάται «μήπως με κοροϊδεύουν λέγοντας πως θα φέρουν 300 εκατ. ευρώ στη χώρα»;

Ας μην κρυβόμαστε λοιπόν. Αυτοί είμαστε και για τόσα αξίζουμε. Κι αν σύντομα δεν αλλάξουμε, αν δε δούμε σε βάθος τις παθογένειες, αν δεν κατανοήσουμε πως η Ελλάδα χάνει διαρκώς έδαφος έναντι ανταγωνιστικών κρατών, τότε θα έλθει μια ημέρα που την οικονομική καχεξία θα ακολουθήσει και κάτι πολύ χειρότερο. 

Αν δεν φύγουν, δεν υπάρχει ελπίδα...30/08/201722:48

Είναι πολύ απλά τα πράγματα. Αν δεν φύγει η συμμορία, δεν υπάρχει περίπτωση να ορθοποδήσει η χώρα. Θα σέρνεται στον βάλτο που μας έριξε ο Τσίπρας και η ηλιθιότητα των Ελλήνων που ψήφισαν έναν "οργανοπαίχτη" , συμπλεγματικό απατεώνα. Καθημερινά ρημάζει η χώρα και αυτός προσπαθεί να κρατηθεί, τάζοντας λαγούς με πετραχείλια , μόνο που δεν τσιμπάει πλέον κανένας χάνος... Έφτασε να μιλάει για επιστροφή των νέων, προσφέροντας "θέση στο δημόσιο"... Πόσο μαλάκας πρέπει να είσαι , για να επιστρέψεις στην μαύρη τρύπα των φόρων , του μίσους για τους άριστους και προκομένους και στην μπίχλα των συριζοφρουρών τύπου Πολάκη... Κατάντησε την χώρα μιά χαβούζα σαν τα άθλια μούτρα του... Ούτε για διακοπές δεν θα έρχονται ... Λίγες οι μέρες του...

Απάντηση
MARINA.30/08/201719:17

Κύριε Μαρκόπουλε άρι στο και με φιλολογική αλλά συνάμα πραγματική διάθεση το σχολιό σας.Οι Έλληνες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα και οι άνεργοι, έχουμε φτάσει κοντά στον θάνατο με αυτήν την αλήτικη, ανθελληνική και ξενόδουλη κυβέρνηση.Ό Τσίπρας και ο Καμμένος έχουν παραδώσει τα κλειδιά της χώρας στους ξένους τοκογλύφους και τους Ισλαμιστές λαθρομετανάστες.Μοναδικό τους μέλημα η παραμονή τους στην εξουσία με το οποιοδήποτε τίμημα, ακόμα και με τον θάνατο των Ελλήνων.Στην θέση τους η δοσίλογη κυβέρνηση έχει έτοιμους τους Ισλαμιστές λαθρομετανάστες στους οποίους τα Υπουργεία,τα ΚΕΠ και οι Δήμοι χορηγούν παράτυπα έγγραφα νομιμοποίησής τους.Επενδύσεις ούτε για δείγμα στην Ελλάδα του Τσίπρα.Τσιπρας και επενδύσεις είναι σαν λάδι με νερό.Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια ο Τσίπρας διόρισε στο Δημόσιο 300.000 νέους κηφήνες και παιδιά του κομματικού σωλήνα του ΣΥΡΙΖΑ.Αυτή η βρώμικη κυβέρνηση πρέπει να φύγει.Όσο μένει ο Τσίπρας, η καταστροφή μεγαλώνει μαζί και ο λογαριαμός για κάθε άτυχο αγέννητο Έλληνα.

Απάντηση
ΓΙΑΝΝΗΣ Π.30/08/201718:59

Αγαπητέ κύριε Δημήτρη, ανάμεσα στις χώρες που ανταγωνίζονται φορολογικά την Ελλάδα είναι και η Γεωργία.Ήμουν εκεί τον περασμένο Ιούλιο.Ή χώρα του Καυκάσου που το 1993 χρεοκόπησε οικονομικά, που πρίν 10 χρόνια είχε πόλεμο με την Ρωσία παθαίνοντας συντριβή και πανωλεθρία, σήμερα είναι σε καλύτερη μοίρα από την Ελλάδα.Έχοντας δικό της νόμισμα το Λάρι που είναι κάτι λιγότερο από μισό Ευρώ, έχει ανώτατο φόρο για κάθε οικονομική και επενδυτική δραστηριότητα το 8% ταβάνι.Εταιρείες από το Ισραήλ, την Αμερική, την Γαλλία, την Γερμανία και δυστυχώς την Τουρκία επένδυσαν Δις δολλάρια στην Γεωργία και σήμερα η Τυφλίδα είναι το Παρίσι της Ανατολής.Το Γεωργιανό εμπορικό και Τουριστικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας το Μπατούμι, ανηκεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του στην επεκτατική Τουρκία.Φρόντισαν οι Γεωργιανοί όπως και οι κατσαπλιάδες Αλβανοί να στείλουν όλους τους αποφυλακισμένους βαρυποινίτες κακοποιούς στην Ελλάδα, την χώρα μπορντέλο του Τσίπρα, την μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει σύνορα.Πολλά Ελληνικά εκατομμύρια Ευρώ έφτασαν στην Γεωργία από τους εδώ Γεωργιανούς μετανάστες της κακιάς ώρας από κάθε λογής παράνομη και εγκληματική δραστηριότητα και τώρα η χώρα αυτή ευημερεί και η Ελλάδα πένεται.Έτσι έγιναν καπνός τα Ελληνικά κεφαλαια σε τριτοκοσμικές χώρες από τις οποίες η Ελλάδα δεν περιμένει κανένα ώφελος παρά μόνο συμφορά και καταστροφή.Γειά σας κύριε Δημήτρη, με αυτή την κυβέρνηση θα βαφτίζονται επενδυτές οι λαθρομετανάστες.

Απάντηση
Αε30/08/201713:41

Μαρκόπουλε ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σε πληρώνει για τις υπηρεσίες σου..καποιος που είναι νορμάλ διαβάζοντας δημοσιογράφους σα κ εσένα κ να μη θέλει να ψηφίσει Συριζα στο τέλος θα το ρίξει δαγκωτό!!!

Απάντηση
totos30/08/201714:34

Μ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ !!!!!!!!!!!!!!!!!

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία