PROTOTHEMA

Blogs

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Eυκαιρία ανασύστασης του αναγκαίου πόλου για την υγεία του συστήματος

ΕκτύπωσηΑποστολήΜέγεθος κειμένου 

H επανασύνθεση του χώρου της Κεντροαριστεράς θα αναδειχτεί σταδιακά στον κρισιμότερο πολιτικό παράγοντα για τη μετά μνημόνιο εποχή.

Ηταν ιδιαίτερα ελπιδοφόρα η συγκέντρωση του συνόλου σχεδόν των δυνάμεων στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία είναι εμφανές πλέον ότι θα αναδειχτεί σε έναν νέο πόλο του πολιτικού συστήματος.


Κατά βάση, η Φώφη Γεννηματά πέτυχε αυτό που φαινόταν δύσκολο πριν από μερικούς μήνες: την ανασύσταση του χώρου που είναι αναγκαίος για την υγεία και την ισορροπία του πολιτικού συστήματος.

Ενός χώρου διακριτού και από τα δεξιά και από τα αριστερά, με κοινωνικό πρόσωπο και εμπειρία στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Ασφαλώς και η κυρία Γεννηματά έχει μακρύ δρόμο μπροστά της, αλλά και πάρα πολλές ευκαιρίες. Το σημαντικότερο όμως που κρατά κανείς είναι το «ότι είμαστε μέρος της λύσης αλλά συμπλήρωμα κανενός». Και αυτό πρέπει να είναι η στρατηγική της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία ως χώρος πλήρωσε περισσότερο απ' όλους πολιτικά τη χρεοκοπία της οικονομίας. Θα πρέπει όμως να σταθούμε στο όνομα του αείμνηστου Γιώργου Γεννηματά, η εμβέλεια του οποίου -όπως αποδεικνύεται- ακόμα και σήμερα ενώνει δυνάμεις και επαναφέρει τις αρχικές προσδοκίες του ΠΑΣΟΚ. Αν αυτός ο μεγάλος πολιτικός δεν είχε χαθεί πρόωρα, ενδέχεται να είχαμε άλλον πολιτικό χάρτη σε σχέση με αυτόν που διαμορφώθηκε από τις ποικίλες στραβοτιμονιές μετά το 2000.

Στενός συνεργάτης του Ανδρέα, από τους πλέον παραγωγικούς υπουργούς και με ξεκάθαρες πολιτικές απόψεις, ο Γεννηματάς απέδειξε μέχρι το τέλος ότι ήξερε να εκσυγχρονίζει τις θέσεις και τις πολιτικές του. Είναι χαρακτηριστικό ότι το προφίλ που είχε καλλιεργήσει όταν ανέλαβε υπουργός Εθνικής Οικονομίας, το 1993, έδειχνε ξεκάθαρα ότι λάμβανε τα μηνύματα της αγοράς και συνέθετε πολιτικές στα μηνύματα των καιρών. Επανερχόμενοι στην προοπτική της Συμπαράταξης, είναι θετική η παρουσία του Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος έγκαιρα κατάλαβε τη δυναμική του πόλου και εγκατέλειψε τις μεμονωμένες κινήσεις των υπολοίπων, οι οποίοι πολύ δύσκολα θα έχουν αποτέλεσμα αν κατέλθουν αυτόνομα. Το ερώτημα είναι τι θα κάνει το Ποτάμι που εμφανίζεται φθίνον, έχοντας διαρροές και προς τη Συμπαράταξη και προς τη Νέα Δημοκρατία.

Με τα σημερινά δεδομένα και κατόπιν και της παρέμβασης Λυκούδη, θα πρέπει να βρεθούν όλες οι προϋποθέσεις περαιτέρω ισχυροποίησης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία μπορεί να συγκεντρώσει συγκριτικά πλειάδα εμπειρότερων και ικανότερων στελεχών σε σχέση με τους άλλους χώρους. Από κει και πέρα οι ευκαιρίες για τη χάραξη της στρατηγικής πλατφόρμας του πολιτικού αυτού σχηματισμού είναι πολλές, καθώς το ζητούμενο από την κοινωνία είναι η αποτελεσματική διαχείριση της μεταμνημονιακής πραγματικότητας. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη όμως θα πρέπει να πιστέψει ότι δεν είναι συμπλήρωμα και να εμφανίσει τις προγραμματικές θέσεις της, να πει τα μεγάλα «ναι» και τα μεγάλα «όχι». Τώρα που ωριμάζει πια η μετά τη χρεοκοπία αντίληψη για το μέλλον της χώρας, οι στρατηγικές πρέπει να είναι πιο σύνθετες και πιο συμπαγείς. Είναι βέβαιο ότι πολιτικοί όπως ο Δημήτρης Ρέππας αλλά και ο Παντελής Οικονόμου, από τους ελαχίστους που απουσίασαν, έχουν πολλά να προσφέρουν στη νέα περίοδο.

Μ.ΠΑΣΟΚ15/07/201713:39

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ ΣΩΡΑΙΟΣ ΡΕ ΤΙ ΠΙΝΕΙΣ?ΑΝ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ,ΘΑ ΣΟΥ ΛΕΓΑ ΟΤΙ Ο ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.ΧΑΧΑΧΑΧΑ.

Απάντηση
Αναγούλσ15/07/201706:11

Ρέππας, Οικονόμου, Ραγκούσης, Λυκούδης και τα άλλα παιδιά είναι μόνο για καμια καλοκαιρινή επιθεώρηση στο Δελφινάριο. Όχι να συμβάλλουν στο πολιτικό "μέλλον"! Υγ: τι ακριβώς σημαινει το οτι "πλήρωσαν τη χρεοκοπία της χώρας", αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία, του "αείμνηστου" Γεννηματά συμπεριλαμβανομένου... γιατί οι "βάσεις" για αυτο που ζουμε τωρα ειχαν μπει από τότε!

Απάντηση
Τους ξέρουμε και από την καλή και από την ανάποδη15/07/201703:12

Ανίκανοι, πολιτικοί και ποινικοί απατεώνες. Αυτό αποδείχθηκε η "κεντροαριστερά" της γενιάς του Πολυτεχνείου με το κλεφτοΠΑΣΟΚ. Αυτοί θα αποτελέσουν "υγιές" κομάτι του πολιτικού συστήματος ; Ας γελάσω. Η λέξη συμμορία ειναι η πλέον ευγενική για να τους περιγράψει. Αυτοί πουλάνε την μάνα τους και περιμένουν πως και πως να ξανατρυπώσουν σε οποιαδήποτε κυβέρνηση (ακόμη και του Μητσοτάκη της SIEMENS) για να συνεχίσουν το κλέψιμο και το ξεπούλημα της χώρας.

Απάντηση
Τάκης14/07/201721:47

Αυτός που μπορεί να δημιουργησει και να μεγαλώσει τον κεντροαριστερό χώρο είτε το θέλουμε είτε οχι είναι ο Αλέξης Τσίπρας αφήνοντας πίσω του πολιτικά βαρίδια του χώρου που ηγείται τώρα τα περί Ρέππα,Οικονόμου και λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων μου θυμίζει ΚΟΔΗΣΟ-ΚΑΕ

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία