Όχι "φόρο στην άνοια", αλλά φόρο...
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Όχι "φόρο στην άνοια", αλλά φόρο...

Η άνοια εμφανίζεται,στις περισσότερες περιπτώσεις, στον άνθρωπο μετά την ηλικία των 65 ετών και η συχνότητα της αυξάνει με την αύξηση της ηλικίας. Έτσι για τις ηλικίες 65-69 ετών το ποσοστό της άνοιας είναι περίπου 2%, ενώ ανέρχεται σε 5% για τις ηλικίες 75-79 ετών.Σε ακόμα μεγαλύτερες ηλικίες, το ποσοστό αυξάνει προοδευτικά.  Τελικά σε άτομα άνω των 90 ετών, ένας στους τρείς πάσχει από άνοια. 

Με τον όρο άνοια αναφερόμαστε στην προοδευτική έκπτωση των γνωσιακών εγκεφαλικών λειτουργιών (μνήμη, κρίση, προσανατολισμός, αφαιρετική ικανότητα, ικανότητα σχεδιασμού ενεργειών κλπ), η οποία έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της καθημερινής δραστηριότητας του ασθενούς και η οποία οδηγεί μακροπρόθεσμα στην ανάγκη για φροντίδα από τρίτους. Υπάρχουν διάφορες αιτίες άνοιας, αλλά η πιο συχνή  είναι η νόσος Αλτσχάϊμερ.Στην πάθηση  αυτή, τα εγκεφαλικά κύτταρα εκφυλίζονται και τελικά καταστρέφονται. Μια άλλη αιτία άνοιας είναι η αγγειακή άνοια, που οφείλεται σε εγκεφαλικές βλάβες από κακή αιμάτωση. 

Κλείσιμο
Τα συνηθέστερα συμπτώματα της άνοιας είναι η εξασθένηση της μνήμης, η δυσκολία προσανατολισμού, η δυσκολία μελλοντικών σχεδίων , οι διαταραχές της σκέψης, η δυσκολία σε ορισμένες καθημερινές πράξεις, όπως  το ντύσιμο και η αλλαγή του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς. 
Τελικό αποτέλεσμα είναι, ο ασθενής να εξαρτάται όλο και περισσότερο από τη φροντίδα των άλλων.

… Τις τελευταίες ημέρες , κατέκλυσε τα ΜΜΕ μια απίστευτη είδηση. Το προεκλογικό μανιφέστο του Συντηρητικού κόμματος στην Μεγάλη Βρετανία ,πρότεινε ότι ο κάθε πολίτης που έχει ανάγκη τέτοιας φροντίδας λόγω κάποιας εκφυλιστικής ασθένειας θα καλύπτει εξ ιδίων πόρων το κόστος μέχρι η περιουσία του να πέσει στις 100.000 λίρες.

Το ποσό αυτό είναι μεν τετραπλάσιο από το ισχύον όριο, ωστόσο για πρώτη φορά στην περιουσία του ασθενούς για τους σκοπούς της κάλυψης αυτής της νοσηλευτικής δαπάνης θα συνυπολογίζεται η αξία του σπιτιού του. Αν και όπως τονίζεται κανείς δε θα υποχρεώνεται να πουλά το σπίτι του όσο ζει, η πρόταση σημαίνει ότι μετά θάνατον το σπίτι μπορεί να περιέρχεται στην ιδιοκτησία του κράτους.

Το μέτρο αυτό είχε χαρακτηριστεί από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και από μεγάλη μερίδα του Τύπου ως “φόρος άνοιας”.
Μετά από τον σάλο που προκλήθηκε, η πρωθυπουργός της χώρας , υπαναχώρησε και είπε ότι θα καθοριστεί η τελική πρόταση μετά από διαβουλεύσεις…

Είναι αυτονόητο, ότι στις ημέρες μας ,ένα τέτοιο μέτρο θεωρείται απαράδεκτο. Η στοιχειώδης έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης, ανεξάρτητα από κοινωνικά συστήματα, ιδεολογικές απόψεις ή ιδεολογικές αγκυλώσεις και οικονομικά αδιέξοδα, επιβάλλει τη περίθαλψη των πασχόντων , όχι με οικονομικά κριτήρια , αλλά μεκριτήρια ιατρικά και ηθικά. Και τούτο γιατί η εποχή  του Καιάδα, αλλά και της ναζιστικής Γερμανίας, έχουν περάσει χωρίς επιστροφή. Και οι σημερινές κοινωνίες, μέσα από επαναστάσεις και αιματηρούς πολέμους, ακόμα και οι πλέον πρωτόγονες, προστατεύουν όχι μόνο τους σωματικά και ψυχικά υγιείς , αλλά και τους αναξιοπαθούντες και τους πάσχοντες… 

…Όχι λοιπόν στον “φόρο της άνοιας”!
Αλλά , με το ακραίο αυτό σκεπτικό των Βρετανών συντηρητικών, θα μπορούσε κάποιος να επινοήσει άλλους, ανορθόδοξους φόρους!

- Φόρο και ανάλογη φορολογική κλίμακα, σε αυτούς που μολύνουν τα γήπεδα του ποδοσφαίρου, αλλά και των άλλων αθλημάτων, με αχαλίνωτη βία…

- Φόρο και ανάλογη φορολογική κλίμακα, σε αυτούς που καταστρέφουν την δημόσια περιουσία, οχυρωμένοι σε ιδεολογίες που η σύγχρονη δημοκρατία έχει σαρώσει…

- Φόρο και ανάλογη φορολογική κλίμακα,σε αυτούς τους πολίτες που θεωρούν το κράτος εχθρό, την δημόσια διοίκηση συνολικά διεφθαρμένη, την εργασία ντροπή, την συμμόρφωση στους νόμους αδυναμία, τους αιρετούς πολιτικούς, φαύλους και ταγμένους μόνο να εξυπηρετούν τα ατομικά ή τα συντεχνιακά τους συμφέροντα…

- Φόρο και ανάλογη φορολογική κλίμακα (και όχι ατέλεια!...), στο πολιτικό προσωπικό, που το καλό της πατρίδας το είχαν, διαχρονικά, και το έχουν αντικαταστήσει με την προσωπική τους πολιτική μακροημέρευση… Που διεπλάκησαν, διαχρονικά, και διαπλέκονται με το εκλογικό σώμα σε πεδία που αγγίζουν τα όρια της νομιμότητας , διορίζοντας, αποσπώντας, προάγοντας, ευεργετώντας, με μόνο στόχο την επανεκλογή τους…
Που θεωρούσαν, διαχρονικά, και θεωρούν την πολιτική ενασχόληση ως επάγγελμα! Που στήνουν επικοινωνιακούς καυγάδες στα τηλεοπτικά παράθυρα , με στόχο μόνο την αναγνωρισιμότητα και την ψήφο!. Που ασχημονούσαν και ασχημονούν ακόμα και μέσα στην Βουλή , προφανώς με τον ίδιο στόχο!

Που έλεγαν, διαχρονικά, και λένε, συνειδητά, ψέματα στον λαό με μόνο στόχο την διατήρηση της “καρέκλας”…

Ένα τέτοιο( ουτοπικό…) φορολογικό σύστημα,ίσως βοηθούσε και την κοινωνία και την Δημοκρατία…

Και όχι στον  “φόρο της άνοιας” των Βρετανών συντηρητικών…


*Ο Χριστόδουλος  Ι. Στεφανάδης
Είναι Καθηγητής Καρδιολογίας

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ