Τα χρόνια και οι ευκαιρίες που χάθηκαν...
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Τα χρόνια και οι ευκαιρίες που χάθηκαν...

Διαβάζοντας τις δηλώσεις της υφυπουργού Οικονομικών κας Κατερίνας Παπανάτσιου για την πρόθεση της να υποχρεώσει τους ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς και Σια να εγκαταστήσουν άμεσα -το άμεσα προσδιορίζεται έως το ερχόμενο καλοκαίρι- συσκευές POS για να δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές άρχισα να μετρώ τα χρόνια (και μαζί τους, τις μεγάλες ευκαιρίες) που χάθηκαν. Και χάθηκαν πάνω από 18 μήνες από το καλοκαίρι του 2015 – το καλοκαίρι με την επιβολή των capital control.

Στις 11 Αυγούστου 2015 σε τούτο εδώ το blog έγραφα: "Πριν από λίγους μήνες αν κάποιος ισχυριζόταν ότι οι χρεωστικές κάρτες θα έφθαναν και θα ξεπερνούσαν το 1 εκατομμύριο μέσα στο καλοκαίρι ο λόγος του θα φάνταζε σαιξπηρικής έμπνευσης «όνειρο θερινής νυκτός».

Ο βασικός λόγος είναι γνωστός σε όλους: Η επιβολή των capital controls με τους περιορισμούς στα μετρητά και το ATM με το σταγονόμετρο. Πάνω σε αυτήν την αναγκαστικά σκληρή πραγματικότητα οι διοικήσεις των τραπεζών ξεδίπλωσαν γρήγορα και με ένα πολύ αποτελεσματικό τρόπο μια καθαρή στρατηγική με στόχους που δεν είχαν κατ΄ανάγκη χρονικούς περιορισμούς. Ένας από αυτούς τους στόχους είναι και η περαιτέρω διεύρυνση της χρήσης των εναλλακτικών καναλιών και πλατφορμών εξυπηρέτησης όπως τα ATM, τα POS και τις διαθέσιμες υπηρεσίες του e-Banking από ένα πληθυντικό αριθμό ενεργών πολιτών.

Κλείσιμο
Και αν τα ATM μπήκαν όπως όπως στη ζωή εκατομμυρίων πολιτών – ακόμη και των απόμαχων της δουλειάς- εκείνο που προβάλλει ως αναγκαιότητα σήμερα είναι η ενίσχυση της εγκατεστημένης βάσης τερματικών αποδοχής καρτών (POS) και πολύ περισσότερο των φορητών, τα mPOS που απευθύνονται σε πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών. Ποιες είναι αυτές οι κατηγορίες; Στην ερώτηση αυτή τα τραπεζικά στελέχη – σε πλήρη συμφωνία με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών- σπεύδουν να προσκομίσουν ένα μακρύ κατάλογο που ξεκινά από τα καφέ και τα μπαρ της νεολαίας και καταλήγει στους ταξιτζήδες, τους υδραυλικούς και τους ηλεκτρολόγους χωρίς κανείς εξ αυτών να ξεχνά τους γιατρούς και τους οδοντίατρους.

Αν και τα τραπεζικά στελέχη θα διαμορφώσουν το έδαφος για να εφαρμοσθούν οι τεχνικές λύσεις, οι του υπουργείου Οικονομικών «στήνουν» ήδη τις ...πολιτικές αποφάσεις. Οι τελευταίες όπως ισχυρίζονται όσοι γνωρίζουν κάτι παραπάνω η χρήση των φορητών POS για τις καρτούλες των πελατών θα είναι σταδιακά υποχρεωτική για ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κατ΄οίκον και όπου η φοροδιαφυγή είναι ο κανόνας!!! Μάλιστα, οι πρώτες σκέψεις κάνουν λόγο ότι οι επαγγελματίες θα χρειάζεται να κάνουν τακτικά επίσκεψη στην ΔΟΥ της περιοχής έχοντας στα χέρια τους τα φορητά POS.

Σήμερα, ο αριθμός των POS αλλά και των φορητών POS υπολογίζεται σε 150.000 και καταλαβαίνει κανείς πολύ καλά το που θα φτάσει ο αριθμός τους αν η Εφορία βάλει λιγάκι το χεράκι της. Και αυτό το χεράκι της Εφορίας σημαίνει στις μέρες μας ένα μέτρο που μπορεί να δώσει ένα αποφασιστικό κτύπημα στη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία. Πρακτικά πράγματα δίχως άλλο... και με το ΦΠΑ στα ταμεία!!!"

Λίγες ημέρες μετά -από κοινού με τον συνάδελφο Δημήτρη Μαρκόπουλο- συνυπογράψαμε ένα σχετικό ρεπορτάζ έχοντας και την επιβεβαίωση του τότε υφυπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες στο επόμενο χρονικό διάστημα θα είχαν εξοπλιστεί με τα κατάλληλα "μηχανάκια" και θα ήταν υποχρεωμένοι να δέχονται μόνο... πλαστικό χρήμα στις συναλλαγές τους που θα μπορούσαν να ελεγχούν αθόρυβα και αποτελεσματικά.

Πέρασε ο Σεπτέμβριος του 2015, έγιναν οι εκλογές, ξαναβγήκε ο Αλέξης Τσίπρας αλλά μηχανάκια πουθενά...

Τώρα, η διάδοχος του Τρ. Αλεξιάδη θέτει νέα προθεσμία για το ερχόμενο καλοκαίρι. Θα έχουν περάσει ήδη 2 χρόνια...

Υ.Γ: Υπάρχουν πλέον και τα ασύρματα POS. Απλώς το σημειώνω ως λεπτομέρεια γιατί η κα Παπανάτσιου μιλά ακόμη για... εγκατάσταση POS.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα