Μια άλλη ιστορία πίσω από τον Αντετοκούνμπο
tsamopoulos_minas

Μηνάς Τσαμόπουλος

Μια άλλη ιστορία πίσω από τον Αντετοκούνμπο

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι το πιο καυτό όνομα σε επικοινωνιακή διάρκεια Έλληνα αθλητή αυτή την χρονική περίοδο. Τα κατορθώματά του στο ΝΒΑ και η προοπτική συμμετοχής του στο All Star Game τον εχουν φέρει στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας. Είναι πέμπτος σε ψήφους και πάει πρόσω ολοταχώς για βασικός στη μεγαλύτερη γιορτή του μπάσκετ. Ο «Greek Freak» γράφει ιστορία και έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο δυνατούς πρεσβευτές της Ελλάδας στον κόσμο. Πρώτος Έλληνας  αθλητής στο Sports Illustrated ο Αντετοκούνμπο! Η ξενοφοβία παραμερίζεται όταν ο Γιάννης  κάνει τα εκπληκτικά κατορθώματά του στο παρκέ. Η περίπτωσή του όμως  δεν έχει μόνο την αθλητική της πλευρά.  

Στο ραδιόφωνο, στον Sport24 Radio 103,3 στην εκπομπή "Πνίξτε τον... Φουνταριστό" φιλοξενήσαμε τον άνθρωπο που τον ανακάλυψε, τον προπονητή Σπύρο Βελλινιάτη. Άνθρωπος που έζησε στις ΗΠΑ και στη Γερμανία επέστρεψε στην Ελλάδα και με την παιδεία που έχει συνέλαβε μια ιδέα. Να προσπαθήσει να βάλει σε ένα σωστό δρόμο τα παιδιά των μεταναστών, νόμιμων και παράνομων, που βρίσκονται στην χώρα και ειδικά στην Αθήνα, όπου ζει και δραστηριοποιείται. Έτσι συνομώτησαν οι μοίρες για να αναδειχθεί η περίπτωση του "Giannis". Όπως επισημαίνει ο Βελλιάτης, η Ελλάδα αποτελεί είτε το θέλουμε είτε όχι πύλη εισόδου στην Ευρώπη για χιλιάδες μετανάστες. 

Κλείσιμο
«Μαθηματικά να το δεις από τόσα παιδιά με φυσικά προσόντα, λόγω της καταγωγής τους, δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχουν ανάμεσά τους ταλέντα. Και όχι μόνο στον αθλητισμό» είπε χαρακτηριστικά.
 
Παράλληλα ο Έλληνας προπονητής επιτελεί και  κοινωνικό έργο αφού τα παιδιά αυτά λόγω της ένδειάς τους και γενικότερα των συνθηκών διαβίωσής τους ρέπουν προς την παρανομία και πολλά ζουν ήδη μέσα σε αυτή. Στην περίπτωση του Αντετοκούνμπο ο Σπύρος Βελλινιάτης πήγε να δει τον αδελφό του τον Θανάση Αντετοκούνμπο που έπαιζε στις αλάνες. Εκείνη την ημέρα έλειπε όμως ο Θανάσης και ο Σπύρος συνάντησε τον Γιάννη με τα άλλα του αδέλφια να παίζουν ποδόσφαιρο. Αμέσως διέκρινε τα αθλητικά του προσόντα. Τον πλησίασε και τον ρώτησε εάν τον ενδιαφέρει να παίξει μπάσκετ. Ζήτησε από τον Γιάννη να τον φέρει σε επαφή με τη μητέρα του για να πάρει την άδεια της. Το θέμα  ήταν ότι τα παιδιά συμμετείχαν στον καθημερινό αγώνα της οικογένειας για επιβιώση και δεν είχαν χρόνο για... αθλοπαιδιές. Ο Γιάννης έφυγε αμέσως και πήγε να φέρει τη μητέρα του. Και εκεί, σε αυτό το χρονικό σημείο άλλαξε η πορεία  της ζωής του. Χρειάστηκε να βάλει λεφτά από το υστέρημά του ο Έλληνας προπονητής για να βοηθήσει την οικογένεια του Γιάννη στην καθημερινότητά της  και να  μπορέσει να φέρει τον Γιάννη  στο παρκέ.

«Δεν είναι δυνατόν να περνάει ο Αϊνστάιν από το σπίτι σου και  να τον αφήσεις να φύγει» είπε ο Σπύρος Βελλινιάτης. Η περίπτωση του Αντετοκούνμπο είναι study case. Για το πώς μία οργανωμένη κοινωνία μπορεί να πάρει το καλύτερο κομμάτι αυτών των πιτσιρικάδων. Υπάρχουν παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα από οικογένεια μεταναστών και υπηρετούν στον ελληνικό στρατό ως μόνιμοι, διακρίνονται στη μουσική, συμμετέχουν στις μικρές εθνικές ομάδες, αγοριών και κοριτσιών ή έχουν γίνει επιχειρηματίες με δραστηριότητα και στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα βέβαια η οργάνωση λείπει και ό,τι γίνεται προέρχεται από  την ιδιωτική πρωτοβουλία, όπως στην περίπτωση του Σπύρου Βελλινιάτη και του Γιάννη. Και δεν είναι εύκολο να διαχειριστείς τέτοιους χαρακτήρες. Θέλει τρόπο γιατί είναι δύσκολα παιδιά, αγριεμένα από τις δυσκολίες της ζωής. Δύσκολα τιθασεύονται. Δύσκολα εντάσσονται σε κοινωνικό σύνολο.  Οταν όμως τους δώσεις έναν στόχο, σε κάτι να πιστέψουν για ένα καλύτερο αύριο τότε θυσιάζουντα πάντα για να πετύχουν. Ο Έλληνας προπονητής έχει μία ομάδα, τον Ανταίο, στην οποία αθλούνται 70 παιδιά μεταναστών από διάφορες χώρες. Παλεύουν όμως μόνοι τους αφού δεν έχουν καμία βοήθεια. Όλοι κοιτάνε τον Giannis αλλά εθελοτυφλούν για τις καταστάσεις μέσα από τις οποίες αναδείχθηκε. Πλέον εκτός από σύμβολο του εληνικού μπάσκετ είναι και μία μηχανή που κόβει λεφτά. Όλα τα άλλα δυστυχώς δεν ενδιαφέρουν κανέναν. Και ο Σπύρος Βελλινιάτης συνεχίζει τον μοναχικό του δρόμο στη σκιά της....επιτυχημένης συμβολής του στην υπόθεση Αντετοκούμπο. Ποιός ασχολείται...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ