Κοίτα να δεις που το ΔΝΤ, έγινε ο «καλός» της παρέας!
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Κοίτα να δεις που το ΔΝΤ, έγινε ο «καλός» της παρέας!

Η δημόσια παρέμβαση του Πόουλ Τόμσεν με τις θέσεις του ΔΝΤ, στο ελληνικό ζήτημα, προφανώς  και δεν παρουσιάζει κάτι που δεν ξέραμε μέχρι τώρα. Οι θέσεις του ΔΝΤ είναι γνωστές και τις εκθέτει εδώ και καιρό με κάθε ευκαιρία. Το πλεόνασμα 3,5% είναι ανέφικτο και αντιαναπτυξιακό και δεν το ζήτησε ποτέ στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Πόσο μάλλον που οι  εκτιμήσεις τους πως ακόμα και αν οι Ευρωπαίοι δεχόταν  τη μείωση του στόχου πλεονάσματος στο 1,5%, και τότε θα απαιτούνταν κατάργηση του αφορολόγητου και  νέα μείωση των συντάξεων!

Όμως ο Τόμσεν με το άρθρο του μας λέει κάτι που το υποψιαζόμασταν αλλά δεν θέλαμε να πιστέψουμε γιατί η κυβερνητική ρητορική και επιχειρηματολογία, επιμένει στη “σκληρή διαπραγμάτευση”, τον “έντιμο συμβιβασμό” και την... “πολιτική διαπραγμάτευση”. 
Η κυβέρνηση αποκαλύπτει ο Τόμσεν, είναι αυτή που συμφώνησε με τους Ευρωπαίους για πλεόνασμα 3,5% και για πολλά χρόνια μετά το 2018. Η κυβέρνηση συμφώνησε σε συνέχιση της λιτότητας και μάλιστα με τους πιο σκληρούς όρους.

Το ΔΝΤ βλέποντας την εμμονική στάση του Σόιμπλε σ' αυτά τα τεράστια πλεονάσματα που δεσμεύουν τη χώρα για πολλά χρόνια αλλά και την υποχωρητικότητα της ελληνικής κυβέρνησης, το μόνο που ζητάει είναι η νομοθέτηση από τώρα των μέσων δια των οποίων θα επιτευχθεί αυτό το υπερβολικό  πλεόνασμα. Σε διαφορετική περίπτωση εκ του καταστατικού του δεν μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
Με άλλα λόγια, μας λέει πως  το ΔΝΤ δεν μας εμπιστεύεται  πως θα πετύχουμε πλεόνασμα 1,5 % χωρίς κατάργηση του αφορολόγητου και νέες περικοπές στη συνταξιοδοτική δαπάνη, πόσο μάλλον  για πλεόνασμα 3,5%.

Και προβάλλει μάλιστα συγκρίσεις με άλλες χώρες της Ευρώπης όπου  οι φορολογούμενοι που τυγχάνουν αφορολόγητου είναι μόλις το 8% ενώ στην Ελλάδα, το 50% των φορολογουμένων δεν πληρώνουν κανένα φόρο ενώ η συμμετοχή κράτους στα ασφαλιστικά τους συστήματα είναι 2,5% του ΑΕΠ και στην Ελλάδα  στο 11% του ΑΕΠ ενώ το ύψος των καταβαλλόμενων συντάξεων σε μέσους όρους, συγκρίνεται μόνο με αυτές των πλούσιων χωρών της ΕΕ όπως η Γερμανία.
Κλείσιμο

Τι  όμως σημαίνουν όλα αυτά που προβάλλονται από το ΔΝΤ δημόσια;
Αυτοί δεν θέλουν λιτότητα γιατί είναι αδιέξοδη. Θέλουν γενναίο κούρεμα στο χρέος και χαμηλά πλεονάσματα για να μπορέσει να ανασάνει η οικονομία. 

Αφού όμως η Ελληνική κυβέρνηση υποτάσσεται στις απαιτήσεις της Γερμανίας, με γεια σας με χαρά σας. Δική σας είναι η χώρα,  δικοί σας οι πολίτες και το κρίμα στο λαιμό σας. 

Αν  βέβαια θέλετε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα με αυτό το  παράλογο σχέδιο, εμείς θέλουμε νομοθετικές δεσμεύσεις των μέτρων γιατί σας θεωρούμε αναξιόπιστους.

Έτσι απλά. Η ενδοτική κυβέρνηση είναι αυτή που παίρνει την ευθύνη για ό,τι μας συμβεί και το πιθανότερο είναι οι συντάξεις σε  2-3 χρόνια, να έχουν περικοπεί σε τέτοια επίπεδα, που αυτές των  γειτονικών χωρών να μοιάζουν παχυλές.

Και το χειρότερο όλων είναι πως οι τωρινές συμφωνίες, της απόλυτης εξαθλίωσης του πληθυσμού, θα δεσμεύουν τη χώρα και τις επόμενες κυβερνήσεις για πολλά χρόνια χωρίς ωστόσο να αφήνουν και κάποιες ελπίδες εξόδου από την κρίση.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK