Μέχρι το Δεκέμβριο θα ξέρουμε…
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Μέχρι το Δεκέμβριο θα ξέρουμε…

Από την ερχόμενη  Δευτέρα και μέχρι τον Δεκέμβριο ξεκινά μια κρίσιμη περίοδος  όπου θα κριθεί το μέλλον της Κυβέρνησης.

Μέχρι το τελευταίο Eurogroup της χρονιάς, που είναι προγραμματισμένο για την 5η Δεκεμβρίου, θα πρέπει να έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλες συνθήκες  στο στρατόπεδο των δανειστών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ώστε το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή παρά να κάνει ότι περνά από το χέρι της ώστε  να ολοκληρώσει το ταχύτερο δυνατόν τη δεύτερη αξιολόγηση. Αυτό σημαίνει πως  θα πρέπει να εκπληρώσει  40 προαπαιτούμενα, τα οποία μπορεί να μην έχουν δημοσιονομικό κόστος, αλλά είναι πολιτικά δύσκολα, καθώς μεταξύ άλλων αφορούν και τα εργασιακά. Είναι ζωτικής σημασίας η  Κυβέρνηση  να μην αφήσει  σοβαρές εκκρεμότητες, αν θέλει να ελπίζει πως η Κομισιόν θα συνεννοηθεί  με τους Γερμανούς και θα ισορροπήσει με το ΔΝΤ για να ενταχθεί στο  ελληνικό πρόγραμμα.  Σε μια τέτοια περίπτωση, κι έχοντας πάρει τα  βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι δημιούργησε προυποθέσεις  εξόδου από την κρίση.

Αν δεν κλείσουν έγκαιρα  τα μέτωπα της δεύτερης αξιολόγησης, οι εστίες αβεβαιότητας όχι μόνον θα παραμείνουν αλλά και θα ενταθούν με προφανείς επιπτώσεις στην οικονομία. Επιπλέον  όσο πλησιάζουμε προς την ημερομηνία των  γερμανικών εκλογών τα περιθώρια για αποφάσεις σχετικές με  την Ελλάδα θα περιορίζονται. Ταυτόχρονα δεν πρέπει να υποτιμηθεί το γεγονός ότι  η στάση των δανειστών  και ιδιαίτερα των γερμανών απέναντι στην Ελλάδα δείχνει να αλλάζει. Το αποδεικνύει το ψαλίδισμα της δόσης των 2,8 δις. αλλά και η επαναφορά  στο γερμανικό τύπο των αναφορών πως η Ελλάδα είναι βαρέλι χωρίς  πάτο, αλλά και των  σεναρίων για κούρεμα του χρέους με αντάλλαγμα την έξοδο από το ευρώ. Ανάλογα με την τροπή που θα πάρουν τα γεγονότα, μέχρι το Eurogroup του  Δεκεμβρίου, θα ξέρουμε τις πολιτικές αντοχές της κυβέρνησης.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK