Γιατί η αγορά αποδοκίμασε τα κοράκια
mpousmpourelis

Παν. Μπουσμπουρέλης

Γιατί η αγορά αποδοκίμασε τα κοράκια

Πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις τα σενάρια για το μέλλον των τραπεζών και όχι μόνον των ελληνικών έχουν πάρει φωτιά.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα πετύχει ο Ρέντσι σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση των ιταλικών. Δηλαδή αν οι τράπεζες αυτές θα αποφύγουν ή όχι το bail in, δηλαδή το «κούρεμα» καταθέσεων.

Τα στρες τεστς που είναι κοντά θα βγάλουν προβλήματα και για τις γερμανικές ενώ οι βρετανικές μετά το Brexit έλαβαν χθες την πρώτη έμμεση βοήθεια από τον Κάρνευ. Ουδείς όμως γνωρίζει πού τελειώνει το πρόβλημα την ώρα που η Ευρώπη αναζητεί στο συνολό της κατεύθυνση.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι μέρος του προβλήματος αλλά και μια κατηγορία από μόνες τους. Όπως έλεγε χθες μεγάλος διαχειριστής κεφαλαίων οι μετοχές πέφτουν και πάλι γιατί η αγορά θεωρεί ότι επικείμενες αλλαγές διοικήσεων θα οδηγήσουν σε πωλήσεις τζάμπα κόκκινων δανείων, από τα οποία τελικά θα θησαυρίσουν τα επονομαζόμενα κοράκια ενώ οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Δεν ξέρω αν ο διαχειριστής έχει δίκηο όπως επίσης και ποιός θα είναι ο νέος επικεφαλής του ΤΧΣ και αν τελικά συμφέρει ή δεν συμφέρει όσους έχουν κόκκινα δάνεια να περιμένουν να διαπραγματευθούν την αποπληρωμή του 15% σε κάποιο fund, ιδίως αν δεν υπάρχει ενεχυριασθέν ακίνητο. Ομως όλα αυτά είναι ρίσκα μιας αρρωστημένης πλευράς που δεν πρέπει ούτε η κυβέρνηση ούτε η αντιπολίτευση να την αφήσουν έτσι.

Αν βέβαια θέλουμε να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη για τους καταθέτες και κάποια στιγμή να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για σταδιακή άρση των capital controls.
Κλείσιμο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK